Comuna Boghesti-Judetu Vrancea

COMUNA BOGHESTI-JUDETUL VRANCEA

Geografie

Comuna Bogheşti este situată în extremitatea nord-estică a judeţului Vrancea, în marea unitate geografică care se întinde pe o suprafaţă de 4000 Km2 – Colinele Tutovei. Se află la contactul cu Judeţul Bacău reprezentat prin Comuna Podu Turcului la nord şi nord-vest, la contactul cu Judeţul Vaslui reprezentat de Comuna Iveşti la est, iar la sud-est cu Judeţul Galaţi reprezentat prin Comuna Priponeşti. În partea de vest se află situată Comuna Corbiţa, iar la sud-vest Comuna Tănăsoaia, ambele fiind situate pe teritoriul judeţului Vrancea.
Istoric

În cronica liuzilor din 1803 sunt consemnate satele Prisecani şi Bogheşti de Jos ca fiind răzăşeşti, Tăbăceşti, sat mixt, răzăşesc şi clăcăcesc şi Pleşeşti sat clăcăcesc. În Cartografia Moldovei de la 1831 şi în Cronica proprietarilor din Moldova din 1833 se arată că Prisecanii erau sat răzăşesc. Din aceleaşi documente rezultă că Tăbăceşti era sat răzăşesc şi clăcăcesc. Cartografia din 1831 atestă Bicheştii şi Bogheştii de Jos ca sate răzăşeşti.


Demografie

ANUL .........................1956; 1966; 1998; 2002;

POPULAŢIA ........... 3944; 3544; 1718; 1839;

SUPRAFAŢA (Km2) 50; 50; 50; 50;

DENSITATEA ........ 34; 36; 36; 78.
Economie
Agricultură

cultura plantelor, (in special pomi fructiferi, vita de vie, cereale, sfecla) si cresterea animalelor. Exista facilitati pentru prelucrarea produselor animaliere si produselor agricole. Satele au in dezvoltare sisteme de alimentare cu apa si sunt inconjurate de paduri, imasuri si vegetatie forestiera. Infrastructura rutiera este reabilitata periodic si este compusa din drumuri pietruite si de pamant. Comuna este traversata de drumul judetean DJ 241F, de la vest pana la limita cu Judetul Galati- Comuna Priponesti, pe o lungime de 12 Km din care doar 2 Km sunt asfaltati. Invatamantul este realizat in cele 7 scoli din sate, 6 cu clasele I-IV si una cu clasele I-VIII. Exista activitati organizate de societati comerciale sau intreprinzatori individuali pe domenii cum ar fi: comert, agricultura, productie si servicii; in special comertul cu amanuntul, cultura plantelor, cresterea animalelor, prelucrarea hartiei, mestesugarit etc.


Obiective

Stejar secular, sec.V, poate fi observat de la mare distanta pe coama dealului pe care se intinde satul Boghesti de Sus. Lacul si Barajul Pereschiv, in nord-estul comunei, este populat cu fauna piscicola si este continuat de paraul Pereschiv, fiind in acelasi timp un loc de agrement. Stanele de pe Dealul Pereschiv, loc traditional pentru cresterea oilor si prelucrarea produselor din lapte. Padurea Aus, Bodeasa, Bouros, sunt corpuri din codrii seculari care au impadurit Colinele Tutovei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare