Lacul Negru(lacul cu plamana)

LACUL NEGRU
(lacul cu plamana)
             Lacul se afla intr-o rezervatie naturala situata pe versantul sud estic al culmii Dealului Negru, ocupand sectorul superior al bazinului hidrografic al paraului Lacului Negru, la o altitudine de 1215 m, culmea urcand pana la 1548  m.Suprafata lacului are aproximativ 13.300 mp, iar jumatate este acoperit de un strat de muschi, mult mai dezvoltat in partea sud-estica unde si ocupa o suprafata unitara de 4.500 mp, acesta fiind, si locul unde in sezon este accesul mai usor al acestei cuvete lacustre ocupate de o mlastina.
            Inedit este faptul ca plaurul pluteste pe un strat de apa cu o grosime ce creste catre interiorul cuvetei, de la 1 m in zona malului la 3 m in zona contactului cu luciul de apa, iar in mijlocul cuvetei sa ajunga pana la 6,5 m. Pe fundul lacului exista un strat de turba saprica bruna, cu o grosime ce variaza intre 1,5 si 2,8 m conform unor masuratori provizorii. De fapt, lacul este o mlastina oligotrofa.
            Fata de ceea ce se cunoaste in Romania despre mlastinile asa-numite oligogrofe, cea din cuveta Lacului Negru din Muntii Vrancei se face remarcata printr-o situatie cu totul particulara si anume intreruperea stratului intermediar de apa libera fata de stratul acoperitor apartinand muschilor, constituit din plaur, partial flotant, si din stratul bazal format din turba saprica. Cuveta lacustra, impreuna cu turba saprica de pe fundul ei, nu pot fi tinere, spun putinii specialisti care au ajuns in Vrancea, din simplul motiv ca menyanthes trifoliata este un relict glaciar.Lacul cu plamana din Vrancea atesta existenta de climax (faza finala intr-o succesiune ecologica), un lucru rar, care evolueaza spre o colmatare biologica lenta, ca urmare a oxigenarii apei prin propriile surse.
            Plamana este cunoscuta de localnici ca fiind benefica pentru tratarea bolilor pulmonare, de aici probabil si denumirea sa in termeni populari. In termeni stiintifici planta se numeste menyanthes trifoliata, un relict glaciar.
             Plamana este de fapt o frunza de 10-12 cm lungime si 5-6 cm latime, grosuta, nu creste inalta, si acopera in palcuri suprafata stratului de muschi.
             Lacul este amplasat in obarsia Narujei, iar pana in anii 1960 - 1970, cand a fost amenajat un drum forestier, zona era extrem de greu accesibila. 
             La jumatatea anilor 80 au fost adusi doi botanisti de la Iasi care au si realizat primele cercetari. Mai tarziu, in 1995 a ajuns in Vrancea regretatul Gheorghe Lupascu, profesor la Facultatea de Geografie si Geologie din Iasi.De atunci se spera sa ajunga in Vrancea specialisti in hidrobiologie, cu dotare corespunzatoare, pentru a preleva probe de pe fundul lacului, sa fie filmat si chiar sa fie realizata o harta batimetrica.
    Trasee:
 --Nistoresti : Nistoresti - Bradet - Valea Naruja (amonte) - Cetatile Misinei -         confluenta cu Parau Balosul - dr. - Valea Naruja - confluenta cu Paraul Soimaria   (stg.) - amonte - dr. pe parau .. Saua Tisitei - Lacul Negru ...
 
 --Nistoresti : varianta de intoarcere la Parau Naruja - spre obarsie - Vf. Izvoarele Narujei (1524m alt) - belvedere si poteca spre Vf. Lacauti (1777m alt) - intoarcere pe variante


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare