COMUNA CAMPENEANCA-JUDETUL VRANCEA
Descriere
Comuna Câmpineanca este o aşezare ce s-a dezvoltat paralel cu evoluţia Focşanilor. Pe teritoriul actual al Comunei Câmpineanca au existat in trecut satele: Paraschiveni, Gugeşti, Slobozia Vidraşcului, Râmniceni, Boteşti si Pânticeşti(Pietroasa), care, contopindu-se, au dat actuala structură a comunei. Din dreptul satului Pânticeşti se desfăcea către nord un braţ al Milcovului, care a devenit hotar între Ţara Românească şi Moldova in anul 1482, străbătând oraşul Focşani de mai târziu. In satul Gugeşti a existat un schit de călugări înfiinţat probabil la 1630, in mijlocul codrilor de stejari. Biserica existentă şi astăzi ridicată la o data necunoscută, dar dupa aspectul ei general poate fi situată in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Având dimensiuni reduse, dar bogata in profiluri exterioare, biserica se impune prin masivitate. Zidurile groase de un metru, accesul la clopotnita din turla biseriii printr-un gang ascuns in interiorul zidului reţin atentia.
Biserica Sf Voievozi, sat Floresti, com Campineanca
Scurtă descriere
Biserica monument istoric, a fost construita in secolul al XVII-lea in timpul domniei lui Matei Basarab avand un plan in forma de cruce adaugandu-se ulterior elemente ale stilului brancovenesc, arcade la intrarea in biserica si fatade laterale.
Pe locul actualei biserici trecea raul Milcov iar dupa mutarea cursului apei calugarii din localitate au construit un schit. Schitul a fost parasit ramanand doar biserica care in timp a devenit biserica parohiala. Ca elemente artistice se remarca catapeteasma din zid de caramida pictata in tehnica fresco, iconostas, icoane iar ca inscriptie pisania de la intrarea in biserica care atesta anul ctitoriei lacasului de cult (1640).
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
DJ Focsani -Campineanca
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu