Informatii Judetul Vrancea


Judetul Vrancea 

Informatii Generale 

Localizare: Judetul Vrancea este situat in partea central estica a Romaniei, in bazinul inferior al Siretului, in exteriorul Carpatilor Curburii. Este limitat de judetele Covasna (vest), Bacau (nord), Vaslui (nord-est), Galati (est), Braila (sud-est), Buzau (sud). 
Resedinta: Focsani (103.219 locuitori; atestat documentar la 1559). 
Orase principale: Adjud, Marasesti, Odobesti, Panciu. 
Prefixe: Romtelecom - 0237; RDS - 0337. 
Suprafata: 4.857 km2 
Populatie: 390.268 locuitori, din care, in mediul urban: 149.880 locuitori, in mediul rural: 240.388 locuitori. 
Densitate pe km2: 80,4 locuitori 

Informatii Turistice 


Situat in partea sud-estica a Carpatilor Orientali, judetul Vrancea este legatura dintre cele trei pamanturi romanesti: Moldova, Tara Romanesca si Transilvania. Prima sa mentionare intr-un document dateaza din 2 iulie 1431, cand este numit VARANCHA care inseamna "pamantul padurilor" sau pamantul negru. Relieful este un grup de trepte de la vest la est si consta in dealuri si masive muntoase cu inaltimi intre 960 m si 1.783 m peste nivelul marii (varful Goru). Acest judet este traversat de raurile Siret, Putna, Zabala, Milcov, Susita si Rarunic. Clima este una est-continentala cu influente din nord si sud. Judetul Vrancea este zona activa seismic din Romania. Epicentrul seismic se afla in satul Vrancioaia unde se gaseste o moderna statie seismologica. O treime din suprafata judetului este acoperita de paduri. In acest judet se afla cea mai mare podgorie din Romania care acopera dealurile si terasele cu vita de vie. Sub marca Obobesti, Cotesti, Panciu, se fabrica diferite feluri de vinuri, cogniacuri si sampanii folosind metode frantuzesti, brandy si vermut. 

Istoria romana, cultura si civilizatia sunt reprezentate de: 

Manastirea Mera - o constructie fortificata construita in 1685; este singura cladire construita in Romania de catre familia Cantemir (patrioti, conducatori si invatatori). 
Pivnitele domnesti de la Odobesti, construite in 1839 unde se gaseste cea mai mare si bogata colectie de vinuri imbuteliate din Romania, apatinand unitatii "Vincon" din Focsani. 
Biserica de lemn (s-au folosit grinzi de stejar) din satul Prisaca-Valea Sarii, construita in 1770 pe cursul superior al raului Putna. 
Muzeul Satului care este o sinteza a traditiilor populare, agricultura traditionala si tehnici artizanale, obiceiuri si conditii de locuit din Vrancea -este situat in Crangul Petresti, la 7 km distanta de Focsani. 
Mausoleul Eroilor Romani inchinat soldatilor care au murit pe linia frontului de la Marasesti-Marasti-Soveja-Focsani-Sud, in Primul Razboi Mondial. 
Soveja este una dintre cele mai cunoscute statiuni balneo-climaterice. Este cunoscuta datorita traditiilor populare. Aici s-a nascut balada "Miorita", poemul etnogenezei poporului roman. 

Monumentele naturii din acest judet sunt: 

Focul de la Andreiasu - emanatie de gaze cu ardere permanenta la suprafata (Andriesu este o localitate montana care este atestata documentar din 8 august 1445). 
Cascada Putna, la 71 km distanta de Focsani, cu o lungime de 76 m, 14 m inaltime si un debit de 9 metrii cubi pe secunda. 
Crescatoria de pastravi din satul montan Tulnici
Teatrul "Maior Gheorghe Pastia", o impresionanta cladire europeana oferita locuitorilor din Focsani de catre acest ofiter in 1913. 
Piata Unirii din Focsani - un ansamblu arhitectonic de cladiri istorice si civice construite in anii '70. Obeliscul Unirii, o lucrare a sculptorului roman Ion Jalea, este piatra artistica a Focsaniului, oras considerat prima capitala a Principatelor Unite: Moldova si Tara Romaneasca, in data de 24 ianuarie 1859.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare