Ansamblul memorial Sihleanu - Grădişteanu-Ghica, comuna Sihlea-Judetul Vrancea

Ansamblul memorial Sihleanu-Gradisteanu-Ghica, cuprinde urmatoarele componente:
1. Castelul Sihleanu-Gradisteanu-Ghica a fost realizat incepand cu anul 1880 si terminat in 1886 la initiativa Elenei si a lui Constantin Gradisteanu, avand ca proiectant si consultant pe arhitectul austriac Holtzer. La inceputul sec.XX castelul reflecta etape de constructie ce s-au succedat in timp. Se remarca in special existenta unui turn tip donjon cu creneluri (astazi disparut) cu patru nivele si o platforma in registrul superior avand montat blazonul familiei Ghica, element care face ca obiectivul sa fie asimilat curentelor arhitecturii romantice din Europa.
Fotografiile castelului de la inceputul sec.XX infatiseaza o constructie eclectica asupra careia, din 1880 s-au produs modificari continue: extinderi pe lateralele constructiei initiale, amenajari tehnice, terase, sere. Studiile de specialitate au adus noi informatii asupra etapelor diferite de constructie, asupra interventiilor si modificarilor care s-au produs mai ales dupa perioada de dupa nationalizare cand destinatia constructiei a fost complet schimbata, devenind scoala generala, destinatie pe care o pastreaza si astazi.
Resedinta de la Sihlea devenita la sf.sec.XIX prin descendenta si casatorie proprietate a familiei Ghica era caracteristica starii sociale a familiei intr-o etapa istorica si se constituie intr-o valoare memoriala si arhitecturala.
Proprietatea familiei Gradisteanu-Ghica era inconjurata de un parc impresionant, cu plante exotice pastrate iarna in sere special amenajate. A existat aici si s-a pus in practica la Sihlea la inc.sec.XX problema amenajarii peisagistice, ceea ce reflecta inaltul grad de rafinament al gustului pentru frumos si armonie.
2. Biserica”Sf.Imparati Constantin si Elena”, se incadreaza in ansamblul memorial si de arhitectura initiat de Elena Sihleanu Gradisteanu, mostenitoare unica a tatalui sau dupa decesul acestuia si a fratelui sau poetul Alexandru Sihleanu. In anul 1857 Elena a hotarat construirea unui asezamant de cult, initial o capela a familiei. Cu ajutorul sotului ei, Constantin Gradisteanu a inceput in anul 1860 construirea bisericii Sf.Imparati si Elena, o biserica a carui proiect va fi influientat de ideile unui arhitect italian. Biserica a fost sfintita in anul 1866, iar in anul 1877 Elena a adus si a depus in cripta din subsolul bisericii osemintele tatalui sau si ale fratelui sau Alexandru. De retinut este monumentalitatea si frumusetea arhitecturii bisericii care desi include mai multe etape de construire, amenajare si de stiluri (stilul gotic al ferestrelor cu vitralii) este impresionanta si impunatoare.
3. Bustul poetului Alexandru Sihleanu, a fost ridicat in anul 1914 la initiativa Elenei Gradisteanu, sora poetului. Evenimentele care au avut loc in perioada anilor 1916-1918 au dus la disparitia bustului, pastrandu-se in schimb postamentul si imprejmuirea.
In anul 1994 cu sprijinul DJCCPCN Vrancea, a administratiei locale, a familiei Ghica si a Fundatiei Alexandru Sihleanu a fost comandat un bust din piatra executat de sculptorul Gabriel Taicutu.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
E 85 intersectie DJ Dumbraveni -Sihlea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare