Comuna Vintileasca-Judetu Vrancea



COMUNA VINTILEASCA
 
Despre așezarea Vintileasca, cândva Neculele, amintește A. Vlahuță în ,,România pitorească'': ,,Abatem la stânga și urcăm pe podișuri verzi, înecate de soare,căsuțe albe, rari, încep să se ivească pe trâmba de fâneață, ușor înclinată pe spatele rotund al muntelui, de sus, bisericuța de lemn privește în vale peste micile gospodarii împrăștiate pe întinsul tăpșan. E satul Neculele așternut în lumina, în zariște largă si in miros de flori''. Aici trăiesc oameni care își păstrează în sufletele lor moștenirile din străbuni, niște oameni simpli și totuși atât de nobili în îndeletnicirile lor."
Istoric:
Daca veți răsfoi filele de istorie despre denumirea comunei Vintileasca, ați vedea că se trage cu sute de ani în urmă, când pe acest platou au avut loc lupte intre hoardele tătare si băștinașii acestor locuri, conduși de Voievodul Vintilă Vodă. În urma acestor acte de eroism, teritoriul a fost donat Mânăstirii Poiana Mărului , astfel că, până în anul 1864, această moșie, cu denumirea de Vintileasca, a fost exploatată de către călugării și starețul schitului, folosindu-se la lucratul pământului de argați și chiar de robi. 
În anul 1864, când Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a trecut la secularizarea moșiilor mănăstirești, a împroprietărit țăranii argați și pe cei fără pământ care și-au construit case pe vechea moșie, întemeind astfel satul Vintileasca.
Resurse Locale:
Principalele resurse ale comunei Vintileasca sunt apele sulfuroase, agroturismul și nu în ultimul rând, fondul forestier.
Pădurea

Pădurea reprezintă principala sursă de trai pentru locuitorii acestei așezări, activitățile acestora din urmă fiind legate într-o proporție covârșitoare de exploatarea forestieră.

Apele sulfuroase 

Apele sulfuroase se află în satul Tănăsari, cândva aceste băi fiind un punct de atracție pentru turiști; având în vedere potențialul turistic, administrația locală urmărește readucerea la viață a acestor locuri, prin dezvoltarea de proiecte viabile în zonă.

Agroturismul

Plasarea localității într-o zonă muntoasă cu priveliști de o frumusețe rară constituie o resursă inepuizabilă pentru localnicii care practică agroturismul. Locurile atrag prin mirificul naturii, munții Stejicu, Monteoru și Furu Mare fiind un punct de atracție pentru montanieri.
Traditii:
Tradițiile păstrate în Vintileasca sunt legate de evenimentele cele mai importante din viața omului, precum nașterea, botezul, căsătoria, moartea, precum și de sărbătorile de peste an. Unele obiceiuri, precum Plugușorul, sunt păstrate cu sfințenie,altele și-au pierdut trăsăturile arhaice, căpătând nuanțe ale prezentului socio-economic și cultural; de exemplu obiceiurile legate de căsătorie, precum momentele pețitului,rolul surorilor de mireasă,vornicul păstrează doar o parte din farmecul de altădată.
Căsătoria, botezul, obiceiurile de înmormântare, claca (organizată pentru muncile mai grele precum scărmănatul lânii, culesul porumbului, cositul fânului, lipitul casei, etc. ), obiceiurile legate de construirea unei case, toate aceste tradiții încă fac parte din viața locuitorilor comunei Vintileasca.
Confecționarea măștilor folosite la sărbătorile de iarnă

Tot traditionale sunt si meştejugurile,unele care se mai păstrează şi azi,confectionarea măştilor,pentru sărbătorile de iarna.Măştile reprezintă:mos,babă,ursar,general,sanitar,pădurar.

Cusutul și țesutul 

Cusutul și țesutul obiectelor de îmbrăcăminte se mai practică doar în cercul de meșteșuguri .

Hora satului 

La Vintileasca încă mai au loc hore în sat, duminicile și în zilele de sărbătoare: Anul Nou,Paști,Rusalii.

Încondeiatul ouălor de Paști

De sfânta sărbătoare, orice gospodar din Vintileasca te va întâmpina cu ouă încondeiate sau căznite care îți încântă sufletul.
Ouăle pentru încondeiat se strâng începând cu prima zi a Postului Mare,la jumătatea postului se număra și se aleg, albe pentru încondeiat, roșcate pentru irosit. Încondeiatul se face de regulă în ziua de Joi Mari. Ouăle se fierb, se încondeiază cu izvodul(model). Apoi oul se scufundă într-o baie călduță cu vopsea sau, ca in vechime, cu zeama unor plante colorante. Se scot pe o cârpă moale și, după ce se usucă, se încălzesc în vatra sobei și se șterg de ceară cu o stofă aspră de lână(cioareci).
Cultura:
Vintileasca, vatră străveche a etnografiei şi folclorului românesc şi a unor valori culturale remarcabile, deţine un peisaj pitoresc, în care sunt ocrotite monumente ale naturii de o frumuseţe aparte: Pietrele Fetii, Lacul Mare, Muntele Stejicu, Vârful Furu. Totodată, mânăstirile Poiana Mărului din localitatea vecină Jitia, Schitul Monteoru-cu poiana Monteoru-rezervație naturală , atracţie turistică aparte, vorbesc de istoria acestui ţinut.
Valorile culturale din comuna Vintileasca îmbină elemente de cultura tradiționale(obiceiuri, meșteșuguri, folclor muzical și literar)precum si elemente de cultură moderne: interesul oamenilor pentru școală și valorile ei, interesul pentru valorile morale perene. 
Relieful, alcătuit din munţi şi dealuri subcarpatice, câmpie şi luncă, este completat de locuri şi monumente istorice, regiunea fiind purtătoarea unui străvechi şi valoros tezaur al civilizaţiei şi culturii populare
Localitatea dispune de un cămin cultural la care tinerii și vârstnicii se strâng la hori, baluri, unde au loc serbările și concursurile școlare. Prin Căminul Culturăl și prin organizarea activităților în cadrul căminului se păstrează tradițiile locale, se dezvoltă spiritul cultural, propovăduit prin intermediul formațiilor artistice: formații de dansuri și soliști vocali.
Turism:
Fiind un sat de munte din ținuturile Râmnicului Sărat, așezat în Depresiunea Neculele,cu deschidere spre dealuri și câmpie prin Valea Râmnicului Sărat, Vintileasca este o oaza de frumusețe, cunoscută pentru pădurile de brad, a schitului care străjuie pe vârful muntelui Monteoru, a lacului care se afla la intrarea în comună…toate acestea fac ca an de an, localitatea să fie o atracție turistică importantă. 
Poziţia geografică, cadrul natural şi cel cultural istoric favorizează diferitele forme de turism: de circulaţie, de sejur, cultural, rural, de vânătoare şi pescuit, agromontan sau de week-end. Dezvoltarea acestuia este garantată de promovarea unor proiecte privind reabilitarea şi echiparea edilitară a zonelor turistice, stimularea iniţiativelor private în turism, îmbunătăţirea structurii informaţionale privind oportunităţile turistice, conştientizarea populaţiei asupra avantajelor şi implicaţiilor agroturismului, protecţia mediului, turismul de vânătoare şi pescuit.
Lacul Mare

Printre numeroasele lacuri care au luat naștere prin acumularea apelor în depresiuni, în urma procesului de dizolvare a sării, se numără și Lacul Vintileasca (Lacul Mare). Lacul, bine conturat ca formă (malul vestic și cel nordic pătrund ușor sub apă, iar cel estic și cel sudic sunt abrupte) are o faună bogată în pești și crustacee.

Schitul Muntioru

La o altitudine de 1.300 metri, trecând printr-o superbă pădure de brad, pe un platou mirific, găsim Schitul Muntioru "Schimbarea la față", care se află în Poiana Muntioru. Aceasta se suprapune peste o fâneață împădurită, bogată în specii de orhidee. Vegetația ierboasă abundentă și caracteristicile arboretului din vecinătate fac din acest sit un areal intens frecventat de specii de ungulate și implicit de carnivore mari, aceasta arie protejată făcând parte din Rețeaua Ecologică Locală pentru Protecția Carnivorelor Mari din Vrancea".

Băile sulfuroase

Băile sulfuroase, care se află în satul Tănăsari, fiind cunoscute pentru nămolul care este benefic împotriva bolilor reumatice.

Pietrele feţii

Pietrele fetii, cunoscut monument natural, amintit în opera lui Vlahuță, "România pitorească"
Localizare:
Regiune: Regiunea de sud - est a ţării
Judeţ: Vrancea
Cel mai apropiat oraş: Râmnicu Sărat

Comuna Vintileasca este situată în partea de sud-vest a județului Vrancea, la granița cu județul Buzău, unde se învecinează cu comuna Chiojdeni , comunele Andreiașu de Jos și Nereju și Jitia. Localitatea are în componență șase sate (Vintileasca, Neculele, Tănăsari, Bahnele, Poiana Stoichi, După Măgura) și face parte din regiunea de sud-est a țării, cel mai apropiat oraș fiind Râmnicu Sărat, care se află la 67 km distanță.

Modalităţi de acces: 

Principala cale de acces este DN2R, care tranzitează localitatea.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare