Muzeul Vrancei-Conservare

CONSERVARE


  Muzeul Vrancei are ca domeniu prioritar si conservarea si restaurarea bunurilor de patrimoniu aflate in depozitele si expozitiile Muzeului. Aceasta activitate se desfasoara in Laboratorul de conservare-restaurare, care cuprinde mai multe compartimente. 
  Un prim compartiment este destinat restaurarii ceramicii arheologice descoperite pe diferite santiere deschise de specialistii Muzeului Vrancei. Materialul descoperit este tratat, apoi sortat, ca in final sa fie reconstituite vasele. Tot in acest atelier se desfasoara si activitatea de restaurare a pieselor metalice ( monede, arme, etc.). 
  Un alt compartiment este cel de restaurare textile, foarte important in cadrul laboratorului datorita bogatiei patrimoniului etnografic al Muzeului ( paretare, obiecte de port popular, dar si textile istorice ). Acestea sunt tratate preventiv, apoi se intervine prin operatii de reconstituire a partilor lipsa cu material textil vopsit in culori cat mai apropiate de cele originale. 
  Conservarea patrimoniului constituie un domeniu important, atat in asigurarea starii de sanatate a obiectelor de patrimoniu in vederea prelungirii vietii obiectului. Tratamentele de conservare incep din depozit prin asigurarea conditiilor de microclimat adecvate ( temperatura, umiditate, lumina ) si continua in laborator prin tratamentele specifice fiecarui material din care e constituit obiectul de patrimoniu si in functie de degradarile suferite ( atac biologic, chimic). 
  Conservarea icoanelor pe lemn ocupa un loc important datorita complexitatii materialelor folosite ( grund, adeziv, culori, pigmenti ), de aceea este necesar un tratament complex deoarece trebuie avut in vedere sa nu se distrug a stratul pictural, in urma indepartarii stratului de vernis protector. Aici intervine investigatia chimica ce se realizeaza prin analize speciale, precum spectrofotometria cu absorbtie atomica, analize chimice instrumentale de identificare a unor elemente necunoscute. 
  In cadrul laboratorului de conservare-restaurare exista un compartiment de investigatii biologice si conservare profilactica si curativa care vizeaza obiectele de patrimoniu cu suport organic (hartie, lemn, textile). 
  Compartimentul este recent infiintat fiind dotat cu aparatura si instrumentar de specialitate amenajat corespunzator specificului de activitate. 
  Specificul activitatii il reprezinta investigatiile microbiologice efectuate la obiectele de patrimoniu pe suport organic. 
  La cele pe suport papetar se intervine pe langa tratamentele curative specifice si cu mici operatii de consolidare a hartiei, in vederea conservarii si integrarii obiectului respectiv in circuitul muzeistic. 
  Interventiile de consolidare si restaurare sunt insotite de un dosar in care esentiala este fotografia obiectului inainte si dupa tratamentele efectuate. Astfel, laboratorul detine si atelier foto dotat cu echipament foto si video.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare