Monumentul Eroilor (1916-1918), sat Jitia de Sus, comuna Jitia


Scurtă descriere
  Monumentul Eroilor (1916-1918) se afla situat in satul Jitia de Sus, comuna Jitia.
În primul razboi mondial, la sfârsitul anului 1916 Valea Râmnicului a devenit arealul miscarilor trupelor germane. În batalia de la Râmnicul-Sarat acestea înving deteminând retragerea trupelor ruse si române spre Focsani si lunca Siretului Inferior. Valea Râmnicului de Sus a trecut sub ocupatie germana, iar localitatile si locuitorii din satele Jitia, Cerbu, Dealul Sarii au fost nevoiti sa suporte consecintele acestei ocupatii.
Perioada ocupatiei germane a fost foarte grea pentru locuitorii Jitiei, mai ales ca trupele ruse înainte de a se retrage, procedasera la executia unor prizonieri de razboi germani. Din informatiile localnicilor am retinut ca înainte de a se retrage, o formatie militara rusa condusa de o femeie ofiter, ar fi executat un numar de soldati germani. În Dealul Sarii este locul în care a functionat pe toata durata razboiului un punct de observatie militara.Din însemnarile unui vechi localnic s-a aflat ca biserica din centrul satului (construita între 1907-1912) a avut de suferit, trupele germane transformând-o în adapost pentru cai.
În anul1933, din initiativa Cultului Eroilor si a localnicilor, Primaria Jitia a hotarât srângerea de fonduri si ridicarea unui monument în amintirea celor cazuti în primul razboi mondial. Proiectul si executia monumentului s-a facut de catre arhitectul Colios; monumentul a fost amplasat în centrul satului Jitia si a fost inaugurat la data de 1 iulie 1934, în prezenta veteranilor comunei si a oficialitatilor din Plasa Râmnic.
Sunt inscriptionate pe monument numele a 36 de localnici; nu se stie când si de catre cine, în spatiul protejat al monumentului au fost aduse si depozitate cahle de ceramica, pietre de capatâi la mormintele unor soldati germani, descoperite de localnici pe dealurile ce înconjoara comuna .
Astazi monumentul este înconjurat de ele, transformând locul într-un mic ansamblu memorial dedicat eroilor de nationalitati diferite, morti în primul razboi mondial.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare