Ateneul Popular, Focsani, Piata Unirii nr.1


În secolul al XIX-lea, notiunea de ateneu desemna „asezamintele în care oamenii de litere si stiinte fac cursuri si lecturi publice, însa neoficiale”.
Sufletul ateneului focsanean care a mobilizat întreaga intelectualitate a orasului, cum ar fi profesorul C.I.Lupu de la Liceul „Unirea” , unde aveau loc conferinte în fiecare seara de duminica.
Conform Statutului Societatii Stiintifice, Literare si Muzicale „Ateneul Milcov” din 1900, avea menirea de a contribui la propasirea culturala a focsanenilor, prin sustinerea unor conferinte si cursuri, manifestari, editarea unor publicatii, înfiintarea Scolii pentru adulti si a Scolii de muzica.
Societatea se compunea din trei categorii de membri: activi, onorifici si sprijinitori. Patronul Societatii era sarbatorit în ziua de Înaltarea Domnului, în fiecare an oficiindu-se un ”Te Deum” la Biserica Nasterea Sf. Ioan Botezatorul . În acelasi an a fost aleasa conducerea Societatii „Ateneul Milcov” formata din personalitati precum: Grigore Alexandrescu, C.Lupu, C.Giurescu, D.F.Caian etc.
Existenta Ateneului Popular din Focsani, monument istoric clasat cod LMI VN-II-m-B-06488, este legata de personalitatea maiorului Gh.Pastia, ctitorul teatrului din orasul de pe Milcov.
Cu începere din 1926, efortul financiar al acestuia s-a canalizat si în directia construirii unui local pentru Ateneul Popular din localitate, edificiu care-i va purta numele. În conformitate cu Actul de Donatie, maiorul Gh.Pastia s-a implicat în construirea Ateneului Popular: s-a ocupat de procurarea materialelor, a încheiat angajamente cu maistrii, a efectuat plati, a supravegheat si a condus lucrarile pe santier.
La 29 mai 1927 a avut loc depunerea pietrei fundamentale la Ateneul Popular în prezenta ministrului de interne O.Goga , a lui V.Goldis, Petru Groza si altor senatori, deputati, prefecti si primari.
Construit în stilul românesc al arhitectilor Ion Mincu, Petre Antonescu, S.Vasilescu, Frederich Hamel, receptia Ateneului Popular a avut loc în anul 1945. Constructia prevazuta cu subsol, parter si etaj a fost ridicata pe temelie de piatra.
Accesul în cladire se face pe o scara de mozaic, printr-o usa în patru canate. Din holul principal, se ajunge la etaj, unde se intra separat, fie în balconul salii de spectacole, fie în cele trei camere amplasate pe latura de nord.
Ctitorind Ateneul Popular, din dorinta de a înzestra orasul Focsani cu o noua institutie de cultura, Maiorul Gh.Pastia va ramâne unul din reperele culturii vrâncene.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv Focsani, Piata Unirii, nr.1

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare