Vrâncenii au serbat "Mica Unire"-24.Ianuarie.2011


Printre urale şi huiduieli


Preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele PSD, Victor Ponta, au participat, ieri, la Focşani, la manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române. În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, le-a cerut politicienilor şi românilor să vorbească mai mult despre România de mâine, în care „politicul trebuie să slujească interesul general al acestui popor şi să pună instituţiile statului în folosul cetăţenilor“.
Şeful statului, după ce a fost fluierat de o parte a mulţimii prezente în Piaţa Teatrului, a recunoscut că „situaţia socială s-a schimbat faţă de anul trecut, s-a deteriorat“. „La Focşani este mai mult respect pentru Ziua Unirii “, a afirmat preşedintele Băsescu.


Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat, ieri, la manifestările organizate la Focşani cu prilejul sărbătoririi a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române. Preşedintele Traian Băsescu a primit onorul de la Regimentul de Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul“. Şeful statului a fost întâmpinat cu pâine şi sare, iar o femeie îmbrăcată în costum popular i-a pus la gât un fular tricolor. Dacă la Iaşi şeful statului a fost întâmpinat cu huiduieli şi fluierături puternice, la Focşani a avut parte de o primire mult mai bună. Cu toate acestea, au existat şi aici momente tensionate. În timp ce preşedintele Traian Băsescu primea onorul, din mulţime s-au auzit huiduielile şi fluierăturile oamenilor nemulţumiţi de deciziile aberante ale Guvernului Boc, care a tăiat salariile cu 25%, a redus pensiile militarilor. Acestea însă au fost acoperite de uralele elevilor colegiilor focşănene prezente în Piaţa Teatrului, respectiv „Unirea“, „Al. I. Cuza“, „Mihail Kogălniceanu“, „Edmond Nicolau“.
Imediat după susţinerea discursului său, şeful statului a coborât de pe scena din Piaţa Teatrului „Maior Gheorghe Pastia“ şi a stat de vorbă cu oamenii. La un moment dat, şi-a dat jos fularul tricolor pe care îl primise la începutul manifestării şi l-a agăţat de gâtul unei tinere. Ulterior, şeful statului s-a prins într-o horă a Unirii alături de invitaţi, parlamentari, preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, elevi de liceu şi alte persoane.
Întrebat de jurnalişti ce părere are despre evenimentul din acest an, spre deosebire de cel de anul trecut, Bă-sescu a răspuns, râzând, că este mai cald decât în 2010. „Anul acesta pot să stau fără căciulă pe cap“, a spus şeful statului. Preşedintele Băsescu a mai spus că „situaţia socială s-a schimbat faţă de anul trecut, s-a deteriorat“. Întrebat dacă i-a fost mai greu la Focşani decât la Iaşi, Traian Băsescu a spus că vrâncenii respectă mai mult Unirea. „La Focşani este mai mult respect pentru Ziua Unirii “, a afirmat Băsescu.

„Vrâncenii au respect şi cultul istoriei“

Referitor la modul în care au fost organizate manifestările de la Focşani, preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, a declarat că întotdeauna şi-a făcut datoria de gazdă faţă de şeful statului, indiferent de numele acestuia. „Nu mi-am schimbat comportamentul de când sunt şeful administraţiei judeţene din Vrancea, faţă de niciun şef de stat care a venit în judeţ. Vrancea este un judeţ încărcat de istorie. Aici s-a cules Mioriţa, aici s-a făcut Unirea Principatelor, a funcţionat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aici a funcţionat Comisia Centrală, aici s-au desfăşurat luptele din Primul Război Mondial, luptele de la Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz. Într-o asemenea comunitate unde cetăţenii au respect şi cultul istoriei acestui judeţ, nu putem să ne comportăm decât civilizat cu toţi cei care reprezintă instituţiile statului român“, a afirmat Marian Oprişan. El a mai spus că, în discuţia cu şeful statului, i-a reproşat acestuia că „a aruncat în aer“ un guvern care avea o majoritate de 70% în Parlamentul României.

Instituţiile statului trebuie să lucreze în folosul cetăţenilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că deşi au trecut 152 de ani de când Mihail Kogălniceanu îl sfătuia pe Cuza să facă în aşa fel încât „legea să fie deasupra arbitrariului, să fie puternică“, astăzi se poate observa că „legea nu este mereu puternică“ şi de cele mai multe ori, „nu reuşeşte să se ridice peste arbitrariu“. „Parcă ieri a fost 24 ianuarie 1859 fiindcă, iată, astăzi vedem cum legea nu este mereu puternică şi cum, de cele mai multe ori, nu reuşeşte să se ridice peste arbitrariu. Tocmai de aceea nu doresc să mă raportez, astăzi, la 24 ianuarie ca la un eveniment trecut, ci ca la un eveniment care ne obligă să ne creionăm viitorul, renunţând la obiceiul de a ne retrăi iar şi iar trecutul“, a afirmat Marian Oprişan.
Şeful administraţiei judeţene le-a cerut politicienilor şi românilor să vorbească mai mult despre România de mâine, o Românie despre care liderul social democrat crede că „politicul trebuie să slujească interesul general al acestui popor şi să pună instituţiile sta-tului în folosul cetăţenilor“. „De prea multe ori am auzit că Ziua Unirii este ziua în care toţi avem obligaţia să ne întoarcem la istoria noastră, la rădăcinile noastre şi de prea puţine ori am vorbit despre ceea ce ar trebui să devină această ţară. Din respect pentru cei care şi-au pus toată priceperea în slujba românilor, din respect pentru cei care au visat la o Românie în care toţi românii să tră-iască cu un sentiment de siguranţă, de pace şi solidaritate, haideţi să vorbim şi despre România de mâine! O Românie în care politicul să slujească interesul general al acestui popor şi să pună instituţiile statului în folosul cetăţenilor“, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean.

„Oamenii politici au obligaţia de a opri starea de incertitudine din România“

Marian Oprişan a mai afirmat că „ura, răzbunarea, jocurile de culise nu aduc progresul şi modernizarea naţiunii“, ci duc doar la „dezbinare şi frică socială“, arătând că oamenii politici au obligaţia de a opri „starea de incertitudine, anxietatea socială care domneşte în România“. Marian Oprişan a mai spus că România are nevoie de regîndirea politicilor, de strategii menite să ducă la redobîndirea credibilităţii statului ca instituţie generatoare de stabilitate şi nu de instabilitate şi haos. „Fără îndoială, România se află la o răscruce! Iar oamenii politici responsabili au obligaţia de a opri starea de incertitudine, anxietatea socială care domneşte în România. Cetăţenii acestei ţări doresc stabilitate şi vor ca cei care le conduc destinele să se comporte predictibil. Să le spună astăzi ce li se va întâmpla în următorii cinci ani“, a arătat liderul social democrat.

Politicienii trebuie să renunţe la vendeta politică

România are nevoie de regândirea politicilor, de strategii menite să ducă la redodândirea credibilităţii statului „ca instituţie generatoare de stabilitate şi nu de instabilitate şi haos“. „Suntem condamnaţi să renunţăm pentru totdeauna la vendeta politică, pentru că altfel nu vom face altceva decât să constatăm şi la 160 de ani sau la 200 de ani de la Unirea Principatelor că legea nu a reuşit să se ridice deasupra arbitrariului şi că Ion Luca Caragiale trăieşte printre noi, în haina unui primar, prefecturaş, a vreunui parlamentar sau ministru. Dacă vom continua să ne retrăim ciclic istoria, vom ajunge spectatori ai unei lumi în plină schimbare, o lume care pune accent pe cunoaştere, pe inovare, care pun în valoare capitalul uman. O lume care, în preocuparea sa de a face faţă provocărilor viitorului, a inventat conceptul de bună guvernare şi s-a reinventat în relaţia sa cu cetăţenii“, a mai susţinut Marian Oprişan. El a explicat că a ales să facă referire la viitor pentru că are convingerea că, în urmă cu 152 de ani, puţini sperau că România se va schimba fundamental dar acest lucru s-a întâmplat.

„Avem nevoie de un stat care să asigure stabilitate şi solidaritate“

Oprişan a adăugat că statul trebuie să fie cel care să impulsioneze relansarea agriculturii, să creeze infrastructura necesară dezvoltării şi să asigure stabilitate şi solidaritate. „Astăzi, ştiu că pu-ţini dintre noi mai au speranţa că lucrurile se vor schimba în bine. Celor prezenţi astăzi, aici, în Piaţa Teatrului din municipiul Focşani, şi românilor care ne urmăresc la televizor, le spun că nu trebuie să renunţe să creadă într-o Românie prosperă cu cetăţeni care nu se tem de stat şi care trăiesc decent. Spun aceste lucruri pentru că rolul statului trebuie să redevină acela de a contribui la creşterea prosperităţii cetăţenilor săi. Statul trebuie să fie cel care să impulsioneze relansarea agriculturii, să creeze infrastructura necesară dezvoltării şi provocările viitoare. Un stat care să asigure stabilitate şi so-lidaritate“, a arătat şeful administraţiei judeţene.
Marian Oprişan a încheiat afirmând că trebuie făcut din Unirea Principatelor „un moment de reflecţie pentru viitor“. „Haideţi ca măcar de acum înainte să facem un efort şi să salvăm viitorul României de dragul copiilor noştri! Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

„Nu vin aici pentru voturi, nici pentru aplauze şi nici pentru fluierături“



Preşedintele Traian Băsescu a declarat că vine la Focşani în fiecare an din respect pentru istorie, şi nu pentru voturi sau aplauze şi „nici măcar pentru fluierături“. Băsescu le-a urat oamenilor ca la anul să trăiască într-o ţară care respectă Ziua Unirii. „Ca de obicei, în ultimii şase ani de Ziua Unirii sunt la Iaşi şi Focşani. Cu siguranţă, nu vin nici pentru voturi, nici pentru aplauze şi nici pentru fluierături. Trebuie să vă spun că vin din respect pentru istorie, din respect pentru un moment constitutiv al statului român modern şi vin să arăt respectul meu şi urmaşilor celor care au făcut Unirea. Este probabil, un moment în care cel mai important lucru este să arătăm respect pentru istoria noastră şi pentru noi. Atâta timp cât noi nu ne vom respecta istoria nu putem cere altora să o respecte. Dincolo de patimi, dorinţe sau de interesele fiecăruia dintre noi, esenţa acestei zile este legată nu numai de istorie dar şi de viitor“, a spus preşedintele.

Ponta, primit cu aplauze în Piaţa Teatrului

La manifestările din Piaţa Teatrului a participat şi preşedintele PSD, Victor Ponta. Liderul PSD a fost însoţit de Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Dan Şova, Robert Negoiţă, Nicolae Bănicioiu şi alţi parlamentari. Încă din momentul în care a apărut în Piaţa Teatrului, liderul PSD Victor Ponta a fost aplaudat, cei prezenţi scandând „Victor Ponta Preşedinte!“. Liderul PSD s-a plimbat printre oameni, a dat mâna cu aceştia, a făcut poze şi a dat autografe. La un moment dat Victor Ponta şi Marian Oprişan au fost practic blocaţi de mulţimea de oameni care doreau să dea mâna cu ei. „Vrem să scăpaţi ţara de Guvernul Boc, un guvern de hoţi şi de tâlhari“, le-au cerut oamenii celor doi lideri PSD. Pe tot traseul de la Piaţa Teatrului şi până la sediul Consiliului Judeţean, liderii PSD au fost însoţiţi de o mare parte din cei care au participat la manifestările dedicate Micii Uniri. Pe tot traseul, Oprişan şi Ponta au fost asaltaţi de oameni care au cerut autografe sau au dorit să facă poze cu cei doi lideri social democraţi.

Sursa: Monitorul de Vrancea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare