Mausoleu de la Focsani-Judetul Vrancea

MAUSOLEUL DE LA FOCSANI


             In 1926 Societatea "Mormintele Eroilor" se adresa Primariei orasului Focsani pentru obtinere unui sprijin material necesar ridicarii unui mausoleu care sa adaposteasca osemintele ostasilor romani cazuti in razboiul intregirii neamului, aflate in cimitirele din Focsani si imprejurimi.


              Concomitent, s-a apelat la subscriptia publica. Entuziasmul cu care oamenii au primit aceasta initiativa a generalului T. Liscu s-a concretizat in posibilitatea ca la inceputul anului 1927, sa se inceapa lucrarile constructiei mausoleului, care aveau sa dureze aproape un deceniu.


             Arhitectul St. Balosin, inspirandu-se din arta bizantina, a realizat proiectul unui monument de arta bine proportionat, expresiv sugerand atat radacinile adanci ale istoriei noastre cat si permanenta in acest spatiu geografic, a unei traditii culturale cu incontestabile trasaturi originale, specifice. Cupolele laterale, arcuite pe trei jumatati de sfere se profileaza ca o etajare de linii curbe. Pe frontonul de deasupra intrarii principale, sprijinit pe cate doua colonete cu capitel compozit, se afla inscriptia "Pro patria", reliefata printr-o ornamentatie vegetala bogata. Totul respira robustete, trainicie, cheama la piosenie, la inchinare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare