Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie, Focsani, Bd. Bucuresti-Judetul Vrancea


Monumentul istoric, este dedicat Eroilor Regimentului de Artilerie 11, unul dintre primele care a intrat în razboiul pentru recuperarea Dobrogei, când în data de 23 iunie 1913 s-a decretat mobilizarea generala.
Prezent în Focsani, Regimentul de Artilerie11 a fost sarbatorit de întreaga populatie a orasului, care vedea aceasta intrare în razboi ca o posibilitate de întregire a granitelor statului român, granite a caror limite fixate arbitrar între tara si Transilvania erau trasate de-a lungul satelor istorice din plasa Putna si din Vrancea Arhaica.
În acelasi timp, simbolic monumentul se adreseaza memoriei Capitanului Erou Corneliu Stoenescu cazut în lupta în 1916 la Balotesti. Monumentul în sine reflecta starea de spirit a unei localitati ce a fost nevoita sa stea sub ocupatie germana din 1916 pâna în 1918, în timp ce armata româna facea sacrificii de sânge.
Prin grija edililor orasului, desi refacerea judetului si a Focsanilor dupa razboi a costat enorm, la împlinirea a 10 ani de la eroicele batalii, în 1927 a fost inaugurat acest monument în zona cazarmilor, monument realizat de catre N.Colios.
Modest ca proportii el are o mare încarcatura emotionala, marginalizata si ignorata dupa 1944. Includerea monumentului în incinta unui obiectiv industrial, mascarea lui si excluderea din circuitul public l-au facut aproape uitat. Se impune reconsiderarea valorii lui memoriale si redarea monumentului circuitului public prin reamplasarea acestuia.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Focsani, bd. Bucuresti

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare