Mausoleu de la Marasti-Judetul Vrancea

MAUSOLEUL DE LA MARASTI


           Mausoleul eroilor este amplasat in satul Marasti, comuna Racoasa, situate la nord-vest de orasul Panciu ( circa 27 km.). Aici, intre 9 iulie – 17 iulie 1917, in cadrul ofensivei romane de pe valea Susitei, s-a dat una dintre cele mai mari batalii ale primului razboi mondial soldata cu o stralucita victorie. 
          La intrarea in sat, pe un portal asemanator unui arc de triumf sta scris “ Campul istoric de la Marasti “. 
          Pentru glorificarea eroismului ostasilor romani s-a ridicat un mausoleu la initiativa unor ofiteri si generali ai Armatei a 2-a Romane, care au pus bazele “ Societatii Marasti”. Mausoleul s-a inaltat la cota 536 unde s-au purtat luptele.


            In ziua de 10 iunie 1928 s-a pus piatra fundamentala a mausoleului si s-a semnat si un “Act comemorativ ” pentru construirea acestuia. Monumentul este opera arhitectului Pandele Serbanescu. Basoreliefurile care decoreaza fatada au fost executate de catre sculptorul Aurel Bordenache, care s-a inspirit din fapte petrecute in realitate . 
            Criptele mausoleului adapostesc osemintele celor cazuti pe aceste locuri in timpul bataliilor din vara anului 1917. Subsolul adaposteste sarcofagele cu osemintele generalilor: Alexandru Averescu, Arthur Vaitoianu, Alexandru Margineanu si Nicolae Arghirescu.


            La subsol se afla un mic muzeu in care s-au expus obiecte ce au apartinut generalului Vaitoianu si arme din primul razboi mondial. 
            Pe fatada monumentului s-au amplasat 15 placi de marmura alba pe care s-au inscriptionat numele regimentelor si ostasilor participanti la luptele desfasurate pe aceste meleaguri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare