Un fost politist englez, profesor pentru copiii vranceni-Sat Serbesti-Jud. Vrancea


» Un fost politist englez care s-a stabilit acum mai bine de 12 ani in satul serbesti din judetul Vrancea a reusit sa faca pentru comunitatea locala mai mult decat autoritatile intr-o viata.

» Casa din satul serbesti a familiei Andries-Straton este un adevarat muzeu si centru cultural in aer liber, dar si o scoala de limba engleza pentru copiii taranilor.

Mike Straton a lucrat peste 30 de ani ca politist in East London, ajungand pana la gradul de detectiv-inspector. In ultimii ani de activitate a fost detasat la "Internal-Affairs". A venit in Romania pentru prima oara ca sa aduca ajutoare pentru romani, imediat dupa Revolutia din decembrie 1989. A vizitat Vrancea de mai multe ori intre anii 1990 si 1996. Intalnirea cu Doina Andries – nepoata scriitorului interbelic Simion Ghinea – avea sa-l determine pe fostul politist de pe malurile Tamisei sa se stabileasca intre dealurile de la intrarea in Vidra – "Poarta Vrancei". Aici, in satul serbesti, au cumparat casa lui Simion Ghinea, cu o curte de aproape 3 hectare.

Indragostit de specificul zonei si de linistea locurilor, Mike Straton spune ca aici are parte, intr-adevar, de "peace and quiet". A amenajat cadrul ideal pentru desfasurarea, in weekend, a unor adevarate sezatori culturale. "Vreau ca si copiii acestor oameni sa stie de mici limba engleza, atat de necesara in UE. Sunt foarte multumit cand vad zambetul copiilor de tarani romani, multumiti ca au cu ce se lauda in fata colegilor la gradinita sau la scoala. Cheltuiesc cu instruirea micilor invatacei o parte din pensia pe care o primesc de la politia londoneza", ne-a marturisit Straton.

Sezatori culturale cu 30 de copii din Vrancea
In casa familiei Andries-Straton a fost amenajata o biblioteca cu lucrari de beletristica, dictionare si manuale in engleza si romana. Cei doi soti sunt si profesori pentru cei 15-30 de copii care frecventeaza cursurile de engleza. Locuri de joaca si recreere pentru micutii vranceni sunt, de asemenea, amenajate in primitoarea curte a familiei anglo-romane. Casa familiei Andries-Straton a apartinut scriitorului Simion Ghinea, inversunat luptator anticomunist. Doina Andries Straton, sotia fostului politist londonez, a colectionat, impreuna cu acesta, nenumarate obiecte vechi valoroase din zona si a pastrat neatinse cartile din biblioteca personala a scriitorului. "Este un caz de exceptie, in care cetateanul european Mike Straton a inteles nevoile spirituale ale comunitatii. Familia Straton-Andries reuseste sa faca ceea ce nu face nimeni in Romania si da o adevarata palma morala autoritatilor locale", crede directorul Directiei de Cultura Vrancea, Puiu Siru.

Casa scriitorului Simion Ghinea – loc de invatatura
In camera de lucru care a apartinut lui Simion Ghinea se pot vedea cele peste 1.000 de volume de carte rara si veche, dar si obiectele arhaice populare si artizanale achizitionate de familia anglo-romana. Un razboi de tesut in perfecta stare de functionare, un putinei de lapte, o piua, masurile de cereale si faina, cofele sau butile, lampile de gaz, cuverturile si toalele tesute manual, stergarele si prosoapele – acestea sunt cateva dintre obiectele valoroase care amintesc de vremurile matriarhale. Cei doi copii ai familiei, Daniel Jonn-Michael si Honor-Maria, primesc oaspetii, copii ai satenilor, cu care invata impreuna limba engleza, recita poezii in romana si engleza, canta alaturi de artistii amatori care se perinda prin gospodarie si apoi se joaca. Totul sub supravegherea sotilor Straton-Andries, dar si a socrilor englezului, Aurel si Maria Andries.



"Acesta este un mod de instruire si invatatura copiat dupa cel londonez, unde copiii sunt reuniti in astfel de activitati, intr-un program al politiei londoneze, in incercarea de a preveni astfel delincventa juvenila. In fiecare weekend avem la clasa 10-15 elevi. In functie de vreme, cand este cald si frumos, mutam lectiile in gradina, care devine plina. Am avut weekenduri si cu cate 20-30 de copii", ne-a spus Doina Andries-Straton. si pentru ca micutii sa fie atrasi permanent de activitati, acestea sunt diversificate. Ultima intalnire a micutilor a fost cu scriitorii vranceni intr-o sezatoare literara. Cei prezenti au degustat din delicioasele placinte "poale-n brau", preparate de catre bunica Maria, si au savurat vinul de fraguta facut de politistul londonez transformat in podgorean.

"Un fapt de exceptie"
Initiative ca cele din serbesti, in viziunea Consiliului Local Vidra, ar trebui sa existe in fiecare comunitate vranceana sau in fiecare sat din tara. "Este un caz de exceptie, in care cetateanul european Mike Straton a inteles nevoile spirituale ale comunitatii si a aplicat sistemul de invatamant din Anglia, translatandu-l intr-o curricula extrascolara. Initiativa organizarii unei biblioteci satesti si a unei expozitii de arta traditionala este un exemplu care ar trebui urmat de autoritatile locale cu atributii in domeniul culturii. Familia Straton-Andries reuseste sa faca ceea ce nu face nimeni in Romania", ne-a declarat consilierul local din Vidra Bebe Marica. si scriitorii din Vrancea sunt impresionati de initiativa vranceanului adoptat, Mike Straton. "Cred ca este o premiera in Romania acest centru privat pe munca si cheltuiala familiei Andries-Straton. Este un lucru de exceptie crearea unui aseamenea centru cultural", ne-a spus scriitorul Virgil Panait.

La "sezatoarea de la serbesti", devenita de acum traditionala, au fost invitati si cativa primari din zona, in ideea sprijinirii infiintarii si in comunitatile pe care le pastoresc a unor centre culturale asemanatoare. "Castigurile unui asemenea centru cultural sunt semnificative pentru mediul rural: copiii invata limba lui Shakespeare, invata sa-si cunoasca si sa-si respecte traditiile, prescolarii si scolarii isi petrec timpul liber intr-un cadru amenajat, organizat si sub supraveghere, socializand mult mai bine", a spus primarul din Tulnici, Vasile Agurida.

» A renuntat la scotch-whiskey de Glasgow pentru tuica de Serbesti
Mike Straton a renuntat, de cand a venit in Romania, sa mai bea din whiskey-ul de acasa. Alege acum tuica de prune de serbesti, pe care si-o prepara singur, dar si vinul de fraguta, de altfel singurul soi de struguri care se cultiva pe Valea Putnei. "Tuica de aici este foarte sanatoasa, nu te doare niciodata capul dupa ce o consumi. Iar vinul de fraguta este intr-adevar un deliciu pe care prefer sa-l prepar singur. Am renovat beciul inchis in urma cu zeci de ani si am amenajat o mica crama. Este intr-adevar un loc binecuvantat de «Holly God»", ne-a spus fostul politist englez. Mike se mai mandreste si cu faptul ca a reusit sa aclimatizeze in Vrancea plante din tara natala precum napii turnip, florile de la "Johnson’s" si gazonul ornamental "MR. FOTHERGILL’S".

Englezul de la serbesti are si unele nemultumiri legate de tara de adoptie. In primul rand, birocratia din institutiile romanesti. Astfel, instalarea unui post fix telefonic l-a costat pe "Mike" noua ani din viata. Transportul copiilor catre scoala din sat, aflata la mai multi kilometri de casa, este o alta problema. Dar cel mai mult il deranjeaza pe europeanul Mike faptul ca drumurile sunt intr-o stare deplorabila.

Sursa: www.romanialibera.ro


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare