Biserica Sfantul Nicolae Nou - Focsani



                Biserica Sfantul Nicolae Nou este o biserica ortodoxa din orasul Focsani, Romania. Biserica este monument istoric, initial aceasta apartinand Manastirii Ramnicului, inchinata ca metoh Episcopiei Buzaului. 

Data intemeierii manastirii nu se cunoaste; unii spun ca biserica a fost zidita in anul 1732. Un document datat 22 mai 1696 este considerat de unii actul de drept prin care este ctitorita Biserica Sfantul Nicolae - Nou. Acest act este actul catre manastirea ce se infiinta a popii Arsenie care "da danie Manastirii Ramnicului locul cel au la Focsani, pana in apa Milcovului.”
De aici si concluzia ca manastirea si biserica se situau pe hotarul dintre mosiile pe care au aparut Focsanii si le incadreaza, ca timp, in una din cele mai vechi etape ale hotarniciei targului - cu cele doua parti ale sale.

In anul 1906, desi Biserica Sfantul Nicolae - Nou era intr-un grad avansat de degradare, se mai putea distinge o parte din pictura realizata in jurul anilor 1732-1746, in special seria portretelor votive.
Biserica a avut mult de suferit in timpul razboiului austro-turc, acestia din urma incendiind-o, distrugand zidurile si pictura. Inconjurata de ziduri groase din caramida si inzestrata cu o turla de clopotnita - asemanatoare turnurilor de veghe si camerelor de refugiu, Biserica Sfantul Nicolae - Nou constituia un punct strategic care a fost distrus in mare parte.
Avand un plan si o arhitectura iesita oarecum din tiparele obisnuite, biserica se bucura de atentia specialistilor in istoria artelor si arhitecturii locasurilor de cult. Incepand cu anul 1963 se va initia planul de restaurare; cu toate ca lucrarile dureaza foarte mult, acestea o salveaza totusi de la demolare.Dupa restaurarea ei, Biserica Sfantul Nicolae din Focsani, ascunsa dupa un cvartal de blocuri cu opt etaje, nu va fi pusa in valoare si va servi intre anii 1985-1986 ca depozit de carte veche bisericeasca.Dupa anul 1990, biserica va fi redata cultului ortodox si se va sluji in ea, astfel devenind biserica parohiala. Biserica Sfantul Nicolae din Focsani este un edificiu valoros care prezinta caracteristicile arhitecturii de secol XVII din Moldova, cu toate ca amplasarea sa este in Focsanii Munteni.
Biserica Sfantul Nicolae Nou din Focsani are un plan arhitectural triconc, pe laterala nordica avand amplasat un turn clopotnita care are la parter un pridvor deschis, cu arcade semicirculare sustinute pe coloane de caramida. 
Arhitectura constructiei castiga in zveltete prin turnul din latura nordica, si el la randul sau de factura ecleziala moldoveneasca. Planul general este atipic pentru Tara Romaneasca: pridvorul deschis, inchis in prezent dar initial deschis, pronaosul, naosul cu abside poligonale in cinci laturi si altarul la fel.
Turla clopotnitei este amplasata in partea stanga a constructiei, deasupra unei extinderi a pronaosului; acest fapt incadreaza biserica intr-o categorie deosebita de cea obisnuita arhitecturii de cult ortodox din zona tinutului Putnei. Braul care incinge de jur imprejur biserica cat si tipul de pridvor demonstreaza influentele arhitecturale din Tara Romaneasca.

Catapeteasma bisericii este impresionanta, aceasta fiind o lucrare din anul 1812.

Biserica Sfantul Nicolae Nou din Focsani se afla in apropierea centrului istoric al orasului Focsani, in-Piata Unirii, strada Popa Sapca numarul 7. La aceasta se ajunge usor, fiind una dintre principalele atractii turistice din oras, toata lumea cunoscand-o.

                                                                                                                     Sursa:crestin ortodox

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare