Manastirea Recea-Judetul Vrancea

MANASTIREA RECEA
(de maici)
  Este situata la jumatatea distantei intre Ramnicu Sarat-Focsani (20 km nord Ramnicu Sarat, 20 km sud Focsani). Cu mijloace auto se ajunge in manastire din capul satului Dragosloveni (unde este o cruce) pe soseaua, care merge la Gura Calitei, circa 2 km. In cazul in care se vine cu autobuzel dinspre Dumitresti-Focsani, se coboara in Candesti, se trece peste vale si se intra la dreapta pe un drum pietruit de circa 1 km, pe langa linia de inalta tensiune. La capatul drumului trece valea paraului Recea dupa care imediat urmeaza manastirea.
Istoric

  A fost ctitorita in 1685 si s-a restaurat in 1802. In 1850 a fost renovata de Vasile si Profira Bogdat din Ramnicu Sarat, iar in 1948 de maici si preotul Ispas Mihail. Alte reparatii au fost facute in 1983. Dupa revolutia din 1989 biserica a fost din nou renovata. S-au inaltat zidurile cu 9 caramizi, i s-a prelungit pronaosul cuprinzand vechiul pridvor, i s-a pus acoperis nou din tabla si s-a tencuit din nou toata cladirea prin sarguinta maicii starete Varvara Taru in colaborare cu fosta stareta Iuliana Caragioiu (88 ani) ajutate de cele 8 maici care erau la data respectiva. S-a construit o noua clopotnita intr-o cladire etajata incadrata de 12 chilii si paraclisul. Separat de aceasta s-a mai construit o noua cladire din zid pentru trapeza, bucatarie, cuptor pentru paine, camara, grup sanitar. Cladirile au acopris din tabla. Au fost ajutate foarte mult in aceasta actiune de Prea Sfintitul Episcop Vicar Gherase Cocosel.
Descriere

  Biserica este construita in forma de nava. Naosul este despartit de pronaos prin stalpi de zid care sustin si balconul pentru cor. Pronaosul a fost prelungit, cuprinzand si spatiul fostului pridvor Actualul pridvor este inchis la baza si in partea superioara cu zid de caramida, in rest cu geamuri. Se intra in pridvor pe o usa metalica, iar in pronaos pe o usa dn lemn simpla. Catapeteasma din lemn a fost realizata in 1987. Altarul este luminat de o fereastra in fata, naosul si pronaosul de cate o fereastra pe fiecare parte, fostul pridvor (acum pronaosul prelungit) de o fereastra mare din trei corpuri, pe partea dreapta. Pardoseala in naos si pronaos este pe centru si pe langa ziduri din gresie venetiana, in rest din parchet, iar pridvorul din gresie venetiana, pe centru si ciment mozaicat lateral. Biserica are o turla mare infundata, incadrata in fata si in spate de cate o turla foarte mica. Acoperisul este din tabla.
Pictura

  Pictura este noua, executata de preotul Petre Brasoveanu.
Alte date

  In 1960 maicile au fost alungate, dar dupa o vreme cateva au revenit, au amenajat cateva chilii si si-au asigurat existenta muncind in cooperativa agricola de productie (CAP). Abia dupa 1990 a reinceput o viata monahala normala. Maicile au reusit cu multa sarguinta sa organizeze o colectie de obiecte bisericesti care sunt expuse intr-un muzeu din cladirea clopotnitei. Dintre icoanele de lemn mai vechi am retinut: Sf. Mina din 1845, Sf. Ierarh Nicolae 1846 si Maica Domnului cu Pruncul 1850. Dintre carti, cea mai veche este o Cazanie din anul 1857.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare