Numele Comunei este de origine antroponimica derivând de la Iorgu Măicănescu, întemeitorul Târgului Măicănești.
AȘEZARE :„Comuna Măicănești se afla aproximativ la intersecția coordonatelor geografice de 45° 32' latitudine nordică și 27° 30' longitudine estică”
ÎNTINDERE: Comuna Măicănești se întinde pe o suprafată de 150 km² (cu 1500 ha de teren arabil). Aceasta cuprinde în perimetrul său 7 sate așezate de o parte și de alta a Râului Râmnicul Sărat care străbate comuna.
Măicănești (satul de reședinta) – așezat in marginea de răsărit, pe malul drept al râului;
Tătaru – la vest de Măicănești, pe partea dreapta a râului;
Râmniceni – tot la vest de satul de reședința, pe malul drept al Râmnicului Sărat;
Slobozia Botești – pe aceeași direcție, la 3 km distanță;
Satul Nou – pe aceeași direcție, la 7 km distanță;
Belciugele – la 0,5 km distanță, la nord de Măicănești, pe malul stâng al râului;
Stupina – la sud de satul de reședință, la 6 km distanță.
„Până în anul 1968 au existat pe acest teritoriu două comune: Comuna Măicănești cu satele: Măicănești, Tătaru, Belciugele și Stupina; Comuna Râamniceni cu satele Râmniceni, Slobozia Botești, și Satu Nou, care făceau parte din fostul Raion Brăila, Regiunea Galați. Organizarea administrativ-teritorială a țării din 16 februarie 1968, odata cu formarea județelor, a dus la unificarea acestor doua comune, formarea Com. Măicănești și arondarea acesteia la Județul Vrancea”
VECINI: Comuna Măicănești este situata în nordul Câmpiei Bărăganului, în sud-estul Județului Vrancea, la granița cu județele Brăila si Galați. Comunele vecine sunt: la nord - Comuna Nănești , la sud - Comuna Ciorăști, la vest - Comuna Tătăranu, la est - Comuna Gulianca - Olăneasca (din Jud. Brăila) iar la nord-est - Comuna Nămoloasa (din Jud. Galati).
RELIEF: Pe teritoriul comunei predomină câmpia. Există si cateva văi, principala fiind cea a Râmnicului Sărat și câteva cursuri vechi ale Buzăului si ale Râmnicului. Altitudinea înregistrează valori inscrise intre minima de 20 m la Măicănești si maxima de 80 m la I.A.S. Măicănești, punctul „ Fântâna lui Manole”.
CLIMĂ: În zona comunei se înregistrează un climat temperat continental cu fețe excesive. „Aici se înregistrează o mare mare diferență de temperatură între vară și iarnă, cele mai multe zile geroase, sub -15°C, dar și cu cele mai multe zile tropicale, cu peste 30°C” (Manole, 2005: 4). Valorile elementelor climatice prezintă valori asemănătoare celor din Europa de Est. „Temperatura medie anuală este cuprinsă între 10°C si 11°C” (Manole, 2005: 5). Precipitațiile medii revarsă o cantitate medie de 400mm de apa anual. Această valoare este mai redusă decât in alte regiuni ale României. Perioadele de secetă sunt deseori îndelungate, acestea depășind chiar si o lună de zile vara. „Durata intervalelor dintre două ploi este în medie de 20 de zile. Durata maxima poate depăși 60 de zile”
HIDROGRAFIE: Singurul râu ce strabate Comuna Măicanesti este Râmnicul Sărat. Acesta izvorăște din Carpații de Curbură, are o o lungime de 140 km si se varsa in Râul Siret in zona Huroaia, lângă satul Nămolasa din Județul Galați.
SOLURI: Cernoziomul este solul specific zonei acesta fiind dealtfel „caracteristic ținuturilor cu climat temperat continental, unde precipitațiile nu depășesc , in general, 500 mm anual și unde vegetația naturală, în perioada de formare, au constituit-o ierburile de stepă”
Scurtă descriere
Monumentul istoric a fost ridicat in amintirea eroilor din Plasa Maicanesti cazuti in razboiul pentru independenta Romaniei de la 1877. A fost inaugurat la 21 mai 1912 prin grija si contributia tuturor comunelor aferente Plasii Maicanesti.
Monumentul de astazi a fost reconstituit dupa cel vechi (daramat dupa instaurarea regimului communist in anul 1950) in forma sa initiala de catre Comitetul Judetean de Cultura si Arta in anul 1987.
Monumentul are patru fete cu scari de granit de jur imprejur, inchis cu lanturi legate de patru stalpi. Deasupra soclului de marmura se inalta trunchiul monumentului respectiv cu o inaltime de 2,5m. Pe fiecare fata se afla o ramura de stejar inmanuncheata cu varful in jos. In partea de deasupra este asezat un vultur cu crucea pe un glob metalic.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
DN Focsani -Braila
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu