Protest pentru salvarea spitalului-Dumitresti-Jud. Vrancea-Februarie 2011


Aproximativ patru sute de locuitori ai Văii Râmnicului au protestat, vineri, la Dumitreşti, faţă de transformarea în azil de bătrâni a secţiei externe a spitalului din Dumbrăveni. Protestatarii au venit din localităţile Dumitreşti, Vintileasca, Chiojdeni şi Jitia în faţa unităţii medicale din Dumitreşti şi au scandat lozinci împotriva Guvernului şi a şefului statului, Traian Băsescu. Oamenii au acuzat că vinovaţi de această situaţie se fac guvernanţii pedelişti şi senatoarea second-hand, Sorina Plăcintă.

Oamenii au purtat pancarte pe care scria „Jos Băsescu“, „Jos Guvernul“, „Nu ne luaţi spitalul“, „E o crimă“ şi au scandat lozinci împotriva guvernanţilor pedelişti care au decis transformarea în azil de bătrâni a secţiei externe din Dumitreşti a spitalului din Dumbrăveni. Solidari cu acţiunea, pacienţii au privit de la geam protestul menit să determine Ministerul Sănătăţii să revină asupra deciziei de a transforma spitalul în azil de bătrâni. Toţi au susţinut că pedeliştii au făcut „o mie şi una“ de promisiuni, iar singurul lor ţel a fost şi este acela de a-şi bate joc de oameni.
„Pe mine m-a adus Salvarea mai mult mort şi medicii de la spitalul de aici, în frunte cu doctorul Costică Horeangă m-au slavat. Nici nu pot să mă gândesc ce ar însemna pentru noi, amărâţii, să se închidă acest spital. Nu se mai poate cu tirania din ţara asta. Spitalul pentru noi înseamnă viaţă. Dacă o să-l închidă pentru cei bătrâni este moarte sigură. Vom lupta cu orice preţ să avem spital aici. Plăcintă a venit şi ne-a momit, acum ne închide spitalul“, a spus Ion Cucu, din satul Tinoasa.
Aceeaşi părere a avut-o şi Vasilica Picioruş, din satul Găloieşti, care crede că vinovată de închiderea spitalului este senatoarea second hand, Sorina Plăcintă. „Să vină Plăcintă să stea de vorbă cu noi, că ne-a promis spital, iar acum îl închide. Ne-a promis că asfaltează drumul ăsta şi a asfaltat pe dracu. Să vină Plăcintă să stea de vorbă cu noi că pleacă în pielea goală de aici. Noi avem nevoie de spital. Nu se duce omul din Vintileasca sau din Chiojdeni la spital la Focşani, tot aici va veni“, a susţinut Vasilica Picioruş.
Oamenii au arătat că au aşteptat 20 de ani amenajarea Spitalului din Dumitreşti doar ca să afle, după două luni de la inaugurare, că va fi transformat în azil de bătrâni.
„Acest spital a funcţionat cu toate secţiile aici la noi. Este o crimă desfiinţarea acestuia. După 20 de ani a fost o bucurie că avem din nou spital. Acum, după nici două luni, se desfiinţează. Această decizie este o crimă pentru toţi oamenii de pe Valea Râmnicului. Sorina Plăcintă va plăti pentru că, în loc să ajute oamenii de aici, îi condamnă la o moarte si-gură“, a spus Aneta Pioară, din Motnău.

„Este o crimă ceea ce vrea să facă guvernul pedelist“




Fostul primar al comunei Dumitreşti, consilierul social democrat Petrică Dogaru, a declarat că s-a ajuns în această situaţie pentru că în ziua alegerilor, unii oameni „au pus ştampila pe PDL pentru o găleată, o sticlă de vin, un peşte congelat, un milion de lei, plăcinte, cozonaci şi portocale“. „Acest spital funcţionează de peste 100 de ani. Nici măcar în perioada războaielor nu a fost desfiinţat. Nu este posibil ca astăzi să trăim vremuri mai grele ca în vreme de război. Aici ne-a adus Guvernul Boc. În acest moment, indiferent de culoare politică, ne unim eforturile pentru a salva spitalul. Alături de noi sunt oameni de la Chiojdeni, Jitia şi Vintileasca interesaţi de soarta spitalului. Împreună cu primarul de la Dumitreşti şi cu ceilalţi primari trebuie să găsim o soluţie să preluăm spitalul şi să nu îl pierdem. Am ajuns în această situaţie şi pentru că unii dintre noi, în ziua alegerilor, au pus ştampila pe PDL pentru o găleată, o sticlă de vin, un peşte congelat, un milion de lei, plăcinte, cozonaci şi portocale“, a spus Petrică Dogaru.
Actualul primar al comunei Dumitreşti, Crintea Sandu, le-a spus protestatarilor că trebuie făcut tot ce este posibil pentru ca un spital de care oamenii au nevoie şi în care au fost investiţi peste 7 milioane de lei să nu fie închis. „Nu putem concepe să mergem înainte fără acest spital. Nu avem nevoie de centru de bătrâni ci de unitate spita-licească. Cu aceste drumuri impracticabile oamenii vor muri până să ajungă la spital la Focşani. Este o crimă ceea ce vrea să facă guvernul pedelist. Nimeni în această ţară nu se mai gândeşte la noi. Ni s-a luat dreptul la tratament, deşi îl plătim lunar. Înaintaşii noştri au putut să aibă un spital cu 60 de paturi iar acuum ne distrug pedeliştii totul. În 1905 s-a înfiinţat spitalul acesta, era o cale ferată, era o fabrică şi se trăia bine. Acum ne-au mai rămas bisericile să ne rugăm şi cimitirele să le umplem cu morţi. La acest spital s-au cheltuit peste 7 milioane de lei şi nu vrem să-l pierdem pentru că este vital pentru oamenii de pe Valea Râmnicului“, a spus Crintea Sandu, primarul din Dumitreşti.

„PDL joacă ruleta rusească cu viaţa oamenilor“

Prezent la manifestaţie, deputatul PNL de Vrancea, liberalul Nini Săpunaru, a declarat că, în urmă cu câteva luni, prefectul şi camarila pedelistă se lăudau cu acest spital şi subliniau importanţa acestuia pentru zonă, pentru ca acum să-l desfiinţeze. „Ultima dată am fost cu Sorina Plăcintă şi prefectul judeţului care se lăudau câţi bani au investit aici şi că au terminat spitalul. Nu este admisibil ca un om de la Vintileasca să facă 100 de kilometri până la Focşani şi să nu aibă maşină să ajungă să-şi salveze copilul. Avem medici, aparatură medicală, clădiri reabilitate şi modernizate iar puterea pedelistă vrea să desfiinţeze spitalul. Totul e un joc, PDL joacă ruleta rusească cu viaţa oamenilor care au fost aduşi la sapă de lemn de un guvern incompetent“, a spus deputatul Nini Săpunaru.

„Cei care au decis să rămânem fără spital sunt nişte nenorociţi“

Alături de protestatari s-au aflat şi cadrele medicale, care susţin necesitatea menţinerii secţiei, dar şi autorităţile din cele patru comune. „Situaţia este dezastruoasă. Cred că este o manevră, deoarece la început prima decizie a fost alta, să rămânem la spitalul Dumbrăveni sau secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Acum s-a stabilit că noi trebuie să fim azil de bătrâni, deşi avem o clădire nouă la standarde europene“, a spus asistenta medicală Elena Horeancă, din Dumitreşti.
Aceasta a fost susţinută şi de protestatari, care au spus că sunt condiţii mai bune decât la spitalul din Focşani. „Am copii mici şi vin aici la spital. Este de nota 10 situaţia de aici. De ce să fie desfiinţat spitalul, din cauza unor nenorociţi care ne-au adus la sapă de lemn şi ne-au sărăcit de nu mai avem ce mânca? Să se aleagă praful şi cenuşa de cei care au decis să ne distrugă desfiinţându-ne acest spital. Vrem să avem spitalul nostru pentru copiii noştri“, a spus Ionelia Dincă.

Spitalul din Dumitreşti deserveşte 16 sate şi a fost inaugurat în toamna anului trecut ca secţie exterioară a spitalului din Dumbrăveni. Are secţii de boli interne, pediatrie şi psihiatrie pediatrică. De asemenea, potri-vit deciziei Ministerului Sănătăţii, spitalul din Dumbrăveni ar urma să fie comasat cu Spitalul Judetean de Urgenţă din Focşani.

Descentralizarea e „o mare bătaie de joc“

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, la începutul acestei luni, că nu este de acord cu modalitatea prin care Ministerul Sănătăţii vrea să comaseze sau să reprofileze spitalele din ţară şi a precizat că descentralizarea sistemului sanitar reprezintă „o mare bătaie de joc“. „Vreau să exprim un protest din partea administraţiei publice judeţene cu privire la modul în care Guvernul şi Ministerul Sănătăţii au pus la punct o mare bătaie de joc în ceea ce priveşte descentralizarea sistemului sanitar. S-a dovedit foarte clar că noi, Consiliul Judeţean Vrancea, am avut dreptate atunci când am refuzat să preluăm spitalele fără a avea asigurate resurse“, a declarat, în cadrul şedinţei ordinare, Marian Oprişan. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a mai spus că nu mai este mult până la alegeri şi că spitalele închise acum vor fi redeschise de viitoarea guvernare. „Domnilor guvernanţi, vreau să vă transmit că nu mai este mult până la alegeri, iar după următoarele alegeri, indife-rent ce aţi face cu sănătatea oamenilor din judeţul Vrancea şi din România, noi le vom reda şi vom redeschide aceste unităţi spitaliceşti“, a afirmat Marian Oprişan.

Sursa: Monitorul de Vrancea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare