Manastirea Musunoaiele-Judetul Vrancea


MANASTIREA MUSUNOAIELE

(de calugari)

  Este situata pe soseaua Focsani-Panciu, la circa 40 km N de Focsani. Din marginea comunei Movilita, inainte de trecerea podului peste albia paraului Zabrauti (secat vara), langa intreprinderea Vinalcool ramificatie stanga 5 km pana in Fitionesti - 22 km pana la manastire. Sunt si autobuze din Panciu la Fitionesti. Pana la Panciu poate fi folosit trenul din Marasesti. Din Fitionesti circa 18 km se poate merge pe un drum forestier carosabil prin padure pana la manastirea Musunoaiele. Din manastirea Trotosanu se intra in sat pe primul drum la dreapta printre vii, in satul Ghionicesti, apoi Holbanesti si foarte aproape Fitionesti. Se poate veni si dinspre apus din satul Pralea, distanta de 6-7 km, iar in satul Pralea se poate veni cu autobuze de Onesti care circula de mai multe ori pe zi. Mai poate fi folosit trenul de Adjud-Tg. Ocna pana la statia Caiuti si apoi 10 km pana in satul Pralea (apartine de Caiuti).

Istoric

  Traditia orala arata ca aici a fost viata monahala sustinuta de calugari inca din vremea lui Dimitrie Cantemir. Biserica din lemn construita in 1839 a putrezit. Biserica veche actuala este construita din 1943, ctitor fiind protosinghelul Evghenie Hulea, staret al manastirii pana in 1949. Pictura a fost realizata in 1951 prin staruinta staretului ieromonah Isac Bors, dimpreuna cu soborul si ajutorul financiar al bunilor crestini ortodocsi din satele vecine. Viata monahala a continuat pana in toamna anului 1959 fiind intretinuta de obste cu 12 calugari. Desfiintata in urma decretului Nr. 410/959, pe parcurs cladirile au fost distruse. Activitatea a reinceput in 1984 cand fostul paznic din perioada 1959-1984, actualul staret Cleope Nechita, reinfiinteaza schitul. Pana in 1990, impreuna cu domnia sa au mai activat inca doi frati. In 1990 a revenit si cuviosul ierodiacon Iosif Sandu, fost frate vietuitor aici din 1945 pana in 1959. Obstea s-a marit, si prin eforturi fizice si financiare deosebite a reusit sa construiasa 3 cladiri din zid, cu veranda larga, acoperite cu placi de asbociment (internita). Cladirile au fost amplasate cate una in dreapta si stanga bisericii si alta in fata ei. Cladirea mai veche tip de casa taraneasca acoperita cu sindrila a fost si ea renovata. In continuarea cladirii din stanga bisericii vechi s-a construit un paraclis din zid foarte spatios, in stil modern, cu veranda larga si o turla mare in forma octogonala, asezata pe Altar si naos, acoperita cu tabla in solzi.
Descriere

  Paraclisul lung de 25 metri si acoperit cu tabla galvanizata este de forma dreptunghiulara. Biserica veche este o constructie din lemn, tencuita, in forma de cruce, compartimentata in Altar, naos, pronaos si pridvor. Altarul este luminat de o fereastra mare la rasarit si una mica la nord. In partea de sud are o camera pentru vestmintarie. Catapeteasma este din lemn, inalta pana la bolta. Naosul primeste lumina de la doua ferestre inalte si inguste asezate la sud si alte doua la nord. Pronaosul are ferestrele asezate in apropierea pridvorului, cate una pe fiecare parte, mai inguste decat cele ale naosului. La marginea pronaosului spre pridvor este o turla mica, infundata, in forma octogonala. Pronaosul la intalnirea cu pridvorul are in dreapta si stanga abside la fel de adanci ca si cele din naos, ceea ce face ca la exterior cladirea sa arate cu doua cruci, una pe naos, alta pe pronaos. Pridvorul este mic si lasa impresia ca a fost adaugat mai tarziu. Intrarea in pridvor se face printr-o usa din lemn in doua canaturi. In stanga usii este pictat Sf. Apostol Petru, in dreapta Sf. Apostol Pavel, iar deasupra este scena Adormirii Maicii Domnului. Biserica este acoperita cu tabla.
Pictura

  Paraclisul este pictat in fresca, cu culori deschise. Pictura bisericii vechi este realizata de Ad. Cantini.
Clopotnita, constructie din zid, cu gang de intrare in incinta, se afla la 40 m est de biserica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare