Autostrada Sionismului-Judetul Vrancea

Autostrada Sionismului
  Primul congres al tuturor Uniunilor Sioniste din România pentru colonizarea Eretz Israelului a avut loc la Focşani în urma cu 123 de ani, în 30-31 decembrie 1881, cu participarea a 56 de delegaţi, reprezentanţi ai 33 de organizaţii locale care reprezentau aproximativ 70,000 de mii de activişti - o treime din evreii din România, doi redactori, trei reporteri de ziare şi oaspeţi de seamă.
  Acest congres din 1881, primul de felul lui, cu 16 ani înaintea primului Congres Sionist de la Basel din 1897, a avut o mare influenţă asupra evreilor din România, iar lucrările lui au stârnit ecouri puternice şi în afara României.
  Ca preşedinte al Congresului a fost ales Smuel Pineles din Galaţi, însufletitorul mişcării pentru colonizarea Israelului. Secretarul Congresului a fost David Rintzler, care i-a scris cu mâna sa lui Hertzel invitatia în limba ebraică. Preşedintele de onoare al Congresului a fost ales rabinul Focşaniului, Moshe Halevy Goldring , al cărui discurs a fost primit cu aplauze insufleţite.
  Congresul a hotărat că soluţia pentru rezolvarea problemei evreieşti din România este emigrarea în Israel şi colonizarea agricolă, crearea unei vieţi noi evreieşti, independente.
  Congresul din Focşani a fost un fenomen nou în istoria poporului evreu. Ecourile lui scot în evidenţă cotitura serioasă în modul de gândire a evreimii române şi est-europene în problema emigrării în Israel (Alyia).
  Hotărârile Congresului au inceput a fi puse în aplicare în anul 1882 când au venit în Israel pionierii evrei care au întemeiat oraşele Rosh Pina si Zichron Iaakov, printre ei şi 3 familii din Focşani ( Israel Sehter, Alter Vainstoc şi Itzhak Aaron Apelboim ). Congresul din Focşani a fost primul de acest fel din istoria poporului evreu, care şi-a pus ca obiectiv crearea unui stat în Tara lui Israel.
  De ce a avut loc Congresul la Focşani ? Focşani, simbolizează unirea Principatelor Române şi se poate face o analogie între Unirea celor două ţărişoare care au devenit o ţară mare; aşa şi poporul Evreu este slab, unit şi va deveni puternic !
  Demn de menţionat este ca în 1886 cunoscutul politician român Dimitrie Sturza a declarat într-un interviu la New York Herald, ca ideea creării unui stat pentru evrei este excepţională. Intr-adevăr in 1889 ia naştere la Focşani Societatea " RIMON " care are ca scop înfiinţarea în Eretz Israel a unei aşezări agricole şi industriale. De asemenea s-a înfiinţtat o bibliotecă sionistă publică numită " Peretz Smolenskin ".
  In anul 1902 are loc la Focşani încă un congres sionist pe ţară, cu scopul răspândirii şi întăririi ideii naţionale şi activităţii pentru Alyia în Israel. 
  In anul 1902 are loc la Focşani încă un congres sionist pe ţară, cu scopul răspândirii şi întăririi ideii naţionale şi activităţii pentru Alyia în Israel. 
  Numele orasului Focşani poate fi scris cu litere de aur în istoria sionismului.
  Abia dupa 15 ani, în anul 1896, Dr Theodor Hertzel a iniţiat primul congres sionist care a avut loc la Basel ( Elvetia!).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare