MANASTIREA DALHAUTI
(de maici)
Este situata la 25 km vest de Focsani, soseaua Focsani-Odobesti. Cu autobuzul pentru transport public din Focsani se merge pana in Dalhauti la statia de magazine, unde este si o fantana. Din statie se continua pe un drum forestier care urca printre vii si apoi prin padure pana la intersectie. Aici o luam in stanga si numai in cateva minute suntem in manastire (dupa 3,5 km parcursi din statia Dalhauti). Manastirea se afla intr-o poiana in mijlocul padurii. Datorita reliefului cu diferenta de nivel, constructiile sunt asezate in 3 terase.
Istoric
Prin traditie, manastirea este infiintata in sec. XV, prima biserica, din 1464-1469, fiind ctitoria lui Corbanescu. A fost recladita in 1810 de arhimandritul Dionisie si reparata in 1899. In timp, manastirea dezvoltandu-se, s-a ajuns sa aiba 3 biserici din care doua din zid. Inainte de 1990 a fost manastire pentru calugari cu o viata duhovniceasca foarte puternica pana la decretul 410/1959 cand manastirea a decazut. A doua biserica din lemn, in buna stare si singura in care in 1995 se faceau slujbe, este ctitorita in 1829. A treia biserica, Sfintii Imparati Constantin si Elena, din zid, ctitoria Casandrei Perieteanu, construita in 1840-1850, este mult ruinata, cu acoperisul si turla cazute. Prima biserica se afla in 1995 intr-un stadiu avansat de renovare, urmand ca la terminarea lucrarilor sa fie folosita ca paraclis cu hramul Izvorul Tamaduirii.
Descriere
Biserica din lemn folosita pentru slujbe, este construita in forma de cruce pe fundatie de piatra. Naosul este despartit de pronaos prin doi stalpi de lemn care sustin o arcada tot din lemn. Are un pridvor din lemn, inchis, putin spatios. Nu este pictat si n-are icoane, este luminat de o fereastra mare pe stanga si alta mai mica in partea superioara asezata orizontal. De afara se intra in pridvor pe o usa de lemn in doua canaturi, iar din pridvor in pronaos pe o usa masiva tot din lemn. In naos si pronaos lumina patrunde prin cate o fereastra mare pe fiecare parte a peretilor, iar in Altar printr-o fereastra mare in fata si o ferestruica pe stanga. Catapeteasma inalta pana la bolta este din lemn sculptat. Turla voluminoasa din lemn pe naos, este in forma hexagonala si luminata de 3 ferestre inguste si inalte. Este si a doua turla pe pronaos, infundata si foarte mica. Turlele sunt acoperite cu tabla inclusiv pe fetele laterale. Biserica este acoperita cu sindrila. Pardoseala este de scantura. Stranele cantaretilor, atat cea din stanga cat si cea de pe dreapta, sunt sculptate. In naos se afla trei icoane mari cu Maica Domnului incadrate cu rame din argint aurit. Una dintre aceste icoane este facatoare de minuni. In exterior peretii sunt captusiti cu scandura vopsita in culoare ocru.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu