Comuna Bolotesti-Judetu Vrancea

COMUNA BOLOTESTI-JUDETUL VRANCEA


Aşezare:

        Comuna Boloteşti este o localitate în judeţul Vrancea, Moldova, România. Este situată la poalele de SE ale Măgurii Odobeşti, pe râul Putna, la 15 km de Panciu. Comuna este alcătuită din 6 sate: Boloteşti, Găgeşti, Ivănceşti, Pietroasa, Putna şi Vităneştii de sub Măgură. Se crede că în evul mediu pe locul actualului sat se afla Târgul Putnei, fost târg din Moldova, localitate astăzi dispărută.
Istorie:

Satul Boloteşti, menţionat documentar, prima oară, în 1565, s-a numit până în secolul XVII, Târgoveţi.
Obiective tehnico-economice cu valoare pentru turism:

Centrul viticol Boloteşti, care face parte din podgoria Odobeşti are o suprafaţă de 850 ha, este cultivat cu soiurile: Chasselas doré, Fetească regală, Aligoté.
Obiective turistice naturale şi antropice:

Lunca Putnei, în partea de NE a comunei, cu pajişti de luncă şi zăvoaie de plopi şi salcie, unde sunt condiţii prielnice de odihnă şi agrement.

Măgura Odobeşti (1001 m), oferă o splendidă panoramă asupra Ţării Vrancei.

Mânăstirea Tarniţa , cu biserica “Adormirea Maicii Domnului”, construită în 1702, aflat într-o zonă deosebit de pitorească, sub releul de pe Măgura Odobeşti. Aici vin foarte mulţi pelerini la 15 august. Pe raza comunei mai sunt Mânăstirile Secături şi Tazlău.

Biserica Sf. Nicolae , ctitorită înainte de 1809, a fost refăcută între 1867-1870 şi distrusă în timpul războiului din 1916-1918. A fost reclădită între 1920-1925.

O moară domnească, acţionată cu apă, cu două instalaţii.

Urmele unei aşezări din Paleoliticul superior Gravettian au fost descoperite la 500 m faţă de biserica din satul Vităneşti, iar în satul Pietroasa urmele unei aşezări din epoca Neolitică (Cultura Cucuteni).

• Localitatea este săracă în manifestări folclorice. S-au mai păstrat datini populare, sărbători religioase – Crăciun, Anul Nou (colinde).

Pe lângă posibilităţile de drumeţie, degustări de vinuri, vizite la combinatele de vinificaţie şi la crame, vizite la mânăstiri, în localitate este un cămin cultural, o bibliotecă comunală şi un stadion (în satul Vităneşti).
Cazare şi agrement

• motelul Km. 25 - cu 20 locuri de cazare, iar în apropierea acestuia se construieşte un camping cu 7 căsuţe (14 locuri) şi spaţii pentru corturi; • pensiunea rurală Balcan Florica ; • pensiunea rurală Sichin Ştefan 
Personalităţi locale

În cătunul Căpoteşti s-a născut în 1626 cărturarul Varlaam, mitropolit al Moldovei. El a dăruit rudelor sale părţi de moşii din Putna. La data de 16 noiembrie 1948 , în satul Găgeşti ,se naste Ion Cristoiu jurnalist, scriitor şi analist politic român.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare