Un milion de lei pentru Catedrală-Focsani-judetul Vrancea-Martie 2011

Primăria şi Consiliul Local Focşani au aprobat alocarea sumei de un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasa Parascheva“. Suma va fi folosită la ridicarea turlei mari. Pentru realizarea acesteia sunt necesare 200 de tone de fier. În total, pentru construcţia Catedralei vor fi folosite 450 tone de metal, 1100 metri cubi de cărămidă, 1300 metri cubi de beton şi 80 tone de armătură. Până în prezent, cea mai mare sumă de bani a fost alocată de administraţia judeţeană. Din 2008 şi până în prezent, la iniţiativa preşedintelui Marian Oprişan, Consiliul Judeţean Vrancea a alocat 5 milioane de lei pentru Catedrala din centrul Focşaniului.

Catedrală „Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din Focşani a primit un milion de lei din partea Primăriei şi a Consiliului Local pentru continuarea lucrărilor, respectiv ridicarea turlei mari. Suma a fost alocată în baza cererii adresate de preotul paroh, Florentin Răuţă, dar şi a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. „Cu deosebit respect vă rugăm să binevoiţi a ne acorda un ajutor financiar în vederea continuării lucrărilor de construire la Catedrală“, se arată în adresa preotului Răuţă. Alocarea sumei se va face pe baza documentelor justificative şi a devizului de lucrări verificate de specialiştii din cadrul Serviciului de Investiţii, administrarea fondului locativ.
Până în prezent, cea mai mare sumă de bani a fost alocată de administraţia judeţeană. Începând cu anul 2008, la iniţiativa preşedintelui Marian Oprişan, Consiliul Judeţean Vrancea a alocat cinci milioane de lei pentru lucrările de la Ca-tedrala Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasa Parascheva“, din Focşani. „Catedrala o să o terminăm pentru că asta a fost înţelegerea pe care am avut-o cu Preafericitul Părinte Teoctist, fostul Patriarh al României. Eu mă ţin de cuvânt şi îmi duc promisiunile pînă la capăt“, declara anul trecut Marian Oprişan.

450 tone de metal şi 1100 mc de cărămidă vor fi folosite la Catedrală

Realizarea turlei mari este o lucrare extrem de complexă care necesită mult efort şi materiale. Pentru realizarea acesteia sunt necesare 200 de tone de fier. Mircea Momanu, directorul societăţii General Construct SA Focşani, cea care execută lucrările, a declarat că realizarea turlei mari se face în mai multe etape. „Turla se află deja în construcţie în atelierele firmei, iar pentru realizarea acesteia vom folosi 200 de tone de fier“, a precizat Mircea Momanu.
Pentru că este o piesă foarte mare, o parte din turlă va fi asamblată la baza Ca-tedralei. „Turla mare este formată din două părţi componente; tamburul şi octagonul. Deoarece turla este o piesă foarte mare, tamburul şi octagonul vor fi asamblate la baza Catedralei după care va fi urcată pe Catedrală cu ajutorul unei macarale de mare tonaj, mai exact de 500 tone forţă“, a mai spus Mircea Momanu.
Directorul societăţii Ge-neral Construct SA Focşani, a precizat că la Catedrală vor fi folosite în total 450 tone de metal, 1100 metri cubi de cărămidă, 1300 metri cubi de beton şi 80 tone de armătură. „Turla mare este făcută din 200 tone de metal, iar fiecare din cele două turle mici este făcută din 60 de tone de metal. La cele trei turle se mai adaugă acoperişul, iar în total este vorba de 450 tone de metal“, a mai spus Mircea Momanu.
La lucrările mai sus menţionate se mai adaugă cele de tencuială, pardoseli, canalizare, alimentare cu apă şi iluminat electric. Conform proiectului, Catedrala Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasa Parascheva“, din Focşani, va costa 15 mi-lioane de lei, din care, până în prezent, cinci milioane lei au fost alocaţi de Consiliul Judeţean Vrancea.
Proiect demarat la iniţiativa lui Marian Oprişan

Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la iniţiativa lui Marian Oprişan şi la solicitarea mai multor enoriaşi, dar şi a clerului care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă.
Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiţia a fost sistată de puterea PNL - PDL, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte investiţii aflate în derulare în judeţ.

Lucrările la Catedrala “Naşterii Maicii Domnului şi a Sfintei Cuvioase Parascheva” au fost reluate în 2008 şi, până în prezent, la iniţiativa preşedintelui Marian Oprişan, Consiliul Judeţean a alocat cinci mi-lioane de lei

Sursa: Monitorul de Vrancea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare