Manastirea Cotesti-Judetul Vrancea


MANASTIREA COTESTI

Scurtă descriere

 

Ansamblul Manastirii Cotesti, monument istoric, este alcatuit din Biserica „Sfânta Treime”si turnul clopotnita.

  Din istoricul Manastirii Cotesti reiese ca localitatea a fost stapânita în urma cu 450 de ani de capitanul Stan Cotea. In 1470 Radu al-III-lea cel Frumos daruieste prin hrisov capitanului Cotea, sate din judet, iar de-a lungul timpului urmasii acestuia au ocupat dregatorii pe care le-au exercitat în mod efectiv. 
  Asezamântul religios caruia fondatorii i-au dat numele de Cotesti, este o ctitorie a veacului al XVIII-lea. O data precisa a întemeierii manastirii nu se cunoaste, dar din istoricul întocmit de B.N. Hasdeu, reiese ca în 1959 se pastra în biserica un pomelnic al ctitorilor Manastirii Cotesti, din 1720 transcris dupa textul chirilic în 1941.Prezenta pomelnicului poate fi atribuita lui Stefan episcopul Buzaului care la venirea lui Voda Nicolae Mavrocordat la Buzau în 1728 a transformat scoala infiintata de fostul episcop, într-una greco-slavona. Manastirea a posedat hrisoave domnesti, acte, zapise privitoare la fondare, precum si pentru toate daniile avute, însa toate au fost distruse în timpul razboiului din 19165-1918. În prezent monumentul nu are decât o pisanie din 1947, scrisa în interior, în pronaos, pisanie ce cuprinde numele celor care au contribuit la refacerea bisericii în 1947.
  Planul bisericii este de tip nava,compartimentat în altar, naos, pronaos si este o constructie din caramida pe o fundatie din piatra, cu turla pantacrator peste naos care a fost afectata pierzându-se turla din zidarie din care s-a pastrat doar baza, partea superioara fiind executata din lemn. Pictura murala interioara originala din sec.XVIII s-a realizat in tehnica fresco în traditia bizantina si s-a pastrat prin retusarea realizata de catre Ad. Cantini. Pictura exterioara reprezinta icoana hramului, flancata de doi arhangheli si de sfinti apostoli.
  În prezent s-au încheiat lucrarile de consolidare si restaurare urmând a se restaura pictura murala interioara.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare