Marasesti-Judetul Vrancea

MUNICIPIUL MARASESTI
Mărăşeşti este un oraş din judeţul Vrancea, Moldova, România, cu o populaţie de 11.777 locuitori.
Mărăşeşti este un oraş istoric. Conţinutul bugetului de venituri şi cheltuieli întocmit la nivelul primăriei reflectă totalitatea veniturilor încasate înscrise în buget, în valoare de 58.703.800 lei (bugetul unităţii administrativ-teritoriale întocmit pe anul 2004), totalitatea cheltuielilor efectuate (58.703.800 lei), precum şi excedentul sau deficitul rezultat la încheierea anului bugetar.
Istorie
La 20 august 1455 apare mentionat, in vreme lui Aron Voda, ca satul Marisesti, din judetul Putna. in vara anului 1917 are loc batalia care a marcat istoric localitatea, in 1920 orasul fiind decorat cu ordinul Crucea de razboi, iar in 1923 a inceput constructia Mausoleului eroilor. in 1991 mormantul eroului necunoscut din incinta mausoleului a fost mutat la Bucuresti.
Relief
Marasesti este asezat pe partea dreapta a raului Siret, aproape de confluenta cu paraul Susita. Este asezat intr-o zona plana, marginita in vest de colinele subcarpatice, la o altitudine de 100 m deasupra nivelului marii. Cele mai importante rauri sunt Siretul, Susita si Zabrautiul.

Populatie

Populatia orasului Marasesti este de 13.069 locuitori asa cum a fost stabilita la recensamantul populatiei si locuintelor din 2002 si se dispune astfel : - Marasesti - 11.122 locuitori ; - Sat Modruzeni - 54 locuitori ; - Sat Haret - 594 locuitori ; - Sat Padureni - 567 locuitori ; - Sat Calimanesti - 522 locuitori ; - Tisita (Doaga blocuri) – 210 locuitori ;

Populaţia este, în cea mai mare parte, de religie creştin-ortodoxă, însă există şi alte religii în rândul cetăţenilor (conform datelor existente), care sunt reprezentate conform tabelului următor:

Ortodoxă – 12515 locuitori Penticostală – 144 locuitori Romano-catolică – 29 locuitori Baptistă – 19 locuitori Evanghelistă - 183 locuitori Altele – 8 locuitori

Populaţia majoritară actuală a oraşului este de etnie română. Aici trăiesc, de asemenea, şi locuitori de etnie rromă, precum şi unguri şi evrei, însă numărul acestora este mic în comparaţie cu populaţia majoritară. Tabelul de mai jos este realizat conform datelor furnizate de autorităţile locale, dar există informaţii în rândul populaţiei şi al oficialilor despre populaţia de etnie rromă ca numărând în jur de 3.000 de locuitori. Totuşi, o mare parte a cetăţenilor au preferat să se declare de naţionalitate română, de teama de a nu fi discriminaţi; această tendinţă s-a înregistrat şi în alte localităţi din ţară. Români 12585 locuitori ; Rromi 264 locuitori; Alţii – 49 locuitori
Economia orasului

Activitatile economice specifice orasului Marasesti sunt:

Complexul C.F.R. Marasesti compus din remiza de locomotive, regulator de circulatie, revizie de vagoane are o retea de cai ferate de 20 km, pe raza orasului Marasesti si statii C.F.R., respectiv: Marasesti, Pdureni, doaga si halta Calimanesti.

Producerea si valorificarea betoanelor in cadrul S.C. SOMACO S.A. Doaga;

Producerea si valorificarea prefabricatelor in cadrul S.C. M.B.M. Construct 95 S.R.L. AGROINDUSTRIALA S.A. Marasesti;

Morarit si panificatie prin S.C. MARBO COMPROD S.R.L. Golesti;

Alimentarea cu apa potabila, salubrizarea orasului prin S.C. I.L.G.O. S.A. Marasesti;

Contractarea, derularea si comercializarea marfurilor alimentare si nealimentare se face prin magazinele societatilor comerciale cu profil organizate potrivit legii;

Producerea de confectii in cadrul unor societati comerciale de profil organizate potrivit legislatiei in vigoare;

Activitati financiar-bancare in cadrul filialei C.E.C. si Cooperativei de Credit.

Obiective turistice
Mausoleul de la Marasesti, monument dedicat eroilor din timpul primului razboi mondial, a fost ridicat pe locul in care, in vara anului 1917, s-au desfasurat luptele de la Marasesti. Este printre cele mai importante monumente din Europa, si a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu. A fost inaugurat in mod oficial oficial pe 18 septembrie 1938.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare