Comuna Dumbraveni-Judetul Vrancea


Date Despre Comuna Dumbraveni


1. Intinderea teritoriului administrativ

Comuna Dumbraveni este situata in zona de sud a judetului Vrancea, dezvoltata de o parte si de alta a Raului Ramna si traversata de Drumul National nr.2 (E85), tronsonul Ramnicu - Sarat - Focsani. Teritoriul este stra-batut de la Vest la Est de Raul Ramna care colecteaza apele din precipitatii, de pe versantii proprii cat si ai Paraurilor Recea si Bulibasa.
Suprafata teritoriului administrativ a comunei insumeaza 3259 ha.
Satele componente au o structura tentaculara adaptata unui relief destul de framantat care se intinde pe aproape intreg teritoriul administrativ.

2. Delimitarea teritoriala a comunei
Comuna Dumbraveni este delimitata conventional de teritoriile administra-tive ale localitatilor cu statut similar, dupa cum urmeaza:
-In partea de nord: Comuna Urechesti,
-In partea de est: Comuna Gugest, comuna Sihlea,
-In partea de sud: Comuna Timboesti,
-In partea de vest: Comuna Bordesti, comuna Gura Calitei.
Teritoriul administrativ Dumbraveni este situat la limita estica a dealurilor si colinelor din structura Carpatilor de curbura.
Hotarele comunei au fost stabilite prin reglementari legale legate de impar-tirea administrativ teritoriale a tarii si sunt constituite din limite de parcele cadastrale si drumuri.

3. Satele componente
Teritoriul comunei Dumbraveni cu satele componente au fost stabilite prin Legea nr. 2/1968, modificata, privind impartirea administrativ teritoriala a Romaniei si anume:
-Satul Dumbraveni - resedinta comunei
-Satul Alexandru Vlahuta
-Satul Dragosloveni
-Satul Cindesti
Satul de resedinta (Dumbraveni), se afla amplasat de o parte si de alta a Riului Rimna avand o componenta pe malul stan al raului, de data mai re-centa, personalizata sub denumirea ”Satul Nou”.
Satul Alexandru Vlahuta se afla in partea de nord a comunei,individualizat printr-un grup de 25 de gospodarii situate de o parte si de alta a drumului pe care se situeaza “Casa memoriala Alexandru Vlahuta”.
Satul Dragosloveni se afla in partea de nord - vest a comunei, asezat de-a lungul Raului Ramna pe partea stanga a acestuia si a drumului judetean 204P (Dumbraveni - Gura Calitei).
Satul Cindesti se afla asezat in partea de sud a comunei avand o structura tentaculara si este traversat de la vest la est de drumul judetean 204 C.
Cu toate ca intre subunitatile administrative, respectiv satele componente, exista o oarecare continuitate in ce priveste amplasarea gospodariilor, intre centrele civice ale satelor respective exista urmatoarele distante:
- Cindesti - Dumbraveni: 2,65 km
- Dumbraveni - Dragosloveni: 3,40 km
- Cindesti - Dragosloveni: 6,05 km
- Cindesti - Alexandru Vlahuta: 6,15 km
- Dumbraveni - Alexandru Vlahuta: 3,50 km
- Dragosloveni - Alexandru Vlahuta: 1,50 km
Distantele astfel calculate sunt cele de pe calea de acces cea mai scurta.

4. Populatia comunei Dumbraveni
Conform Recensamantului populatiei si locuintelor din anul 2002, organizat si desfasurat in concordanta cu prevederile HG 680/6.08.2001, este de 4393 locuitori, din care populatie stabila 4167, din care:Satul Dumbraveni
1795

Satul Dragosloveni
951

Satul Alexandru Vlahuta
88

Satul Cindesti
1333


In localitatea Dumbraveni fiinteaza un numar de 1410 gospodarii din care:Satul Dumbraveni
575

Satul Dragosloveni
315

Satul Alexandru Vlahuta
26

Satul Cindesti
494


In ce priveste numarul de cladiri existente in comuna situatia se prezinta astfel:Satul Dumbraveni
649

Satul Dragosloveni
364

Satul Alexandru Vlahuta
27

Satul Cindesti
657

Total Comuna
1697


Componenta etnica a populatiei este in marea majoritate constituita din romani.
In ce priveste ocupatia populatiei active se poate face urmatoarea apreciere:
- din totalul de 2532 persoane active ,un numar de 2447 lucreaza in gospo-dariile proprii, activand in exploatatii agricole de subzistenta, reorganizate in baza aplicarii Legii fondului funciar din 1991, iar un numar de 85 persoane lucreaza in alte sectoare, din care:
71, in prestari servicii,
42, in invatamant,
25, in sanatate
16, in administratie,
11, in servicii publice
12, in cadrul asistentei sociale
8, in cultura si culte.
Potrivit legii in administratia publica se foloseste limba romana.

5. Localitatea de resedinta este satul Dumbraveni,care se afla asezat in partea de est a comunei,avand o componenta a vechii asezari ”Plainesti” pe malul drept al Raului Ramna si o componenta de data mai recenta “Satul Nou” pe malul stang al Raului Ramna.
Satul Dumbraveni, ca sat de resedinta, are pe teritoriul sau atat sediul administratiei publice locale (Primaria si Consiliul Local) cat si alte utilitati publice cum ar fi: Caminul Cultural, Spitalul Teritorial, Farmacia, Dispensar medical uman, Dispensar medical veterinar, Piata agro-alimentara.

6. Autoritatile administratiei publice locale
Potrivit legii 215/2001, art. 21(1), autoritatile administratiei publice,
prin care se realizeaza autonomia locala, sunt ”Consiliul Local” ca autorita-te deliberativa si “Primarul” ca autoritate executiva. Primarul, viceprimarul, secretarul impreuna cu aparatul propriu de specialitate al consiliului lo-cal , constituie, potrivit legii, o structura functionala cu activitate permanenta (Primaria Comunei) care aduce la indeplinire hotararile Consiliului local, dispozitiile primarului, solutionand probleme curente ale colectivitatii.
Sediul acestora se afla pe raza satului Dumbraveni, avand o pozitie
centrala fata de celelalte sate componente.

Primaria comunei Dumbraveni are urmatoarea organigrama, aprobata prin Hotararea Consiliului Local nr. 1/31.01.2003

Istorie Comuna Dumbraveni


1. Date privind infiintarea acesteia



Comuna Dumbraveni,in cadrul actualei organizari teritoriale a tarii ,a luat fiinta ca urmare a aplicarii Legii 2/1968.
Organizarea,sub diferite forme administrative a localitatii a fost functionabila si inainte de aceasta data.
Satele Cindesti si Dragosloveni au functionat inainte de 1968 ca unitati administrative de sine statatoare.

2. Prima atestare documentara
In ce priveste continuitatea vietii materiale pe teritoriul comunei Dumbraveni exista dovezi ale ocuparii acestui spatiu din timpuri stravechi dar prima atestare documentara a satului de resedinta (Dumbraveni)apare in anul 1609.Satul Dragosloveni apare atestat in anul 1602,iar iun satul Cindesti apare atestat in anul 1560.Obarsia stramosilor nostri de pe aceste meleaguri se pierde in epoca societatii primitive si poate fi stabilita cu aproximatie in perioada trecerii la epoca bronzului.

3. Evolutia istorica
Localitatea noastra a fost stans legata de asezarile urbane din apropiere Ramnicu Sarat si Focsani. Ramnicu Sarat a fost orasul de care asezarea noastra a fost legata din punct de vedere comercial,politic si juridic.
De asemenea, localitatea Gugesti a avut un rol deosebit la dezvoltarea comunei Dumbraveni de-a lungul timpului,aceasta fiind atestata in documente ca sat component al comunei noastre pana in anul 1923.
Nu poate fi stabilita cu rigurozitate data aparitiei ca asezare de sine statatoare a localitatii noastre,insa pe la 1609 apare nominalizata denumirea de Tirgu Cucu, care a fost schimbata in anul 1865 in Plaginesti, dupa numele latifundiarului Alexandru Plagino, pe a carui mosie se afla.Din anul 1948 si pina in anul 1965 denumirea localitatii la care ne referim s-a numit Suvorov, dupa numele generalului rus A.V. Suvorov care in 1789 a purtat unele lupte pe aceste meleaguri.Din anul 1965 si pina in prezent localitatea noastra poarta numele de Dumbraveni si este organizata ca o asezare de sine statatoare cu rangul de comuna cuprinzand cele 4 sate componente.
De-a lungul timpului,localitatea noastra a cunoscut toate evenimentele care au avut loc pe acest spatiu incepand cu organizarea prestatala din zona de nord a Tarii Romanesti,continuind cu luptele fratricide dintre domnii moldoveni si munteni, unirea tarilor romane sub conducerea lui Cuza,cu reformele ce au avut loc in acea perioada,aparitia boierilor fanarioti care au nemultumit masele de tarani, nemultumiri care au culminat cu “Rascoala de la 1907”, luptele din cele doua razboaie mondiale,socializarea agriculturii si a intregii economii a tarii precum si reformele ce se petrec pe intre teritoriul tarii dupa 1989.

Transporturile in comuna Dumbraveni

Comuna Dumbraveni este tranzitata de cai de comunicatie de diferite categorii dupa cum urmeaza:
- Drumul National 2(E85) - tronsonul Rimnicu-Sarat - Focsani
- Drumul Judetean 204 C - tronsonul Bordesti - Caiata
- Drumul Judetean 204 P - tronsonul DN2 (Flodoroiu) - Gura Calitei
- Drumul Judetean 205 B - tronsonul DN2 (Caminul Cultural) - Gugesti
- Drumul comunal 157 - tronsonul DJ204P (Stefan Andrei) - Alexandru Vla-huta - DN2 - Gugesti
- Drumul comunal 158 - tronsonul Bordesti - Recea - Malinoiu - Scoala Dra-gosloveni
- Drumul comunal 160 - tronsonul DN2 - Terchesti
- Drumul comunal 169 - tronsonul Timboesti - DJ 204 C (Brutarie)
Pe langa acestea comuna noastra mai beneficiaza de o bogata retea de drumuri in interiorul satelor (ulite), precum si drumuri de exploatare ce deservesc proprietatile funciare ale locuitorilor.

Sistemul sanitar in comuna Dumbraveni



In comuna Dumbraveni, functioneaza inca de la inceputul anilor 1900, Spitalul Teritorial, care la data actuala se afla in administrarea Consiliului Judetean Vrancea. Spitalul satisface un minim al nevoii de asistenta medicala ambulatorie pentru zona de sud a judetului Vrancea.
Asistenta sociala din comuna este asigurata de Serviciul comunitar social,de Institutia publica a persoanelor cu handicap si Autoritatea tutelara care fiinteaza pe raza localitatii.
Recent a fost deschis un centru comunitar de tip familial, in care primesc ingrijirea si asistenta educativa necesara, un numar de 16 copii.

Invatamantul in comuna Dumbraveni

Comuna Dumbraveni, dispune de logistica necesara unei bune activitati pe linie educationala, care alaturi de existenta unui personal cu solida pregatire in domeniu,este cuantificata in rezultate bune pe care elevii din comuna le obtin in cadrul confruntarilor ordonate.
La nivelul comunei functioneaza scoli atat pentru faza primara cat si pentru faza gimnaziala, pe sate, dupa cum urmeaza:
- Satul Cindesti -Scoala cu clasele I-IV
- Scoala cu clasele V-VIII
- Satul Dumbraveni-Scoala cu clasele I-VIII
- Satul Dragosloveni-Scoala cu clasele I-IV
Elevii din Dragosloveni continua cursurile gimnaziale la scoala Dumbraveni.
Invatamantul prescolar se desfasoara in comuna Dumbraveni la nivelul gradinitelor ce functioneaza in satele Cindesti, Dumbraveni si Dragosloveni.
Biblioteca comunala din cadrul Caminului Cultural Dumbraveni, asigura necesarul de carte pentru locuitorii comunei.

Religia, cultura, traditia si obiective turistice in comuna Dumbraveni


Componenta majoritara a locuitorilor din comuna Dumbraveni sunt de religie crestin ortodoxa. Pe langa acestia o comunitate restransa dintre locuitori sunt de religie adventista de ziua a saptea si cativa romano-catolici si alte religii.
Comunitatea ortodoxa este reprezentata de cele trei parohii din cele trei sate: Parohia Cindesti, Parohia Dumbraveni si Parohia Dragosloveni.
Pe teritoriul comunei fiinteaza Schitul din cadrl Manastirii “Recea” cu o bogata activitate religioasa sustinuta de maicile care traiesc aici.
Componenta adventista isi desfasoara activitatea in cadrul Casei de rugaciuni a Cultului Adventist de Ziua a saptea.
Localitatea noastra se afla intr-o bogata zona folclorica, dar nu se poate afirma ca in satele noastre exista creatori populari si o creatie populara proprie.
Totusi in preajma sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, exista obiceiul organi-zarii unor manifestari folclorice cu caracter laic si religios cum ar fi colindele si alte uraturi.
De exemplu:
- in dimineata Ajunului Craciunului (24 dec.) copii merg din casa in casa cu “Buna dimineata”;
- in seara Ajunului Craciunului tinerii colinda pe la casele gospodarilor
- in dimineata Ajunului Anului nou copiii merg cu “Plugusorul”, iar seara (31 decembrie) exista obiceiul ca o parte din locuitori sa mearga pe la rude si prieteni cu uratul de Anul Nou;
- in zilele de sarbatoare dintre Craciun si Anul Nou se obisnuieste ca tinerii sa se organizeze si sa umble cu “Capra”, iar de la Craciun si pana la Bobeteaza (6 ianuarie) copii umbla cu “Steaua”.
In comuna functioneaza instalatia de transmitere a televiziunii prin cablu a S.C. Diplomatic Focsani care aduce la dispozitia abonatilor un numar de 16 canale de televiziune nationale si straine.
Oficiul Postal Dumbraveni aduce la dispozitia abonatilor publicatiile natio-nale de interes general sau de specialitate, dintre care mai frecvente sunt: ”Adevarul”, ”Romania Libera”, ”Jurnalul National”, ”Ziua”, ”Agricultura Romaniei”, ”Hortinform” si locale: cotidianele ”Monitorul de Vrancea”, ”Ziarul de Vrancea”, ”Corect” si saptamanalul ”Ziarul tau”.

Servicii publice existente in comuna Dumbraveni

Sub autoritatea institutiei primarului si in conformitate cu prevederile legii, in comuna noastra functioneaza urmatoarele servicii publice :
- Serviciul public pentru alimentarea cu apa;
- Serviciul public comunal edilitar-gospodaresc ;
- Serviciul public pentru iluminat stradal ;
- Serviciul public pentru copierea inscrisurilor ;
- Serviciul public ”Piata mixta comunala”
- Serviciul public “de asistenta sociala“
Potrivit specificului nevoilor locale, seviciile publice au fost create si organi-zate de Consiliul Local in concordanta cu prevederile legii.
Economia in comuna Dumbraveni 

Principala functiune economica a localitatii Dumbraveni este productia agricola (produse si subproduse realizate din viticultura, grau, porumb, fasole, legume) si cresterea de animale si pasari. Deasemenea se profileaza un sector de prestari servicii mai ales pe linia prelucrarii produselor agricole (morarit si vinificare).
Capacitatile de productie existente pe teritoriul administrativ al comunei sunt, in mare masura exploatatiile agricole particulare, precum si altele mai mari cum ar fi Sectia Cindesti a Vincon Vrancea, Prodalis S.R.L., Agromec S.A. Dumbraveni, Meister Com S.R.L., Sectia Dumbraveni a Administratiei Judetene a Drumurilor.
O componenta semnificativa a functiei economice o constituie activitatea de comert prin agentii economici nominalizati dupa cum urmeaza:
- Adridana Impex S.R.L., Cristarom Com S.R.L., Fanta C. Impex S.R.L., Lord Prodcom S.R.L., Magi Super Com S.R.L., Solev Comex S.R.L. etc.
Piata mixta comunala ofera spatiu comercial pentru o serie de agenti economici si persoane fizice care se ocupa cu comertul, dintoate localitatile limitrofe comunei Dumbraveni.

Adrese utile:


Scoala cu clasele I-VIII Dumbraveni
Tel./Fax: + 40 (237) 255.274
Spitalul Dumbraveni
Tel./Fax: + 40 (237) 255.109
Postul de politie Dumbraveni
Tel./Fax: + 40 (237) 255.116
Serviciul public comunitar local de evidenta populatiei Dumbraveni
Tel./Fax: + 40 (237) 255.....
Agentia de plati si interventii in agricultura - Oficiul Dumbraveni
Tel./Fax: + 40 (237) 255.....














0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare