Manastirea Rogoz-Judetul Vrancea

MANSTIREA ROGOZ
(de maici)
  La 10 km nord de Ramnicu Sarat si 38 km S-V de Focsani, este comuna Slobozia Bradului. Traversand satul de centru si apoi satele de romi Valea Beciului si Laesi, ajungem in zona padurii pe o alee pietruita, strajuita pe o parte si alta de tei batrani. Apoi intram pe aleea incintei manastirii unde pe o parte si alta ne intampina niste casute curate. Inainte de a intra pe sub clopotnita in curtea propriu-zisa, insetati de la drumul lung dam in stanga de o fantana cu apa cristalina si foarte rece. Si daca nu ne-am potolit setea, suntem asteptati de o alta fantana in mijlocul curtii si in dreapta bisericii. Biserica este strajuita de jur-imprejur de frumoasele si linistitele casute ale maicutelor. Complexul manastirii este amplasat intr-o poiana in mijlocul padurii.
Istoric

  Inca din 1647 a fost un schit din lemn ctitorit de Matei Basarab. Aceasta o dovedeste si piatra incrustata in anul 1647 care este asezata deasupra usii de intrare in pronaos. Mai tarziu, dupa constructie, a fost populat, cum se presupune, cu calugari rusi, fapt pentru care locul a capatat numele de Poiana Rusului care e la 2-3 km de aici. Pe la 1760 schitul ajungand in ruina, calugarii s-au mutat probabil la Varzaresti, sau la Poiana Marului. Tot atunci schitul a fost refacut din lemn de preotul Manea si sotia lui. Dar acum schitul este populat cu calugarite. In 1820, biserica de lemn a fost mutata la Amara. In 1820, fratii Constantin si Gheorghe Robescu au ridicat din zid actuala biserica. Aceasta este confirmata si de insemnarea din sinobic in anul 1874. In 1958 cu binecuvantarea episcopului Buzaului Dr. D. Antim Angelescu s-au facut unele reparatii, s-a acoperit cu tabla si s-a pictat in fresca. La aparitia decretului 410/1959 al lui Gheorghiu-Dej, in manastire erau 100 vietuitoare, iar dupa 1960 au ramas numai doua ca paznici.
Descriere

  Biserica este din zid in forma de nava, cu interiorul compartimentat in Altar, naos, pronaos. Altarul este luminat de o fereastra mare in fata (rasarit) si alta foarte mica pe zidul din nord. Naosul are absidele putin pronuntate in adancime si-i despartit de pronaos prin 2 pilastri care sustin o arcada. Pilastrii ies mult in interior si totodata zidurile pronaosului se retrag spre interior si se formeaza astfel un culoar spre pridvor lat de 2 m si lung de 3,5 m. Atat in naos cat si in pronaos lumina patrunde prin cate o fereastra mare pe fiecare zid (total 4), ferestre duble, intre ele fiind un grilaj metalic. Pridvorul s-a construit in 1958, fiind si el luminat de cate o fereastra pe fiecare parte. In pridvor se intra pe o usa din doua canaturi cu geamuri in partea superioara. Si in pronaos se intra tot printr-o usa din doua canaturi cu geamuri, dar este dublata in fata de o usa masiva din stejar, care a apartinut vechii biserici de lemn, din Poiana Rusului. Catapeteasma este din zid, inalta pana la bolta. Pardoseala este din bucati mari de scandura masiva care prin felul cum este asezata imita parchetul. Biserica este acoperita cu tabla. Peretii exteriori au in partea inferioara firide largi de 1,80 m si putin adanci, iar in partea superioara ocnite in care sunt pictati Sf. Apostoli.
Pictura

  Pictura in 1867 biserica a fost pictata de Ghita Stoenescu, elev al lui Gh. Tattarescu. Astazi se mai pastreaza doar in altar. In pridvor, pronaos si naos, este pictura in fresca lucrata de Al. Cantini, licentiat din Italia. La intrarea in pridvor (peretele exterior) este pictat Sf. Ioan Botezatorul. In Altar este pictura veche. Pe bolta sunt pictati Maica Domnului si Pruncul; Sfintii Mihail si Gavriil; inteleptul Solomon, iar pe peretele din stanga (nord) Sf. Arhidiacon Stefan, Sf. Ierarh Gura de Aur; pe peretele din dreapta (sud) sunt Sf. Vasile, Sf. Grigore si tabloul reprezentand jertfa lui Avram.
Alte date

  Clopotnita este din zid, micuta, varuita in alb, acoperita cu tabla in forma de solzi. Este construita mai la vale de biserica, in partea de rasarit, la departare de 25 m. Pe sub ea se intra in incinta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare