Manastirea Buciumeni-Judetul Vrancea

MANASTIREA BUCIUMENI
(de maici)
  Este situata in dreapta soselei Adjud-Tecuci, la 5 km de manastirea Sihastru, jud. Vrancea (tot manastire pentru maici). Asezamantul este monument istoric, construit intr-o zona pitoreasca din Codrii Cucuietilor cu arbori seculari, la circa 120 km N-V de orasul Galati. In apropiere sunt asezarile Poiana (Pirobosidova), Cetatea lui Piru cu vestigii geto-dacice, Nicoresti cu urme din vremea lui Alexandru cel Bun.
Istoric

  A fost infiintata dupa traditie intre anii 1425- 1430, prin ravna unor calugarite care sihastreau prin partea locului. Acestea au construit o bisericuta din lemn de stejar si cateva chilii care au dainuit pana catre sfarsitul anului 1700. Pe aceeasi temelie s-a construit o alta bisericuta cu acelasi hram, fiind sfintita de episcopul Sava al Romanului in 1718. Datorita vitregiei vremurilor, si aceasta bisericuta ajunge in ruina. In prima jumatate a sec. XIX, serdarul Manolache Radoieni si sotia sa Ana, care aveau proprietati in apropierea asezamantului, au construit putin mai la nord actuala biserica din zid de caramida dandu-i hramul Sf. Treime. De-abia construit, marele cutremur din 1852 ii provoaca multe stricaciuni, reparate de ctitor si maicile schitului. Pentru o mai buna gospodarire a acestui schit, inca din 1817 episcopul Romanului, Gherasim Clipa, il inchina ca metoc manastirii Varatec. Intre timp aceasta vatra monahala incepe sa se populeze avand in 1842 un numar de 24 vietuitoare, iar in anul 1859 ajung in numar de 52. Prin contributia credinciosilor a fost construita la intrarea in incinta, clopotnita, in 1841. Dupa secularizarea averilor manastiresti in 1864, schitul devine independent, dar trecand prin mari greutati materiale, majoritatea calugarilor pleaca spre alte manastiri. La indemnul si cu ajutorul episcopului Melchisedec venit la conducerea episcopiei Romanului, schitul se reface materialiceste, ajungand la o stare infloritoare, obstea devine numeroasa si in 1948 capata statutul de manastire. Pe langa biserica se mai pastreaza locul prestolului de la bisericuta din 1700, strajuit de o troita acoperita si cimitirul cu mormintele fostelor vietuitoare. De retinut ca bisericuta din lemn de la 1700 a fost transportata de ieroschimonahul Isaia Orbul la manastirea Bogdana, judetul Bacau si remontata acolo. In 1958 actualei biserici din zid i s-au facut mari reparatii, adaugiri si turla, iar in 1981 au fost inlocuite stranele vechi cu altele noi din stejar.
Descriere

  Biserica este o constructie din zid in forma de cruce, pastreaza forme autentice ale arhitecturii moldovenesti. Este compartimentata in Altar, naos, pronaos. Delimitarea intre naos si pronaos nu este distincta. Aici naosul cat si pronaosul primesc lumina de la cate o fereastra din partea sudica si nordica a zidurilor. Catapeteasma este din zid. Turla este pe naos si are forma octogonala. Are un pridvor inchis cu geamuri, amplasat in partea sudica a pronaosului. In pridvor se intra printr-o usa de lemn in doua canaturi cu geamuri in partea superioara, iar din pridvor in pronaos printr-o usa din lemn sculptat, protejata de un grilaj din fier forjat. Pardoseala bisericii este din parchet, acoperisul din tabla. Fatadele exterioare sunt varuite in alb, iar in partea superioara de jur-imprejur sunt ocnite nepictate, varuite tot in alb.
Pictura

  Pictura bisericii, inclusiv a plafonului din pridvor, a fost lucrata in tempera odata cu renovarea din anul 1958. Este opera pictorului Anatolie Cudinov.
Alte date

  De jur-imprejurul bisercii sunt cladirile chiliilor, staretiei si casa construita de Centrul Eparhial. Manastirea are o colectie muzeala de icoane vechi si alte obiecte bisericesti, multe aduse aici in 1981. Aceasta colectie merita sa fie cunoscuta de credinciosii si turistii ce se incumeta sa vina pana aici. In atelierul de croitorie se confectioneaza vesminte preotesti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare