Schitul Oancea-Judetul Vrancea

SCHITUL OANCEA
(de maici)
  Este situat la 800 m est de manastirea Sihastru, in dreapta soselei Adjud-Tecuci. Asezamantul este construit pe un mic platou, inconjurat in trei parti de padure cu o splendida vedere spre valea Siretului.
Istoric

  Schitul a fost ctitorit de Istrate Oancea din Bucuresti si sfintit la 7 iunie 1936. Este format dintr-o bisericuta din lemn, o cladire parter si etaj cu 6 camere pentru credinciosi si alta cu 4 camere pentru maici. Prin actul de donatie care mai cuprindea si 3 ha teren arabil, 7 ha padure si faneata, pe care avea si o balta de peste din mosia Argeaua, solicita ca schitul sa aiba independenta si ca el sa aiba dreptul la batranete sa locuiasca in casa destinata credinciosilor atat timp cat va dori. Se obliga ca atat el cat si fiica lui adoptiva Georgeta Istrate Oancea, dupa incetarea sa din viata, sa plateasca lunar un preot cu 300 lei si doua maici cu cate 150 lei, dar conditiona ca slujba la schit sa fie dupa tipicul manastiresc, iar la slujbe sa fie pomenita intreaga familie, atat viii cat si mortii. Istrate Oancea (1887-1952) este inmormantat in subsolul bisericutei.
Descriere

  Bisericuta este o constructie din lemn tencuita in interior si exterior in forma de cruce cu dimensiuni de 7,5 x 5 m. Altarul are o fereastra in fata si una mica pe stanga. Catapeteasma este de zid. Naosul luminat de o fereastra pe fiecare parte a zidului. In naos pe stanga altarului este pictat Sf. Mare Mucenic Dimitrie, iar pe dreapta Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Pe pronaos este o turla oarba in forma hexagonala. Pe peretele din stanga in pronaos este pictat Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, pe dreapta Sf. Ioan Botezatorul. In dreapta usii pe peretele interior este pictat Sf. Apostol Petru, pe stanga Sf. Apostol Pavel. Pe centrul plafonului cat cuprinde naosul si pronaosul este pictat Domnul Iisus Hristos, restul plafonului fiind vopsit in albastru prezavut cu stele albe. Pardoseala bisericei este din scandura, acoperisul din tabla, in solzi pe turla.
Alte date

  Clopotnita din lemn acoperita cu tabla se afla in fata Altarului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare