Comuna Gugesti-Judetul Vrancea

Comuna Gugesti este situata la 2 Km est de D.N.2, intre BUZAU si FOCSANI, invecinandu-se cu localitatile:
- la Nord - comuna Popesti 5km.
- la Vest - comuna Dumbraveni 4km.
- la Sud - comuna Sihlea 8km.

- la Est - comuna Sl.Ciorasti 8km.

DATE GENERALE

Comuna Gugesti este cuprinsa intre coordonatele geografice de 45 grade si 34 minute si 39 de secunde latitudine nordica si 45 grade si 33 minute si 27 de secunde latitudine sudica si longitudine estica 27 grade, 7 minute si 30 secunde.
Relieful comunei Gugesti este predominant sub forma de campie, altitudinile variind intre 57m in zona de lunca, spre Silistea Ciorasti si 100m in zona de terase, spre Sihlea-Dumbraveni. Localitatea este strabatuta de cursul mijlociu al raului Ramna si de afluentii sai, Oreavu si Hirtop.
  Conform studiilor hidro-geologice executate, rezulta ca perimetrul celor doua localitati face parte dintr-o hidrostructura foarte intinsa apartinand bazinelor reunite ale Siretului, Putnei, Milcovului si Ramnicului. Localitatea este caracterizata printr-un climat continental de campie cu ierni reci si veri calduroase si uscate.
Potrivit ultimelor noastre date, comuna Gugesti se întinde într-un teritoriu administrativ de 3205ha (2% din teritoriul judetului), din care intravilan 162 ha şi extravilan 3043 ha.
Suprafata agricola a comunei reprezinta 1,8% din suprafata agricola a judetului, din care: 2585 arabil, 135 vie, 365 pasune si fanete.
Comuna Gugesti are in componenta doua sate : Gugesti si Oreavu.

ISTORIC


   Comuna Gugesti , cu o populatie de 6519 locuitori la 30.03.2002 , este situata in partea de sud a judetului , in zona de campie , la o distanta de 23 km de municipiul Focsani , invecinandu-se la nord cu comuna Urechesti , la sud cu comuna Sihlea , la est cu comuna Slobozia Ciorasti , iar la vest cu comuna Dumbraveni .
       Denumirea comunei " Gugesti " se pare ca provine de la numele unui boier " Gozu " , proprietar de terenuri pe aceste meleaguri , terenuri care apoi trec in proprietatea ginerelui voievodului Stirbei Voda , Alicache Plagine .
         A doua provenienta a denumirii satului Gugesti : se crede ca pe vatra actuala a satului au existat plantatii intregi de nuci , printre care si renumita lunca a nucilor, "Lunca nucilor", recoltarea nucilor ( denumirea localitatii), fiind asociata ca pornind de la etimologia cuvantului "a gogi", "gogesc","gogesti" e.t.c.
         Cercetandu-se alte izvoare de desprindere , ca alta posibilitate de provenienta a denumirii satului

TRANSPORT

Comuna Gugesti este stăbătută de calea ferată Bucureşti – Bacău şi de două căi de comunicaţie ce se intersectează în unghi drept în centrul comunei şi care leagă localitatea cu drumul european E85. 
Lungimea totală a străzilor măsoară 88km , din care sunt asfaltaţi 10 km.
Structura:
- căi ferate: 7 km
- drumuri judeţene: 8 km din care :6 km asfaltate si 2 km pietruite - drumuri vicinale: 25 km

ECONOMIC


Pe teritoriul comunei functioneaza un numar de 14 operatori economici, cei mai importanti fiind: S.C.PRODECOM S.R.L., S.C.FORESTROM S.R.L., COMCEREAL S.A. si S.C. AUTOTRANSPORT S.A., obiectele de activitate fiind: confectii, prelucrare lemn, depozitare cereale si transport.
Potrivit ultimelor noastre date, comuna Gugesti se întinde într-un teritoriu administrativ de 3205ha (2% din teritoriul judetului), din care intravilan 162 ha şi extravilan 3043 ha.
Suprafata agricola a comunei reprezinta 1,8% din suprafata agricola a judetului, din care:
- 2585 arabil,
- 135 vie,
- 365 pasune si fanete.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare