Zeci de vrânceni care au copii sau prieteni în Japonia au trecut prin clipe de coşmar, vineri, după producerea cutremurului devastator. În Japonia trăiesc cel puţin zece vrânceni, printre care Carmen Tamaş Săpunaru, fiica preşedintelui Colegiului Medicilor Vrancea, Maria Săpunaru, sau Cristina Nicoleta Kawaguchi, fiica fostului învăţător Toader Rotaru. Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Bilanţul provizoriu realizat de autorităţile japoneze arată că seismul şi valul seismic au provocat moartea a cel puţin 337 de persoane şi dispariţia altor 531. Cutremurul a generat valuri tsunami uriaşe care au luat vapoare, maşini, case.
În Japonia trăiesc cel puţin zece vrânceni. Pe unii dintre ei, cutremurul de ieri nu i-a luat prin surprindere. Fiica fostului învăţător Toader Rotaru, Cristina Nicoleta Kawaguchi, locuieşte într-un cartier al oraşului Tokyo de 8 ani. Este căsătorită cu un om de afaceri japonez şi are o fetiţă de 6 ani.
La câteva ore după producerea seismului, Toader Rotaru a reuşit să discute cu fiica sa. Cristina Nicoleta l-a liniştit şi i-a spus că sunt teferi, dar şi că se aşteptau la un asemenea cutremur, care a fost anunţat din timp. „Îmi este teamă pentru ei, după tot ce s-a întâmplat acolo. Fiica mea mi-a spus că se aşteptau să se producă un mare cutremur, dar nu era sigură că acesta este marele cutremur şi nu cumva altul ce va urma. Din câte am înţeles de la ea, s-ar putea înregistra un altul, şi mai mare. Aeroportul Narita, din sudul oraşului Tokyo, unde stă fiica mea, este închis. În oraş se circulă foarte greu, iar legăturile telefonice nu au fost stabilite în totalitate. Mă bucur că am reuşit să iau legătura cu fiica mea pentru că prima dată când am sunat nu am reuşit să vorbesc“, ne-a spus Toader Rotaru.
Cristina Nicoleta Kawaguchi i-a mai povestit tatălui că, în Japonia, cutremurele se produc foarte des, aşa că s-a învăţat cu ele.
„În Osaka totul este normal“Tot în Japonia, dar în Osaka, locuieşte şi Carmen Tamaş Săpunaru, fiica preşedintelui Colegiului Medicilor Vrancea, Maria Săpunaru. Doctoriţa Maria Săpunaru ne-a spus că fiica sa locuieşte la aproximativ o mie de kilometri de epicentrul cutremurului, aşa că l-a simţit mai puţin. „Fata mea stă în Osaka, la o mie de kilometri de zona cutremurului. Acolo s-a simţit mai puţin. În Osaka totul este normal, se circulă pe străzi, nu a fost oprită circulaţia, pentru că, probabil, ei sunt obişnuiţi cu cutremurele. În momentul cutremurului, fata mea era în birou, acasă, şi nu l-a simţit, pentru că are o casă mai nouă. Ştiu că au fost sistate telecomunicaţiile spre exterior, pentru a nu fi reţelele ocupate pentru salvare şi poliţie. Fiica mea m-a sunat să îmi spună că este bine şi nu a păţit nimic, pentru că ştia ce cataclism este prezentat la televizor“, a precizat medicul Maria Săpunaru. Carmen Tamaş Săpunaru este profesor la Institutul Politehnic din Osaka şi la Universitatea din Osaka.
Şi în Vrancea s-a produs un cutremur ieri la amiază, la ora 12.23. Seismul a avut o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 26 de kilometri.
Bilanţul provizoriu - 337 de morţi, 531 dispăruţi şi 627 răniţiCutremurul urmat de tsunami, care a afectat vineri nord-estul Japoniei, a provocat moartea a cel puţin 337 de persoane şi dispariţia altor 531, potrivit datelor furnizate de poliţie, într-un nou bilanţ provizoriu stabilit la aproximativ zece ore după seismul violent. „Numărul persoanelor ucise este considerabil“, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Guvernului, fără a oferi cifre exacte. Poliţia a înregistrat până în prezent aproximativ 627 de răniţi.
Pe lângă cele 137 de persoane al căror deces a fost confirmat în diferite regiuni din nord şi din est, între 200 şi 300 de cadavre au fost găsite pe o plajă din Sendai, în prefectura de nord-est Miyagi.
Poliţia, citată de presă, presupune că este vorba despre cadavre ale locuitorilor care au fost surprinşi de valul de zece metri care a afectat această zonă.
Autorităţile evaluează la aproximativ 1.200 numărul caselor afectate de acest tsunami. Acesta este un bilanţ provizoriu, datele fiind dificil de strâns, ţinând cont de numărul regiunilor afectate, a subliniat poliţia. „Pagubele sunt enorme, astfel încât ne trebuie mai mult timp pentru a regrupa elementele dispersate“, a declarat un oficial. Conform postului public de televiziune NHK, numărul deceselor ar putea fi mult mai mare.
Tren de pasageri luat de tsunamiUn tren de pasageri, care avea la bord un număr necunoscut de persoane, a fost de asemenea dat dispărut în urma valului seismic. Trenul companiei East Japan Railway Co. circula în apropierea gării Nobiru, pe linia Senseki, care face legătura între oraşele Sendai şi Ishinomaki, când a fost semnalat un val cu înălţimea de zece metri, a adăugat agenţia Kyodo, citând poliţia.
Cel mai puternic seism din JaponiaCutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai pu-ternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit Institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei. Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.
Mai multe cutremure vor zgudui JaponiaMai multe cutremure cu magnitudinea de peste 7, 0 grade pe scara Richter s-ar putea să zguduie Japonia şi regiunile limitrofe în luna ce va urma, a anunţat Administraţia Naţio-nală Meteorologică din ţară, potrivit Kyodo.
Cutremurul devastator de 8,9 grade/magnitudinea momentului/ s-a produs la 373 de kilometri distanţă de capitala Tokyo, iar tsunamiul declanşat a lovit prefecturile Myiagi şi Iwate, luând cu sine case şi maşini.
Un tsunami de 10 metri a lovit prefectura Moyagi, iar prefectura Iwate a fost măturată de un val înalt de 4, 2 metri. Zeci de maşini s-au scufundat în mare, după ce o autostradă din Iwate a fost parţial distrusă de cutremur.
Arhipelagul Hawaii, lovit de tsunamiValurile provocate de cutremurul de vineri din Japonia au ajuns în arhipelagul Hawaii la primele ore ale dimineţii /03.24 locală, 13.24 GMT/, informează Associated Press.
Potrivit Centrului de avertizare de tsunami din Pacific, prima insulă din arhipelag lovită de tsunami a fost Kauai. Autorităţile, care au prevăzut că tsunami-ul ar putea atinge doi metri, au ordonat evacuarea zonelor de coastă.
Primele valuri sosite vineri pe insulele Oahu şi Kauai au măsurat cel puţin 1 metru, dar autorităţile au avertizat că este posibil ca ele să continue şi să devină mai înalte.
Şoselele şi plajele erau goale în momentul venirii valurilor, localnicii şi turiştii având timp să se adăpostească în centre comunitare şi şcoli sau la etajele superioare ale hotelurilor.
Insula Midway din Pacificul de nord, la circa 2100 km nord-vest de Honolulu, a fost lovită de un val de 1.5 metri.
Cele mai mari valuri seismice din ultimii şapte aniUn tsunami de 10 metri a lovit vineri zona de coastă a portului Sendai, declanşat de un foarte puternic seism cu magnitudinea de 8,9 produs în largul coastelor Japoniei, notează AFP, care prezintă cele mai mari valuri seismice înregistrate după cel din decembrie 2004 din Asia, care a luat viaţa a peste 220.000 de persoane şi a provocat una dintre cele mai mari catastrofe naturale.
- 26 decembrie 2004 : ASIA DE SUD-EST - Un seism produs în largul insulei Sumatra (Indonezia), cu magnitudinea de 9,3, cel mai pu-ternic din ultimii 40 de ani, provoacă un tsunami care afectează zonele de coastă din zece ţări din Asia de Sud-Est, provocând moartea a peste 220.000 de persoane. În provincia indoneziană Aceh, unde apa a urcat până la peste 30 de metri, aproximativ 168.000 de persoane au fost ucise.
- 17 iulie 2006 : INDONEZIA - Un seism cu magnitudinea de 7,7 provoacă un tsunami pe coasta de sud a insulei Java, ucigând 654 de persoane.
- 2 aprilie 2007 : INSULELE SALOMON - 52 de persoane sunt ucise de un tsunami care loveşte vestul Insulelor Salomon (Pacific), în urma unui seism cu magnitudinea 8. Treisprezece sate din zona de coastă sunt devastate.
- 29 septembrie 2009 : SAMOA - Peste 190 de persoane sunt ucise în Insulele Samoa, după un cutremur de pământ cu magnitudinea 8 care provoacă un tsunami.
- 27 februarie 2010 : CHILE - Un seism, urmat de un tsunami, loveşte zona de centru-sud a Republicii Chile, lăsând în urmă 555 de morţi şi dispăruţi. Majoritatea victimelor sunt înregistrate în zona de coastă Maule, la 400 kilometri sud-vest de Santiago de Chile.
- 25 octombrie 2010: INDONEZIA - Peste 400 de persoane îşi găsesc moartea în urma unui tsunami provocat de un puternic seism cu magnitudinea de 7,7 produs în arhipelagul Mentawai.
România nu e afectată de cutremurul din JaponiaSeismologii români spun că România nu va fi afectată de cutremurul din Japonia. Gheorghe Mărmureanu susţine că în România nu va putea avea loc niciodată un cutremur de o asemenea magnitudine. „Stăm liniştiţi în România, ce s-a întâmplat în Japonia e foarte departe de noi şi nu are efecte. Între noi şi japonezi mai sunt vreo trei blocuri tectonice“, spune Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului de Fizica Pământului, a explicat într-o intervenţie telefonică la Antena 3 felul în care seismul de 8,9 produs în Japonia ar putea afecta România. Potrivit lui Radulian, activitatea seismică din regiunea Japoniei ar avea efecte neglijabile asupra zonei Vrancea. „Eliberarea de energie de acolo (n.r. - Japonia) nu ar duce la o eliberare de energie în zona Vrancea, dar nici la o creştere a presiunii“, a declarat Mircea Radulian.
Arhipelagul Japoniei se află pe o falie tectonică ce pleacă din Peninsula Kamceatka, coboară spre Japonia, Filipine, Indonezia, Noua Zeelandă şi Australia şi este una dintre cele mai active din lume. Recent, Noua Zeelandă a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade Richter, care a provocat pagube importante.
Sursa: Monitorul de Vrancea