Comuna Chiojdeni-Judetul Vrancea

COMUNA CHIOJDENI
           Comuna Chiojdeni este situată în partea de sud-vest a judeţului Vrancea.
Relieful este reprezentat de culmi alungite, domoale, numite în limbaj local „ceaire”: Tânjala, Stâneica, Gubernu, acoperite de fâneata si livezi.
Relieful este puternic afectat de alunecări de teren. Dintre factorii provocatori se remarcă rocile friabile de tipul argilei si marne.
Comuna se mandreşte cu monumentele istorice precum si cu ospitalitatea localnicilor.
Istoric

Localitatea este amintita pentru prima data in unele documente datand din anul 1890.
Resurse locale

Majoritatea oamenilor trăiesc din negoţul materialului lemnos din zonă.
Tradiţii

Serbările folclorice oganizate în Chiojdeni sunt menite să păstreze tradiţiile locale.
Informaţii sociale:


Populaţia comunei este de 2525 de locuitori, din care 40 % persoane apte de muncă.

Populaţia totală:  
2525 locuitori

Populaţie bărbaţi: 
1255

Populaţie femei: 
1270

din care:

Copii: 
30%

Pensionari: 
700

Persoane plecate la muncă în străinătate: 
130
Repartiţia pe naţionalităţi:
români

Repartiţia pe culte:
ortodoxi
Educatie:
Comuna Chiojdeni are un număr de 4 unităţi şcolare în cadrul cărora funcţionează 3 grădiniţe, două şcoli primare, două şcoli gimnaziale şi S.A.M. În localitate există un dispensar uman şi unul veterinar.
Turism:
Comuna este aşezată în sud-vestul judetului Vrancea, pe ambele maluri ale râului Râmnicul Sărat, în regiunea dealurilor subcarpatice.
Pentru dezvoltarea sectorului turistic al comunei sunt necesare investiţii în dezvoltarea infrastructurii specifice acestei activităţi, a spaţiilor de cazare şi agrement. In acest sens, sunt sprijinite investiţiile în amenajarea unor pensiuni, case de vacanţă, moteluri, hoteluri, restaurante cu specific local, baze sportive de iarnă, centre de vânătoare, de pescuit, baze de echitaţie, tabere şi cantonamente sportive, campinguri, trasee forestiere, baze sportive de vară ş.a.; Pentru investiţii în dezvoltarea turismului există peste 80 ha de teren disponibil, cu acces la utilităţi.
Dintre atracţiile turistice locale, pe lângă cele naturale se remarcă Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.
Biserica "Sf Arhangheli Mihail si Gavril"
În mijlocul satului Chiojdeni, pe o colina cu platou se afla biserica monument istoric Cod LMI VN-II-m-B-06502 cu hramul „Sf.Arhangheli Mihail si Gavril” care a fost construita între anii 1836-1839 cu cheltuiala lui Constantin Niculescu. 
Biserica are forma de cruce cu o singura turla, construita în întregime din lemn în stilul local romanesc si acoperita cu tabla zincata.
Pictura în ulei facuta direct pe peretii de scandura de brad, dateaza deodata cu biserica dar nu i se cunoaste numele pictorului care a executat-o. Ulterior, dupa 1900 s-au mai adaugat pe pereti si alte icoane pictate direct pe pereti purtand semnatura pictorului zugrav Nae Orasteanu.
Catapeteasma din lemn de tei si artistic lucrata si sculptata se impune prin executie si în special prin concept.Usile diaconesti au fost înlocuite în anul 1900 fiind pictate tot de pictorul Nae Oraseanu.
La intrarea în biserica exista o inscriptie cu litere slavone foarte stearsa.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare