Ateneul Popular, Focsani, Piata Unirii nr.1


În secolul al XIX-lea, notiunea de ateneu desemna „asezamintele în care oamenii de litere si stiinte fac cursuri si lecturi publice, însa neoficiale”.
Sufletul ateneului focsanean care a mobilizat întreaga intelectualitate a orasului, cum ar fi profesorul C.I.Lupu de la Liceul „Unirea” , unde aveau loc conferinte în fiecare seara de duminica.
Conform Statutului Societatii Stiintifice, Literare si Muzicale „Ateneul Milcov” din 1900, avea menirea de a contribui la propasirea culturala a focsanenilor, prin sustinerea unor conferinte si cursuri, manifestari, editarea unor publicatii, înfiintarea Scolii pentru adulti si a Scolii de muzica.
Societatea se compunea din trei categorii de membri: activi, onorifici si sprijinitori. Patronul Societatii era sarbatorit în ziua de Înaltarea Domnului, în fiecare an oficiindu-se un ”Te Deum” la Biserica Nasterea Sf. Ioan Botezatorul . În acelasi an a fost aleasa conducerea Societatii „Ateneul Milcov” formata din personalitati precum: Grigore Alexandrescu, C.Lupu, C.Giurescu, D.F.Caian etc.
Existenta Ateneului Popular din Focsani, monument istoric clasat cod LMI VN-II-m-B-06488, este legata de personalitatea maiorului Gh.Pastia, ctitorul teatrului din orasul de pe Milcov.
Cu începere din 1926, efortul financiar al acestuia s-a canalizat si în directia construirii unui local pentru Ateneul Popular din localitate, edificiu care-i va purta numele. În conformitate cu Actul de Donatie, maiorul Gh.Pastia s-a implicat în construirea Ateneului Popular: s-a ocupat de procurarea materialelor, a încheiat angajamente cu maistrii, a efectuat plati, a supravegheat si a condus lucrarile pe santier.
La 29 mai 1927 a avut loc depunerea pietrei fundamentale la Ateneul Popular în prezenta ministrului de interne O.Goga , a lui V.Goldis, Petru Groza si altor senatori, deputati, prefecti si primari.
Construit în stilul românesc al arhitectilor Ion Mincu, Petre Antonescu, S.Vasilescu, Frederich Hamel, receptia Ateneului Popular a avut loc în anul 1945. Constructia prevazuta cu subsol, parter si etaj a fost ridicata pe temelie de piatra.
Accesul în cladire se face pe o scara de mozaic, printr-o usa în patru canate. Din holul principal, se ajunge la etaj, unde se intra separat, fie în balconul salii de spectacole, fie în cele trei camere amplasate pe latura de nord.
Ctitorind Ateneul Popular, din dorinta de a înzestra orasul Focsani cu o noua institutie de cultura, Maiorul Gh.Pastia va ramâne unul din reperele culturii vrâncene.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv Focsani, Piata Unirii, nr.1

Ansamblul memorial Sihleanu - Grădişteanu-Ghica, comuna Sihlea-Judetul Vrancea

Ansamblul memorial Sihleanu-Gradisteanu-Ghica, cuprinde urmatoarele componente:
1. Castelul Sihleanu-Gradisteanu-Ghica a fost realizat incepand cu anul 1880 si terminat in 1886 la initiativa Elenei si a lui Constantin Gradisteanu, avand ca proiectant si consultant pe arhitectul austriac Holtzer. La inceputul sec.XX castelul reflecta etape de constructie ce s-au succedat in timp. Se remarca in special existenta unui turn tip donjon cu creneluri (astazi disparut) cu patru nivele si o platforma in registrul superior avand montat blazonul familiei Ghica, element care face ca obiectivul sa fie asimilat curentelor arhitecturii romantice din Europa.
Fotografiile castelului de la inceputul sec.XX infatiseaza o constructie eclectica asupra careia, din 1880 s-au produs modificari continue: extinderi pe lateralele constructiei initiale, amenajari tehnice, terase, sere. Studiile de specialitate au adus noi informatii asupra etapelor diferite de constructie, asupra interventiilor si modificarilor care s-au produs mai ales dupa perioada de dupa nationalizare cand destinatia constructiei a fost complet schimbata, devenind scoala generala, destinatie pe care o pastreaza si astazi.
Resedinta de la Sihlea devenita la sf.sec.XIX prin descendenta si casatorie proprietate a familiei Ghica era caracteristica starii sociale a familiei intr-o etapa istorica si se constituie intr-o valoare memoriala si arhitecturala.
Proprietatea familiei Gradisteanu-Ghica era inconjurata de un parc impresionant, cu plante exotice pastrate iarna in sere special amenajate. A existat aici si s-a pus in practica la Sihlea la inc.sec.XX problema amenajarii peisagistice, ceea ce reflecta inaltul grad de rafinament al gustului pentru frumos si armonie.
2. Biserica”Sf.Imparati Constantin si Elena”, se incadreaza in ansamblul memorial si de arhitectura initiat de Elena Sihleanu Gradisteanu, mostenitoare unica a tatalui sau dupa decesul acestuia si a fratelui sau poetul Alexandru Sihleanu. In anul 1857 Elena a hotarat construirea unui asezamant de cult, initial o capela a familiei. Cu ajutorul sotului ei, Constantin Gradisteanu a inceput in anul 1860 construirea bisericii Sf.Imparati si Elena, o biserica a carui proiect va fi influientat de ideile unui arhitect italian. Biserica a fost sfintita in anul 1866, iar in anul 1877 Elena a adus si a depus in cripta din subsolul bisericii osemintele tatalui sau si ale fratelui sau Alexandru. De retinut este monumentalitatea si frumusetea arhitecturii bisericii care desi include mai multe etape de construire, amenajare si de stiluri (stilul gotic al ferestrelor cu vitralii) este impresionanta si impunatoare.
3. Bustul poetului Alexandru Sihleanu, a fost ridicat in anul 1914 la initiativa Elenei Gradisteanu, sora poetului. Evenimentele care au avut loc in perioada anilor 1916-1918 au dus la disparitia bustului, pastrandu-se in schimb postamentul si imprejmuirea.
In anul 1994 cu sprijinul DJCCPCN Vrancea, a administratiei locale, a familiei Ghica si a Fundatiei Alexandru Sihleanu a fost comandat un bust din piatra executat de sculptorul Gabriel Taicutu.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
E 85 intersectie DJ Dumbraveni -Sihlea

Mărturiile vrâncenilor din infernul japonez-Martie 2011

Zeci de vrânceni care au copii sau prieteni în Japonia au trecut prin clipe de coşmar, vineri, după producerea cutremurului devastator. În Japonia trăiesc cel puţin zece vrânceni, printre care Carmen Tamaş Săpunaru, fiica preşedintelui Colegiului Medicilor Vrancea, Maria Săpunaru, sau Cristina Nicoleta Kawaguchi, fiica fostului învăţător Toader Rotaru. Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Bilanţul provizoriu realizat de autorităţile japoneze arată că seismul şi valul seismic au provocat moartea a cel puţin 337 de persoane şi dispariţia altor 531. Cutremurul a generat valuri tsunami uriaşe care au luat vapoare, maşini, case.
În Japonia trăiesc cel puţin zece vrânceni. Pe unii dintre ei, cutremurul de ieri nu i-a luat prin surprindere. Fiica fostului învăţător Toader Rotaru, Cristina Nicoleta Kawaguchi, locuieşte într-un cartier al oraşului Tokyo de 8 ani. Este căsătorită cu un om de afaceri japonez şi are o fetiţă de 6 ani.
La câteva ore după producerea seismului, Toader Rotaru a reuşit să discute cu fiica sa. Cristina Nicoleta l-a liniştit şi i-a spus că sunt teferi, dar şi că se aşteptau la un asemenea cutremur, care a fost anunţat din timp. „Îmi este teamă pentru ei, după tot ce s-a întâmplat acolo. Fiica mea mi-a spus că se aşteptau să se producă un mare cutremur, dar nu era sigură că acesta este marele cutremur şi nu cumva altul ce va urma. Din câte am înţeles de la ea, s-ar putea înregistra un altul, şi mai mare. Aeroportul Narita, din sudul oraşului Tokyo, unde stă fiica mea, este închis. În oraş se circulă foarte greu, iar legăturile telefonice nu au fost stabilite în totalitate. Mă bucur că am reuşit să iau legătura cu fiica mea pentru că prima dată când am sunat nu am reuşit să vorbesc“, ne-a spus Toader Rotaru.
Cristina Nicoleta Kawaguchi i-a mai povestit tatălui că, în Japonia, cutremurele se produc foarte des, aşa că s-a învăţat cu ele.
„În Osaka totul este normal“

Tot în Japonia, dar în Osaka, locuieşte şi Carmen Tamaş Săpunaru, fiica preşedintelui Colegiului Medicilor Vrancea, Maria Săpunaru. Doctoriţa Maria Săpunaru ne-a spus că fiica sa locuieşte la aproximativ o mie de kilometri de epicentrul cutremurului, aşa că l-a simţit mai puţin. „Fata mea stă în Osaka, la o mie de kilometri de zona cutremurului. Acolo s-a simţit mai puţin. În Osaka totul este normal, se circulă pe străzi, nu a fost oprită circulaţia, pentru că, probabil, ei sunt obişnuiţi cu cutremurele. În momentul cutremurului, fata mea era în birou, acasă, şi nu l-a simţit, pentru că are o casă mai nouă. Ştiu că au fost sistate telecomunicaţiile spre exterior, pentru a nu fi reţelele ocupate pentru salvare şi poliţie. Fiica mea m-a sunat să îmi spună că este bine şi nu a păţit nimic, pentru că ştia ce cataclism este prezentat la televizor“, a precizat medicul Maria Săpunaru. Carmen Tamaş Săpunaru este profesor la Institutul Politehnic din Osaka şi la Universitatea din Osaka.
Şi în Vrancea s-a produs un cutremur ieri la amiază, la ora 12.23. Seismul a avut o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 26 de kilometri.

Bilanţul provizoriu - 337 de morţi, 531 dispăruţi şi 627 răniţi

Cutremurul urmat de tsunami, care a afectat vineri nord-estul Japoniei, a provocat moartea a cel puţin 337 de persoane şi dispariţia altor 531, potrivit datelor furnizate de poliţie, într-un nou bilanţ provizoriu stabilit la aproximativ zece ore după seismul violent. „Numărul persoanelor ucise este considerabil“, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Guvernului, fără a oferi cifre exacte. Poliţia a înregistrat până în prezent aproximativ 627 de răniţi.
Pe lângă cele 137 de persoane al căror deces a fost confirmat în diferite regiuni din nord şi din est, între 200 şi 300 de cadavre au fost găsite pe o plajă din Sendai, în prefectura de nord-est Miyagi.
Poliţia, citată de presă, presupune că este vorba despre cadavre ale locuitorilor care au fost surprinşi de valul de zece metri care a afectat această zonă.
Autorităţile evaluează la aproximativ 1.200 numărul caselor afectate de acest tsunami. Acesta este un bilanţ provizoriu, datele fiind dificil de strâns, ţinând cont de numărul regiunilor afectate, a subliniat poliţia. „Pagubele sunt enorme, astfel încât ne trebuie mai mult timp pentru a regrupa elementele dispersate“, a declarat un oficial. Conform postului public de televiziune NHK, numărul deceselor ar putea fi mult mai mare.
Tren de pasageri luat de tsunami

Un tren de pasageri, care avea la bord un număr necunoscut de persoane, a fost de asemenea dat dispărut în urma valului seismic. Trenul companiei East Japan Railway Co. circula în apropierea gării Nobiru, pe linia Senseki, care face legătura între oraşele Sendai şi Ishinomaki, când a fost semnalat un val cu înălţimea de zece metri, a adăugat agenţia Kyodo, citând poliţia.

Cel mai puternic seism din Japonia

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai pu-ternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit Institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei. Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai.

Mai multe cutremure vor zgudui Japonia

Mai multe cutremure cu magnitudinea de peste 7, 0 grade pe scara Richter s-ar putea să zguduie Japonia şi regiunile limitrofe în luna ce va urma, a anunţat Administraţia Naţio-nală Meteorologică din ţară, potrivit Kyodo.
Cutremurul devastator de 8,9 grade/magnitudinea momentului/ s-a produs la 373 de kilometri distanţă de capitala Tokyo, iar tsunamiul declanşat a lovit prefecturile Myiagi şi Iwate, luând cu sine case şi maşini.
Un tsunami de 10 metri a lovit prefectura Moyagi, iar prefectura Iwate a fost măturată de un val înalt de 4, 2 metri. Zeci de maşini s-au scufundat în mare, după ce o autostradă din Iwate a fost parţial distrusă de cutremur.

Arhipelagul Hawaii, lovit de tsunami

Valurile provocate de cutremurul de vineri din Japonia au ajuns în arhipelagul Hawaii la primele ore ale dimineţii /03.24 locală, 13.24 GMT/, informează Associated Press.
Potrivit Centrului de avertizare de tsunami din Pacific, prima insulă din arhipelag lovită de tsunami a fost Kauai. Autorităţile, care au prevăzut că tsunami-ul ar putea atinge doi metri, au ordonat evacuarea zonelor de coastă.
Primele valuri sosite vineri pe insulele Oahu şi Kauai au măsurat cel puţin 1 metru, dar autorităţile au avertizat că este posibil ca ele să continue şi să devină mai înalte.
Şoselele şi plajele erau goale în momentul venirii valurilor, localnicii şi turiştii având timp să se adăpostească în centre comunitare şi şcoli sau la etajele superioare ale hotelurilor.
Insula Midway din Pacificul de nord, la circa 2100 km nord-vest de Honolulu, a fost lovită de un val de 1.5 metri.

Cele mai mari valuri seismice din ultimii şapte ani

Un tsunami de 10 metri a lovit vineri zona de coastă a portului Sendai, declanşat de un foarte puternic seism cu magnitudinea de 8,9 produs în largul coastelor Japoniei, notează AFP, care prezintă cele mai mari valuri seismice înregistrate după cel din decembrie 2004 din Asia, care a luat viaţa a peste 220.000 de persoane şi a provocat una dintre cele mai mari catastrofe naturale.
- 26 decembrie 2004 : ASIA DE SUD-EST - Un seism produs în largul insulei Sumatra (Indonezia), cu magnitudinea de 9,3, cel mai pu-ternic din ultimii 40 de ani, provoacă un tsunami care afectează zonele de coastă din zece ţări din Asia de Sud-Est, provocând moartea a peste 220.000 de persoane. În provincia indoneziană Aceh, unde apa a urcat până la peste 30 de metri, aproximativ 168.000 de persoane au fost ucise.
- 17 iulie 2006 : INDONEZIA - Un seism cu magnitudinea de 7,7 provoacă un tsunami pe coasta de sud a insulei Java, ucigând 654 de persoane.
- 2 aprilie 2007 : INSULELE SALOMON - 52 de persoane sunt ucise de un tsunami care loveşte vestul Insulelor Salomon (Pacific), în urma unui seism cu magnitudinea 8. Treisprezece sate din zona de coastă sunt devastate.
- 29 septembrie 2009 : SAMOA - Peste 190 de persoane sunt ucise în Insulele Samoa, după un cutremur de pământ cu magnitudinea 8 care provoacă un tsunami.
- 27 februarie 2010 : CHILE - Un seism, urmat de un tsunami, loveşte zona de centru-sud a Republicii Chile, lăsând în urmă 555 de morţi şi dispăruţi. Majoritatea victimelor sunt înregistrate în zona de coastă Maule, la 400 kilometri sud-vest de Santiago de Chile.
- 25 octombrie 2010: INDONEZIA - Peste 400 de persoane îşi găsesc moartea în urma unui tsunami provocat de un puternic seism cu magnitudinea de 7,7 produs în arhipelagul Mentawai.

România nu e afectată de cutremurul din Japonia

Seismologii români spun că România nu va fi afectată de cutremurul din Japonia. Gheorghe Mărmureanu susţine că în România nu va putea avea loc niciodată un cutremur de o asemenea magnitudine. „Stăm liniştiţi în România, ce s-a întâmplat în Japonia e foarte departe de noi şi nu are efecte. Între noi şi japonezi mai sunt vreo trei blocuri tectonice“, spune Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului de Fizica Pământului, a explicat într-o intervenţie telefonică la Antena 3 felul în care seismul de 8,9 produs în Japonia ar putea afecta România. Potrivit lui Radulian, activitatea seismică din regiunea Japoniei ar avea efecte neglijabile asupra zonei Vrancea. „Eliberarea de energie de acolo (n.r. - Japonia) nu ar duce la o eliberare de energie în zona Vrancea, dar nici la o creştere a presiunii“, a declarat Mircea Radulian.

Arhipelagul Japoniei se află pe o falie tectonică ce pleacă din Peninsula Kamceatka, coboară spre Japonia, Filipine, Indonezia, Noua Zeelandă şi Australia şi este una dintre cele mai active din lume. Recent, Noua Zeelandă a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade Richter, care a provocat pagube importante.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Accidentat pe zebră de un şofer băut-Martie 2011

Un bărbat din Focşani a fost lovit de o maşină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. Accidentul s-a produs ieri, pe Bulevardul Gării din Focşani. Potrivit poliţiştilor din cadrul Biroului Rutier Focşani, Vasile Pancu, de 71 de ani, din Focşani, în timp ce conducea un autoturism marca Dacia Nova nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni şi astfel, l-a acroşat şi accidentat pe Ştefan Mironică, de 59 de ani, tot din Focşani. Potrivit oamenilor legii, victima traversa strada pe marcajul pietonal. În urma accidentului, pietonul a fost rănit şi a ajuns la spital pentru investigaţii medicale suplimentare. Medicii urmau să stabilească dacă bărbatul a fost rănit grav sau uşor. În urma testării cu aparatul alcooltest s-a constatat că şoferul era şi băut. În cazul său, aparatul a indicat o alcoolemie de 0,21 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Acesta le-a spus poliţiştilor că nu a observat că cineva se angajase în traversarea străzii.

Poliţiştii continuă cercetările în acest caz şi în funcţie de rezultate se va face şi încadrarea juridică a faptei.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Opt cutremure în şase zile-Martie 2011

Vrancea se cutremură aproape zilnic. De pe 1 şi până pe 10 martie, în Vrancea au fost contabilizate opt seisme, dintre care trei numai pe data de 6 martie. Ultimul cutremur s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, la ora 00.55 şi a avut o magnitudine de 2,7 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adâncime de 74 de kilometri şi a fost localizat la o distanţă de doi kilometri de Gura Techii, 12 de Lopătari, 15 de Nereju, 19 de Mânzăleşti şi 20 de Siriu. Pe data de 6 martie, în Vrancea au fost înregistrate trei cutremure, toate având o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter. Primul seism s-a produs la ora 4.37, al doilea la 13.22 iar cel de-al treilea a fost înregistrat la ora 20.28. Cel mai puternic seism înregistrat de la începutul lunii şi până în prezent a fost pe data de 2 martie şi a avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, iar cel mai mic seism a fost înregistrat pe data de 1 martie şi a avut o magnitudine de 2,5 grade pe scara Richter.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Copil mort în ambulanţă-Martie 2011

Spitalului Comunal din Vidra, deşi personalul medical a făcut tot ce s-a putut pentru a-i salva viaţa. Potrivit managerului Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, medicul Cristian Onia, echipajul medical a fost solicitat de o vecină, care a zis că tânărul acuza ameţeli şi dureri abdominale. Când ambulanţa a ajuns la faţa locului, situaţia era mult mai gravă, adolescentul fiind în stare de şoc. „În momentul în care s-a sunat la 112, persoana respectivă a zis ceva foarte vag despre starea pacientului, cum că ar avea ameţeli şi dureri de burtă. Imediat s-a deplasat la faţa locului un echipaj, iar asistenta a constatat că situaţia era mult mai gravă decât se prezentase iniţial, aşa că a luat decizia ca pacientul să fie transportat la cea mai apropiată unitate spitalicească, respectiv spitalul din Vidra “, a declarat medicul Cristian Onia. De asemenea, managerul SAJ a mai precizat că echipajul a fost nevoit să meargă pe jos pentru a transporta pacientul, din cauza drumului impracticabil. „După ce pacientul a fost adus la maşină, el a intrat în stop cardio respirator, iar personalul medical a început manevrele de resuscitare. În acelaşi timp, medicul de gardă de la Focşani a plecat spre spitalul din Vidra. Manevrele de resuscitare au continuat până la Vidra, în momentul în care medicul a spus că e prea târziu şi a constatat decesul copilului“, a mai adăugat medicul Cristian Onia.

Neglijenţa familiei, o posibilă cauză

Potrivit unor surse neoficiale, adolescentul s-a lovit la săniuş, suferind o peritonită care s-a generalizat, provocând o septicemie. Provenind dintr-o familie săracă, cu mulţi copii, mama acestuia nu a cerut niciun ajutor medical avizat timp de trei zile de la accidentare, lucru care i-a fost fatal adolescentului. Cadavrul acestuia a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Vrancea, în vederea efectuării necropsiei, care va stabili cu exactitate cauzele decesului. „La data de 9 martie , ora 16.15, poliţiştii din Vidra, au fost sesizaţi telefonic de către un reprezentant al Spitalului Comunal Vidra, despre faptul că G. L., de 15 ani, din comuna Tulnici, sat Coza, judeţul Vrancea, a decedat în ambulanţa din cadrul Spitalului Comunal Vidra, în punctul Câmpul Bârseştiului, de pe raza comunei Bârseşti. În ambulanţă, asistenta de serviciu a încercat să-i acorde îngrijiri medicale băiatului dar nu s-a mai putut face nimic. Cadavrul a fost transportat la SML Vrancea, în vederea efectuării necropsiei. În funcţie de rezultatele acesteia se vor dispune măsurile legale“, a precizat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea. Localnicii spun că familia băiatului este urmărită de ghinion. Potrivit acestora, în urmă cu ceva timp, tatăl copilului s-ar fi spânzurat iar unul dintre fraţi ar fi la închisoare.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Certificări europene pentru Colegiul Tehnic „Ion Mincu“-Martie 2011

Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ din Focşani a fost certificat de Comisia Europeană – Direcţia Generală de Justiţie şi de către Acţiunea Europeană în materie de droguri pentru implicarea voluntară de sprijinire a activităţilor în cadrul proiectului „European Action on Drugs“. Angajamentul Colegiului a constat în desfăşurarea de dezbateri bilunare pe tema prevenirii consumului de droguri, realizarea unor pliante informative cu privire la cauzele, semnele şi consecinţele consumului de droguri, acti-vităţi de promovare a unui stil de viaţă sănătos, distribuirea de pliante rea-lizate de către elevi în rândul colegilor şi a părinţilor dar şi implicarea în jocuri interactive şi totodată educative.

Activităţile s-au desfăşurat în cursul anului şcolar 2009-2010 şi au vizat sensibilizarea elevilor şi a cadrelor didactice cu privire la necesitatea prevenirii consumului de droguri. A fost format un grup de 15 elevi voluntari care s-au ocupat, sub îndrumarea profesorilor Florentina Ciomaga de la Cabinetul de Asistenţă Psihopedagogică şi a profesorului, consilier educativ Gabriela Bardaş, de implementarea acti-vităţilor în tot ansamblul lor. „Cel puţin o sută de elevi din unitate au fost informaţi cu privire la prevenirea consumului de droguri şi la abordarea unui stil de viaţă sănătos. Cel puţin 30 de părinţi au fost informaţi cu privire la consecinţele consumului de droguri, la necesitatea unui stil de viaţă sănătos, la rolul grupului în perioada adolescenţei. Cel puţin 15 cadre didactice care vor acorda mai multă atenţie capcanei consumului de droguri vor fi bine informate cu privire la proiectul European Action on Drugs“, au subliniat reprezentanţii Colegiului Tehnic „Ion Mincu“ din Focşani.În urma implicării în activităţile voluntare de susţinere a iniţiativei europene de prevenire a consumului de droguri, Colegiul Tehnic „Ion Mincu“, reprezentat de directorul Vasile Lupu, a fost recompensat cu o serie de materiale promo în format electronic, ce urmează a fi prezentate elevilor în activităţile de prevenire şi combatere a consumului de droguri. De asemenea, Colegiul a fost răsplătit pentru implicare cu cele două distincţii, respectiv certificatul de la Comisia Europeană – Direcţia Ge-nerală de Justiţie şi cel acordat de către Acţiunea Europeană prin activităţile European Action on Drugs.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Bani furaţi cu adeziv, din ATM-Martie 2011

O femeie din Focşani a rămas fără 530 de lei după ce hoţii au ataşat la bancomat un dispozitiv cu un adeziv puternic care a oprit suma de bani la ieşirea din ATM. Fără să se gândească vreun moment că ceva ar putea fi în neregulă, femeia a crezut că bancomatul de pe Bulevardul Brăilei este stricat, motiv pentru care a mers la un alt ATM. După ce a introdus cardul şi pin-ul, femeia a observat că banii fuseseră luaţi din cont dar nu de ea, ci de alte persoane. Abia în acel moment a realizat că ceva este în neregulă şi a sunat la poliţie. Între timp, hoţii au luat suma pe care femeia o solicitase şi s-au făcut nevăzuţi. Ei sunt în acest moment căutaţi de poliţişti. Metoda este nouă, dar a început să dea roade pentru cei care vor să facă bani fără să muncească. În ultima perioadă, infractorii români au importat un nou mod de operare prin care reuşesc să sustragă bani din bancomate. Aceştia ataşează un dispozitiv cu adeziv puternic în zona fantei prin care este eliberat numerarul, practic împiedicând retragerile. De cele mai multe ori, utilizatorii care folosesc aceste instrumente bancare nu rea-lizează ce se întâmplă şi părăsesc locul respectiv pentru a-şi clarifica situaţia cu banca. În urma lor, infractorii care supraveghează zona din apropiere recuperează dispozitivul de captare cu toţi banii rezultaţi de la ultima tran-zacţie. În cazul în care cauza este de altă natură - fonduri insuficiente, bancomat nefuncţional, card expirat, card nefuncţional - aceasta este afişată clar pe ecranul bancomatului. „Recomandăm utilizatorilor ca în cazul în care numerarul nu este restituit şi nu sunt afişate inserările menţio-nate mai sus, să nu părăsească zona bancomatului, să apeleze numărul de telefon afişat pe ecran, în vederea clarificării pe loc a situaţiei operaţiunii bancare «nereuşite» şi să sesizeze poliţia prin apelul de urgenţă 112 în cazul în care, după convorbirea cu operatorul bancar rezultă că tranzacţia s-a efectuat «în condiţii optime». Până la sosirea poliţiei, persoana în cauză va trebui să aştepte lângă bancomat şi să recomande altor utilizatori să nu-l folosească datorită unor probleme tehnice“, a declarat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

Sursa: Monitorul de Vrancea

VRANCART Adjud-Judetul Vrancea

VRANCART Adjud este cel mai mare reciclator de deseuri din fibre celulozice din Romania. In acest an societatea a colectat si reciclat o cantitate de peste 82.000 tone de deseuri, in crestere cu peste 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe langa acest lucru, in ultimii ani au fost puse in practica mai multe de lucrari de investitii, toate avand acelasi scop: un mediu mai curat. S-au cheltuit multe milioane de Euro, dar noi credem ca efortul a meritat.
Poate si din aceasta cauza VRANCART Adjud a intrat in atentia revistei de mediu si ecologie Infomediu Europa. Astfel, la cea de-a IV-a editie a Galei Premiilor Revistei Infomediu Europa, care a avut loc la Camera de Comert si Industrie a Romaniei in data de 07.12.2010, la sectiunea Premiul "Dezvoltarea tehnologiilor curate - categoria deseuri provenind din ambalaje", societatea noastra a facut parte dintre cele cinci firme nominalizate. Chiar daca la final nu am reusit sa adjudecam premiul, consideram ca este o onoare pentru firma si angajatii sai sa faca parte din acest grup de elita.

Expoziţie de mărţişoare-Martie 2011

Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuţă“ din Focşani a inaugurat, ieri, expoziţia de mărţişoare „Zori de Primăvară“.
În prezenţa educatoarelor au fost prezentate mărţişoarele frumos confecţionate de cei mici, pentru multe dintre lucrări prichindeii începând lucrul încă din luna februarie.

Expoziţia „Zori de Primăvară“ este găzduită de Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopol-dina Bălănuţă“ din Focşani în parteneriat cu Grădiniţa nr.18, Grădiniţa nr.23, Grădiniţa nr.13, Grădiniţa nr.15, Centrul de zi „Dănuţ“ din Broşteni şi nu în ultimul rând cu participarea copiilor talentaţi ai Grădiniţei din Cornetu. Expoziţia va fi deschisă publicului larg până la finele lunii martie, astfel că toţi cei care vor să admire podoabele confecţionate cu atâta migală de prichindei sunt aşteptaţi zilnic la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Judoka Iulian Surlă, premiat în Croaţia la un seminar internaţional-Martie 2011


Unul dintre cei mai buni judoka din Vrancea, profesorul Iulian Surlă a participat zilele trecute la Zagreb (Croaţia) la un seminar internaţional, la care au luat parte cei mai cunoscuţi judoka din Europa care participă în competiţii în proba de kata, dar şi maeştri japonezi, care au efectuat demonstraţii pe tatami. Judoka Iulian Surlă (profesor la Liceul cu Program Sportiv Focşani) a avut o evoluţie care i-a impresionat pe maeştri şi a fost recompensat cu diploma de cel mai tehnic participant. În palmaresul lui Surlă se află mai multe titluri de campion obţinute la Campionatele Mondiale şi Europene de kata. Proba de kata din judo este o demonstraţie de acţiuni de luptă prestabilite, unele datând din secolele XVI şi XVII şi transmise de maeştrii japonezi de ju jitsu şi mai apoi de cei de judo discipolilor, pentru a conserva diferitele principii din ju jitsu şi judo, cum ar fi principiile atacului şi ale apărării, principiile supleţii sau principiile autoapărării împotriva diferitelor tipuri de atac.

Albert Florea şi Maria Paraschiv, în afara podiumului

Doi judoka vrânceni au participat zilele trecute la Cupa Europei la Under 17, întrecere internaţională care s-a desfăşurat la Zagreb (Croaţia) şi care a reunit la start 548 sportivi din 24 de ţări din Europa. Din păcate, cei doi vrânceni, componenţi ai Lotului Naţional de cadeţi al României au ratat podiumul. Albert Florea (CS Unirea Focşani) a intrat pe tatami la categoria +90 de kilograme, în timp ce Maria Paraschiv (LPS-CSM 2007 Focşani) a participat la categoria +70 de kilograme. În urmă cu 10 zile, la etapa finală a Campionatului Naţional Under 17, de la Baia Mare, Albert Florea a cucerit titlul naţional, iar Maria Paraschiv a devenit vicecampioană naţională.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Primarul Aguridă, mort în accident-Martie 2011


Vasile Aguridă, primarul comunei Tulnici, şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină petrecut, ieri dimineaţă, pe raza localităţii Lepşa. Din primele cercetări rezultă că la producerea accidentului ar fi putut sta un infarct sau atac cerebral, pe care edilul l-ar fi făcut în timp ce se afla la volanul maşinii sale. Acesta a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat în albia superioară a râului Putna, de la o înălţime de şapte metri. Nu există alte victime şi nici martori la producerea accidentului. Vasile Aguridă era membru PSD din 1998, primar al comunei Tulnici din anul 2000. Vestea decesului edilului din Tulnici a şocat comunitatea pe care o reprezenta. Oamenii spun la unison că „era cel mai bun primar, care ajuta pe toată lumea“ şi susţin că „nu vom mai avea niciodată un astfel de primar“.

Primarul comunei vrâncene Tul-nici, Vasile Aguridă, a murit, marţi dimineaţă, după ce a pierdut controlul maşinii pe care o conducea şi a căzut în albia unui pârâu de la aproape şapte metri, în punctul cunoscut sub numele de Ciuta. Din primele informaţii furnizate de Poliţie, primarul localităţii vrâncene era singur în maşină. Poliţiştii aşteaptă rezultatele necropsiei pentru a stabili cauzele care au dus la deces. Se pare că Vasile Aguridă ar fi suferit un infarct ori un accident vascular, fiind cunoscut cu afecţiuni cronice cardiace.
„În urma cercetărilor efectuate la faţa locului a reieşit că Vasile Aguridă, în timp ce se deplasa cu un autoturism marca Mercedes, pe fondul oboselii la volan sau a unei afecţiuni medicale, a părăsit sensul de mers şi s-a răsturnat cu maşina în albia râului Putna. În urma accidentului a rezultat decesul conducătorului auto. În urma necropsiei se va stabili cu exactitate dacă decesul a survenit în urma leziunilor suferite sau dacă a fost vorba de o problemă medicală“, a precizat comisarul şef Alexandru Cara, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere.
Localnicii spun că Vasile Aguridă ar mai fi trăit cîteva minute după producerea accidentului, timp în care la faţa locului a ajuns medicul din comună. Acesta însă nu a mai avut cum să îl salveze iar medicii de la Ambulanţă au constatat decesul.

„A ajutat şi săracii şi bogaţii“

Vestea decesului edilului din Tulnici a şocat comunitatea pe care o reprezenta. Toţi oamenii spun la unison că „era cel mai bun primar, omul care ajuta pe toată lumea şi că nu vom mai avea niciodată un astfel de primar“. Viceprimarul Ion Buture, cel care a lucrat direct cu primarul Vasile Aguridă, în ultimii zece ani, spune că Tulniciul a pierdut „cel mai bun şi cel mai generos om“. „Era un om extraordinar care a ajutat pe toată lumea indiferent că era vorba de înmormântare sau botez. Era generos, serios, disciplinat, ordonat şi am avut de învăţat foarte multe lucruri de la el. Am pierdut un prieten şi un frate. Nici nu pot exprima în cuvinte ceea ce simt. Era un om drept şi integru căruia nu puteai să-i reproşezi nimic. Dumnezeu să-l ierte!“, a spus îndurerat Ion Buture, viceprimarul comunei.
Oamenii ieşiţi pe la porţi ne-au spus că nu există o altă persoană care să aibă calităţile lui Aguridă şi care să reprezinte destinele acestei comunităţi. „A fost un exemplu de primar şi nu cred că se mai naşte un om ca el la noi în comună. Era un om deosebit care ajuta pe toată lumea. Ne pare tare rău de ceea ce s-a întâmplat cu domnul primar. Era tânăr şi mai avea multe de făcut“, a spus Maria Olteanu, din Tulnici.
Măriuţa Sfârlea ne-a povestit că cel care le reprezenta interesele era un om integru şi capabil care nu ar fi trebuit să moară acum. „Încă nu ne vine să credem. Domnul primar nu trebuia să moară pentru că mai avea multe de făcut şi pentru că era un om foarte bun. A ajutat şi săracii şi bogaţii şi niciodată nu a avut pretenţii să primească înapoi ceea ce a dat“, a spus Măriuţa Sfârlea.

Dezvoltarea comunei Tulnici, legată de numele Aguridă

Vasile Aguridă era primar de 10 ani în comuna Tulnici, perioadă în care a reuşit să facă lucruri la care oamenii nici nu visau înainte. A reabilitat toate drumurile comunale, a asfaltat un drum comunal, a reconstruit sau reabilitat şcolile din Tul-nici, a construit „mai mult din banii săi“ grădiniţele din Tulnici şi Coza. Viceprimarul Ion Buture a amintit şi de proiectele aflate în derulare sau pe care Vasile Aguridă le pregătea pentru anii următori. „Alimentarea cu apă este o investiţie de 70 mi-liarde lei vechi. Aici este vorba de peste 30 de kilometri de reţea. Proiectul cu canalizarea este rea-lizat în proporţie de 70% iar aici intră şi staţia de epurare, investiţia fiind de 40 miliarde lei vechi. A mai fost făcut un pod peste pârâul Coza, s-au făcut diguri de protecţie. De asemenea, la Lepşa s-a făcut canalizarea, urma să se rea-lizeze alimentarea cu apă. Au fost modernizate şcolile, reconstruite două grădiniţe din Tulnici şi Coza la care a dat mulţi bani din buzunarul propriu. A modernizat primăria. Au fost asfaltate şi balastate drumurile dar cel mai important este faptul că oamenii şi-au primit pădurile“, a spus Ion Buture.

„Era Ştefan cel Mare al Vrancei“

Una din cele mai mari realizări ale sale pentru comunitatea pe care o reprezenta a fost reînfiinţarea Obştii de Moşneni Tulnici, dar şi a Obştii Coza. Numai Obştea de Moşneni Tulnici deţine în proprietate peste 14 mii de hectare de pădure, administrată de Ocolul Silvic Privat Tulnici, înfiinţat tot de primarul Vasile Aguridă. Viceprimarul Ion Buture spune că Vasile Aguridă era „un fel de Ştefan cel Mare al Vrancei“, persoana care s-a luptat ca pădurile obştenilor să redevină proprietatea lor. „Domnul primar Aguridă era un fel de Ştefan cel Mare al Vrancei. S-a luptat pentru munţii şi pădurile noastre şi a câştigat de fiecare dată. Una din cele mai mari realizări ale sale pentru comunitatea pe care o reprezenta a fost înfiinţarea Obştii de Moşneni Tulnici, dar şi a Obştii Coza“, a susţi-nut viceprimarul Ion Buture.
În urma demersurilor legale făcute de primarul Vasile Aguridă, Obştea de Moşneni Tulnici a câştigat peste 4000 de hectare de pădure care erau revendicate de proprietarii de păduri din Covasna.
Procesul a durat mai mulţi ani şi a urmat toate procedurile de judecată ajungînd până la Curtea de Apel Constanţa. Obştenii din Tulnici au prezentat inclusiv documente istorice, din secolul XV, semnate de Ştefan cel Mare, care dădea pădurile locuitorilor acestei zone, ca răsplată pentru că au luptat alături de el, împotriva turcilor.

„S-a stins cel mai bun crai al munţilor“

Vestea morţii primarului din Tul-nici i-a surprins pe edilii de pe Valea Putnei. Primarul din Negrileşti, Ion Văsuianu, ne-a spus că pentru el a fost un şoc foarte puternic. „Relaţiile dintre noi erau bune iar vestea morţii sale pentru mine a fost un şoc foarte puternic. Era un om muncitor care s-a realizat pe munca lui. Era tânăr şi ar fi mai avut multe de făcut. Ne pare rău de ceea ce i s-a întâmplat şi Dumnezeu să-l ierte!“, a spus Ion Văsuianu.
Şi primarul din Bârseşti a avut numai cuvinte de laudă despre cole-gul său de breaslă. „Primarul Vasile Aguridă a fost un bun coleg. S-a stins cel mai bun crai al munţilor.
Aveam un respect deosebit pentru el ca om, ca tată, ca primar şi ca locuitor al acestui judeţ. Păcat că a plecat dintre noi aşa de repede. Dumnezeu să-l ierte!“, a precizat Costică Hârşu, primarul din Bârseşti.

Născut pe data de 17 decembrie 1950, Vasile Aguridă abia împlinise 60 de ani, era membru PSD din 1998, primar al comunei Tulnici din anul 2000 şi se afla la cel de-al treilea mandat.
Colectivul „Monitorului de Vrancea“ este alături de familia îndurerată şi greu încercată de pierderea incomensurabilă şi iremediabilă a celui care a fost stâlpul familiei dar şi stâlpul comunităţii din Tulnici, primarul Vasile Aguridă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

„Golul lăsat în sufletul meu nu va putea fi umplut niciodată“

Preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, ne-a spus că a pierdut „un bun prieten pe care te puteai baza la bine şi la rău“. „Sunt şocat şi nu îmi vine să cred nici acum că Vasile Aguridă nu mai este printre noi. A fost un om drept, bătăios când era vorba de drepturile oamenilor din Tulnici. Dacă cineva avea vreo problemă putea apela la Vasile Aguridă, căci omul acesta era darnic, milos şi sărea în ajutorul tuturor. Mai avea multe de făcut pentru oamenii comunei Tulnici, multe proiecte iniţiate de el fiind în derulare. Mai avea multe de oferit şi în calitate de prieten, de soţ, de tată însă, din păcate, firul vieţii i s-a întrerupt la numai 60 de ani împliniţi în urmă cu câteva luni. Golul lăsat în sufletul meu şi cred, al multor vrânceni, nu va putea fi umplut niciodată. Dumnezeu să-l ierte şi să aibă în pază sufletul său“, a afirmat Marian Oprisan.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Personalitati ai Judetului Vrancea

Judetul Vrancea a dat stiintei, artei, culturii si vietii publice romanesti numeroase personalitati:
Amariutei Constantin
- nascut in 1923 la Focsani - prozator, eseist si filosof
Athanasiu Sava (1861-1946)
- nascut in 1861 Ruginesti, geolog, fondatorul scolii nationale de stratigrafie
Bals Gheorghe (1868-1934)
- nascut in 1868 la Adjud, inginer constructor si istoric de arta veche
Balanescu Costache (1830-1888)
- nascut in 1830 la Focsani, actor apreciat de Eminescu
Balanuta Leopoldina (1934-1998)
- nascuta in 1934 la Haulisca, mare actrita a scenei teatrale romanesti
Boldan Emil
- nascut in 1909 la Focsani, fost decan la Facultatii de Filologie din Bucuresti
Botta Emil (1912-1977)
- nascut in 1912 la Adjud, actor
Candea Virgil
- nascut in 1927 la Focsani, academician, istoric al culturii
Coman Cornel (1936-1981)
- nascut in 1936 la Vizantea, actor
Cotea Valeriu
- nascut in 1926 la Vidra agronom si oenolog
Cristoiu Ion
- nascut in 1948 la Gagesti, scriitor si jurnalist
Croitoru Alecu
- nascut in 1933 la Bogza, regizor
Dichiseanu Ion
- nascut in 1933 la Adjud, actor

Frosin Constantin
Profesor universitar doctor si decan al Facultatii de Comunicare si Relatii Publice a Univ. Danubius din Galati, Constantin FROSIN este laureat al Parlamentului European (1995), a Renasterii Franceze (1998), a Premiului European de Poezie POESIAS, etc. Cavaler al Ordinului national francez al Artelor si Literelor, al Ordinului romanesc "Meritul Cultural", Constantin Frosin este, din 2001, membru corespondent al Academiei Europene.

Gheba Grigore
- nascut la 15 august 1912 la Dumitresti, matematician, cel mai cunoscut autor de culegeri de matematica
Gheorghiu Angela
- nascuta in 1964 la Adjud, soprana
Giurescu Constantin (1901-1977)
- nascut in 1901 la Focsani, academician, istoric, memorialist, om politic
Gogean Gina
- nascuta in 1977 la Campuri, multipla campioana de gimnastica
Hanta Alexandru
- nascut in 1931 la Soveja, fost decan al Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti
Hurjui Ion
- nascut in 1933 la Ploscuteni, medic, scriitor, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi
Ion D. Ion
- nascut in 1935 la Rastoaca, seful catedrei de algebra a Facultatii de Matematica a Universitatii din Bucuresti
Liciu Petre (1871-1912)
- nascut in 1871 la Focsani, actor
Longinescu Gheorghe (1869-1939)
- nascut in 1939 la Focsani, chimist
Longinescu Stefan (1865-1931)
- nascut in 1865 la Focsani, specialist in drept roman
Mehedinti Simion (1868-1962)
- nascut in 1868 la Soveja, intemeietorul invatamantului geografic romanesc, filosof al culturii
Mihail Anton
- nascut in 1924 la Focsani, fost director al spitalului "Coltea", membru al Academiei din New York
Mihaila Mihai
- nascut in 1948 la Faraoanele, specialist in electronica
Mihailescu Corneliu
-nascut in 1940 la Panciu, radioreporter

Mincu Ion (Focsani, 1852 - Bucuresti, 1912)
Arhitect roman, a absolvit, in 1875, Scoala de ingineri de poduri si sosele din Bucuresti, iar apoi a studiat arhitectura la Scoala de arte frumoase din Paris (1877-1882). Marele Premiu acordat de Societatea centrala a arhitectilor francezi ii permite sa faca o calatorie de studii in Spania, Italia si Grecia. Ion Mincu a fost membru fondator al Societatii arhitectilor romani si al invatamantului de arhitectura in Romania.
Realizeaza locuinte in Bucuresti (Casa Lahovary, 1886; Casa Monteoru, 1889; Casa Vernescu, 1889; Casa Robescu, 1895; Casa N. Patrascu, 1906), Galati (Casa Robescu, 1897) si Sinaia (Casa Robescu, 1897), ca si o serie de edificii monumentale: "Bufetul" de la Sosea (1892); Scoala centrala de fete din Bucuresti (1894); Palatul administrativ din Galati (1904); Palatul Bancii comertului din Craiova (terminat in 1916). Proiecte nerealizate: Ospelul comunal (Palatul Primariei) si Cetatea romaneasca - ansamblu de vile in zona Parcului Ioanid in Bucuresti. A restaurat Biserica Stavropoleos (1906) si a proiectat mobilierul pentru Palatul Justitiei din Bucuresti si pentru Catedrala din Constanta.

Naghi Gheorge
- nascut in 1932 la Adjudu Vechi, regizor
Nestor Ion (1905-1974)
- nascut in 1905 la Focsani, istoric si arheolog
Niculescu Ion (1895-1957)
- nascut in 1895 la Focsani, medic neurolog
Panzaru Ion
- nascut in 1950 la Focsani, prorector al Universitatii din Bucuresti
Petrut Emanoil (1932-1983)
- nascut in 1932 la Marasesti, actor
Plagino George (1876-1949)
- nascut in 1876 la Dumbraveni, primul sportiv participant la Jocurile Olimpice moderne (1900)
Platon Maria
- nascuta in 1924 la Nanesti, prodecan al Facultatii de Filologie din Iasi
Postolache Tudorel
- nascut in 1932 la Focsani, specialist in economie
Pricop Dumitru
- nascut in 1943 la Negrilesti, scriitor
Pusca Benone
- nascut in 1935 la Panciu, rector al Universitatii "Danubius" din Galati
Radulescu Alexandru (1886-1979)
- nascut 1n 1886 la Focsani, medic si scriitor, specialist in ortopedia chirurgicala
Sager Oscar (1894-1981)
- nascut in 1894 la Focsani, medic neurolog
Saligny Anghel (1854-1925)
- nascut in 1854 la Focsani, fost presedinte al Academiei Romane, remarcabil constructor de poduri (introduce pentru prima data in lume prefabricatele din beton armat)
Steriade Mihail (1904-1994)
- nascut in 1904 la Focsani, scriitor
Tattarescu Gheorghe (1820-1894)
- nascut in 1820 la Focsani, unul dintre intemeietorii invatamantului artistic
Toader Tudorel
- nascut in 1960 la Vulturu, decan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi
Uluitu Maricel
- nascut in 1933 la Campineanca, dr. docent in stiinte medicale, directorul Institutului de Fiziologie Normala si Patologica din Bucuresti
Varlaam (?-1657)
- nascut la Bolotesti, primul prozator artist al literaturii romane
Voinov Dimitrie (1867-1951)
- nascut in 1867 la Focsani, zoolog, histolog, citolog
Vornicu Tudor (1926-1989)
- nascut in 1926 la Anghelesti, producator si realizator de televiziune
Zamfirescu Duiliu (1858-1922)
- nascut in 1858 la Dumbraveni, scriitor si diplomat, intemeietorul romanului ciclic romanesc

Atractii turistice Judetul Vrancea

Sectia de Arhitectura si Tehnica Populara "Crangul Petresti" - ca parte componenta a Muzeului Vrancei, Sectia de Arhitectura si Tehnica Populara "Crangul Petresti" a fost deschisa oficial in anul 1977, aparand ca o necesitate culturala de cea mai mare importanta, pentru pastrarea si punerea in valoare a patrimoniului etnografic al judetului Vrancea. Prin structura sa, aceasta a fost gandita ca un sat din Vrancea cu tot tipicul sau. Amplasata in cadrul natural al padurii Petresti, sectia in aer liber a Complexului Muzeal Vrancea cuprinde 73 de constructii autentice grupate in 32 de complexe cu peste 6000 de obiecte diferite.
Rezervatii naturale Vrancea: Numeroasele studii privind biodiversitatea judetului Vrancea au dus la identificarea a numeroase asociatii vegetale si animale in care se regasesc circa o treime din speciile de plante superioare intalnite in Romania. Deosebit de importanta este si prezenta a peste 30 de specii de plante endemice sau declarate monumente ale naturii, a caror supravietuire nu este posibila in afara unei retele de arii protejate. Aceste 18 rezervatii naturale adapostesc o flora, vegetatie si fauna, cantonate in cele mai diverse biotopuri ale judetului Vrancea, astfel incat aceste arii protejate reprezinta un adevarat tezaur de genofond.
Manastirea Mera - o constructie fortificata ridicata in 1685, singura cladire construita in Romania de catre familia domnitoare Cantemir.
Pivnitele domnesti de la Odobesti, construite in 1839, unde se gaseste cea mai mare si bogata colectie de vinuri imbuteliate din Romania.
Biserica de lemn (s-au folosit grinzi de stejar) din satul Prisaca-Valea Sarii, construita in 1770 pe cursul superior al raului Putna.
Mausoleele Eroilor Romani inchinate soldatilor care au murit pe linia frontului de la Marasesti - Marasti - Soveja - Focsani, in Primul Razboi Mondial.
Soveja - una dintre cele mai cunoscute statiuni balneo-climaterice, cunoscuta si datorita traditiilor populare (de aici a cules Alecu Russo balada "Miorita" in 1853).
Focul viu de la Andreiasu - emanatie de gaze cu ardere permanenta la suprafata (Andreiasu este o localitate montana atestata documentar din 8 august 1445).
Cascada Putna, la 71 km distanta de Focsani, cu o lungime de 76 m, 14 m inaltime si un debit de 9 metri cubi pe secunda.
Crescatoria de pastravi din satul Tulnici.
Teatrul "Maior Gheorghe Pastia" din Focsani, o impresionanta cladire europeana construita de catre acest ofiter in 1913.
Piata Unirii din Focsani - un ansamblu arhitectonic de cladiri istorice si civice construite in anii 1970. Obeliscul Unirii, lucrare a sculptorului Ion Jalea, aminteste de Unirea Principatelor romane din data de 24 ianuarie 1859.

Seismicitate Judetul Vrancea

Teritoriul judetului Vrancea corespunde celei mai active zone seismice din Romania. Raspandirea focarelor de cutremure pune in evidenta existenta a doua zone: prima in trunchiul Vrancioaia - Tulnici - Soveja, unde se produc cutremure la adancimi intre 80 si 160 km, legata de curbura arcului carpatic, si a doua, in regiunea de campie dintre Ramnicu Sarat, Marasesti si Tecuci, cu cutremure mai putin adanci. Seismele din Vrancea au origine tectonica, fiind provocate de deplasarile blocurilor scoartei sau ale partii superioare a invelisului in lungul unor falii formate anterior sau de-a lungul unora foarte adanci.

Hidrografia Judetului Vrancea

Reteaua hidrografica a judetului Vrancea apartine in totalitate raului Siret (706 km, din care 596 pe pamant romanesc) si afluentilor sai. El strabate teritoriul judetului pe o lungime de aproximativ 110 km, desfasurandu-se pe sectorul-aval Trotus - confluenta cu Ramnicul, de-a lungul judetului Galati, la iesirea din judet totalizand o suprafata de bazin de 37.061 kmp. Cursul sau este meandrat si insotit de o lunca larga. Afluentii mai importanti pe care il primeste pe dreapta sunt Trotusul, Zabrauti, Susita, Putna, Ramnicul Sarat, iar pe stanga Barladul, care apartine in totalitate altor judete. Dintre apele judetului, cea mai importanta este Putna, care izvoraste din zona centrala a Muntilor Vrancei si curge in directia nord-vest-sud-est pe 144 km, strabatand toate formele de relief. Bazinul ei hidrografic este de 2720 kmp.

Judetul are cinci orase (Focsani (100.000 locuitori), Adjud, Panciu, Marasesti si Odobesti), 59 de comune si 331 sate.
Padurile, care acopera aproape 38 % din suprafata judetului Vrancea, reprezinta una dintre cele mai importante bogatii ale sale. Agricultura este bine dezvoltata; intreaga suprafata agricola cuprinde peste 255.284 ha, dintre care terenul arabil ocupa 146.792 ha, podgorii peste 35.000 ha, livezi 4.654 ha si paduri 191.792 ha.
In judet de gasesc 678 institutii educationale, dintre care 20 sunt licee. De asemenea mai sunt 276 biblioteci publice, noua muzee si patru sali de cinema.
Judetul Vrancea ofera numeroase posibilitati de drumetie si odihna : statiunea Soveja, cunoscuta pentru cel mai ozonat aer din tara, valea Putnei - Lepsa, podgoriile si beciurile domnesti de la Panciu si Odobesti.

Bătrână arsă de vie-Martie 2011

O septuagenară din localitatea Viişoara, comuna Vidra, a fost găsită, ieri, carbonizată în locuinţă. Casa femeii de 73 de ani a fost cuprinsă de un incendiu, în cursul zilei de ieri. La faţa locului s-au deplasat pompierii de la Vidra dar incendiul a fost stins de localnici înainte ca pompierii să ajungă la faţa locului. După ce au stins focul, în camera în care femeia locuia a fost găsit carbonizat şi trupul acesteia. Cum nimeni nu mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa, bătrâna fiind deja decedată, cadavrul acesteia a fost dus la Serviciul de Medicină Legală pentru necropsie şi pentru a se stabili cu exactitate cauza morţii. Pompierii spun că incendiul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile. Cel mai probabil acesta a căzut pe un material textil şi de aici până la tragedie nu a mai fost decât un pas. Se pare că femeia locuia singură, iar vecinii şi-au dat seama prea târziu că ea este în locuinţă.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Bătrână arsă de vie-Martie 2011

O septuagenară din localitatea Viişoara, comuna Vidra, a fost găsită, ieri, carbonizată în locuinţă. Casa femeii de 73 de ani a fost cuprinsă de un incendiu, în cursul zilei de ieri. La faţa locului s-au deplasat pompierii de la Vidra dar incendiul a fost stins de localnici înainte ca pompierii să ajungă la faţa locului. După ce au stins focul, în camera în care femeia locuia a fost găsit carbonizat şi trupul acesteia. Cum nimeni nu mai putea face nimic pentru a-i salva viaţa, bătrâna fiind deja decedată, cadavrul acesteia a fost dus la Serviciul de Medicină Legală pentru necropsie şi pentru a se stabili cu exactitate cauza morţii. Pompierii spun că incendiul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile. Cel mai probabil acesta a căzut pe un material textil şi de aici până la tragedie nu a mai fost decât un pas. Se pare că femeia locuia singură, iar vecinii şi-au dat seama prea târziu că ea este în locuinţă.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Argint, liber de astăzi-Martie 2011

Costică Argint va părăsi astăzi, liber, penitenciarul Focşani, după ce în urmă cu o săptămână a obţinut în instanţă liberarea condiţionată. Apărătorul său a susţinut pe parcursul procesului că clientul său a făcut dovada executării a 21 de luni şi 22 de zile din mandatul de executare de trei ani şi şase luni. Iniţial, dosarul îi fusese respins la Judecătoria Focşani, dar în recurs la Tribunalul Vrancea, dosarul a fost întors în rejudecare unde, după ce comisia din penitenciar şi-a dat avizul, instanţa a admis cererea. Costică Argint a fost adus din Italia în octombrie 2010. Bărbatul fusese condamnat la trei ani şi şase luni închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi a fost arestat în decembrie 2009, în Italia. Autorităţile de la Roma au acordat extrădarea temporară a lui Costică Argint, urmând ca la ispăşirea pedepsei să fie predat în Italia. Reamintim că în aprilie 1997, Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, după ce ar fi intrat într-un bar din Găgeşti, ar fi distrus mai multe bunuri şi ar fi rănit grav două persoane. În timpul procesului el a fugit din ţară în Italia. Cinci ani mai târziu, în 2002, pe numele lui Costică Argint a fost emis mandat de urmărire internaţională, iar în iunie 2007 a fost emis mandat internaţional de arestare, bărbatul fiind condamnat la închisoare pentru fapta sa. Autorităţile de la Roma au acordat extrădarea temporară a lui Costică Argint, urmând ca la ispăşirea pedepsei să fie predat în Italia.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Vila patronului de la firma Bradulet, distrusa de flacari-Martie 2011


Focul a pornit de la un scurtcircuit electric u pagubele se ridica la 50.000 de lei u alte trei incendii au dat batai de cap pompierilor, simbata

Vila patronului de la SC Bradulet SRL, situata in comuna Cimpineanca, a fost distrusa de flacari, simbata dimineata. Desi pompierii au intervenit foarte repede, focul si-a luat “partea”, iar pagubele au fost estimate la 50.000 de lei. Flacarile au cuprins in citeva minute intreaga casa. Norocul celor aflati in interior a fost un vecin cu spirit de observatie, care a iesit la cumparaturi. Acesta a anuntat pompierii si apoi i-a scos din casa de cei doi copii si pe mama lor. Proprietarul Gabriel Dorobat era plecat de acasa cu treburi in momentul izbucnirii focului. Ce parea a fi doar un nor de fum s-a transformat repede intr-o adevarata torta care a cuprins etajul. “Iesea fum mult din spatele casei. Am intrat in curte, am batut la usa, iar doamna nu stia nimic. I-am zis sa ia cei doi copii, actele si alte lucruri de valoare si sa iasa afara. Pina am iesit noi, flacarile au cuprins intreg acoperisul. Am sunat la pompieri, care au venit in 10 minute”, ne-a spus Gelu Matei, vecinul familiei Dorobat. Gabriel Dorobat a venit imediat acasa sa vada ce s-a intimplat. Primii ajunsi la fata locului au fost insa cei de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta din Cimpineanca. Apoi, trei autospeciale de la Detasamentul Focsani au ajuns la fata locului, iar interventia a durat citeva ore. Flacarile au distrus acoperisul vilei, dar si etajul cladirii. “Acoperisul casei a ars pe o suprafata de 250 de metri patrati. Au mai fost distruse usile interioare, geamurile termopan, covoarele, articole de imbracaminte, parchetul si plafonul de rigips de la etaj. La parter s-au degradat peretii de rigipis, tavanele si pachetul. Pagubele se ridica la 50.000 lei. S-au salvat bunuri in valoare de 100.000 lei”, ne-a spus lt. Florentin Duta, de la ISU Vrancea. Cei doi copii, ai familiei Dorobat, unul in clasa intii, iar altul inca la gradinita, s-au speriat foarte tare si au fost dusi la vecini. Acestia au ramas fara patul lor, scos in curte de pompieri. Lucratorii de la ISU au efectuat cercetari la fata locului. Desi primele indicii aratau ca focul ar fi pornit de la un cos de fum, verificarile au aratat altceva. “Focul a izbucnit de la un scurtcircuit electric produs la un conductor electric neizolat corespunzator”, ne-a mai precizat Florentin Duta. Proprietarul vilei, Gabriel Dorobat, era desigur afectat de cele intimplate, mai ales ca a mai avut un incident anul trecut la sediul firmei din Focsani. Depozitul sau de materiale de constructii, situat pe strada Birsei, a fost la un pas sa ia foc dupa ce Magazia Garii s-a aprins si a ars in totalitate in citeva ore. Cu toate ca un foc urias ardea la citiva metri depozitul firmei Bradulet, acesta a scapat neatins.

Sursa: Ziarul de Vrancea

Misterul viorii “Stradivarius 1713” de la lautarii din Sihlea-Martie 2011


Un tinar din Sihlea a descoperit in cufarul lasat de bunicul sau, fost lautar, o vioara veche, care poarta in interior inscriptia „Stradivarius 1713”, ce duce cu gindul la faimosul fauritor de viori Antonio Stradivari u tinarul s-a dus cu vioara la Directia pentru Cultura, insa specialistii de aici spun ca nu au cum sa-i ateste originalitatea u in Romania exista oficial o singura vioara Stradivarius, cumparata de statul roman in 1956, la care a cintat cunoscutul violonist Ion Voicu u profesoara de vioara Lenormanda Florentiu spune ca viorile Stradivarius sint foarte rare: „daca ar fi originala detinatorul ar fi o persoana foarte bogata, care ar trece usor criza”

Un tinar de 24 de ani din comuna Sihlea detine in familie un obiect ce ar putea valora o adevarata avere, o comoara dupa care alearga muzicieni de pe tot mapamondul. Acesta are de la bunicul sau o vioara de tip “Antonio Stradivarius Cremonesis” care pare a fi din anul 1713, potrivit unei inscriptii din interiorul instrumentului. Cei din familia sa au fost lautari de cind se stiu, din tata in fiu, dar de cind s-a stins din viata bunicul s-a dus si traditia. Razvan spune ca vioara este in posesia familiei de citeva decenii, dar abia de curind a aflat ca ar putea valora o suma cu foarte multe zerouri si inca in euro. “Bunicul a cumparat-o de la un nepot pe bani buni si a cintat cu ea la circ atita amar de vreme. De cind s-a stins batrinul, vioara nu a mai fost folosita si de curind niste prieteni mi-au spus ca fiind asa de veche ar putea valora o multime de bani. Eu am fost la Directia pentru Cultura, dar nu m-au putut ajuta, mi-au spus ca exista un singur profesor in tara care face expertize pentru vioare, dar nu am reusit sa dau de el”, ne-a spus tinarul din comuna Sihlea, care nu vrea sa-si dea numele complet pentru a nu deveni o tinta pentru toti. Tinarul spera ca vioara sa veche sa fie una din cele faurite de celebrul lutier italian Antonio Stradivari, nascut la Cremona in anul 1644, si care isi incriptiona instrumentele: "Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno".


“Pe eticheta din interior era scris Stradivarius 1713”

Oficialii Directiei Judetene pentru Cultura Vrancea spun ca tinarul ar trebui sa apeleze la experti care sa stabileasca daca vioara este intr-adevar una care provine din atelierul celebrului lutier Stradivari. “Ceea ce ne-a atras atentia atunci cind am primit spre expertizare vioara a fost faptul ca pe eticheta din interior era scris “Stradivarius 1713”. Institutia noastra nu are un expert atestat de minister pentru bunuri culturale mobile, motiv pentru care l-am indrumat pe proprietar catre un expert aflat in baza noastra de date. Daca in urma expertizarii se constata valoarea de patrimoniu cultural a viorii, obiectul va intra in evidenta noastra”, a declarat directorul Florin Micu de la Cultura. Proprietarul viorii a fost indrumat deci sa se duca la Bucuresti cu vioara la profesorul de muzica Cezar Marin, unul dintre putinii evaluatori de instrumente cu corzi din Romania. Si singurul om care poate fixa pretul unei viori de mare valoare. In Romania sint cunposcute doua viori faimoase, Stradivarius Elder-Voicu, la care a cintat celebrul violinist Ion Voicu, si Guarnieri del Gesu ce i-a apartinut celebrului compozitor George Enescu, pe care le-a evaluat chiar profesorul Cezar Marin. “La ora actuala, un Guarnieri e mai bine cotat ca un Stradivarius”, spune Cezar Marin, profesor la Liceul “George Enescu”, cel care a evaluat celebrele viori la sume cuprinse intre 1,2 si 2 milioane de dolari. In cazul in care vioara lautarului din Sihlea s-ar dovedi un Stradivarius veritabil, aceasta ar fi o adevarata comoara care se cere protejata. Cea mai scumpa vioara Stradivarius s-a licitat, in 2006, cu 3,5 milioane de dolari. Doua motive stau la baza acestei sume fabuloase. Pe linga vechime se pare ca lacul folosit la vopsirea viorii era unul special ale carui origini sint incerte si care, alaturi de lemn, da unicitate sunetelor. “Nu stiu ce sa zic, in primul rind viorii ar trebui sa i se faca o expertiza pentru a se stabili daca este o vioara veritabila”, mai spune mostenitorul viorii de la 1753.

Profesoara Florentiu: “Bine ar fi sa fie originala, dar nu cred”

Profesoara Lenormanda Florentiu a absolvit conservatorul din Bucuresti, sectia vioara, si spune ca un Stradivarius este o bijuterie rara si doar o minune ar face sa avem asa ceva in judet. “Sint kitsch-uri care apar foarte des pentru ca sint multe viori vechi pe care scrie Stradivarius. Bine ar fi sa fie originala, dar nu cred. Daca ar fi originala detinatorul ar fi o persoana foarte bogata. Stradivarius este un lutier din perioada preclasica care a luat cu el in mormint secretul faimoaselor sale viori. Cele mai cunoscute viori din lume au fost construitein Italia de familiile Amati, Guarneri si Stradivari - secolul XVII si inceputul secolului XVIII. Acestia sint cei trei mari lutieri ai perioadei preclasice, iar secretul construirii acestor viori nu se cunoaste. Desi eu ii urez din tot sufletul acestui om sa aiba in mina un Stradivarius, ca sa poata sa invinga usor criza, personal nu cred ca vreun lautar din Vrancea ar fi avut vreo asemenea vioara“, ne-a spus profesoara Lenormanda Florentiu, totodata redactor sef la televiziunea Atlas. Aceasta adauga ca multe viori fabricate in Cehoslovacia poarta inscriptia “Stradivarius”, cu trimitere la metoda faimosului fauritor de viori, dar sint departe de a fi originale. Antonio Stradivari a produs peste 1.100 de viori, chitare sau violoncele, din care se mai pastreaza in jur de 600. Cercetatorii spun ca desi artistii prefera instrumentele faurite de Stradivarius se pot stabili cu greu diferente intre o vioara a maestrului si o vioara contemporana.

Au murit toti lautarii din Sihlea



Comuna Sihlea a reprezentat pina prin anii 2000 una din faimoasele zone cu lautari din judet. Rromii au fost in adusi in aceste locuri prin 1850 ca robi pe mosia familiei poetului Alexandru Sihleanu care avea aici un castel. Tiganii din comuna Sihlea, muzicanti inascuti, au inceput imediat sa isi cistige existenta cintind pe la circuri si bilciuri. Cindva exista si o fanfara care era renumita in toata zona de sud a judetului dar si in Buzau si Braila si care cinta pe la nunti si petreceri. Batrinii care au trait din muzica au trecut in lumea celor drepti, iar cei tineri fie nu mai sint interesati de muzica lautareasca pe fondul invaziei manelelor fie nici nu au mostenit pasiunea stramosilor. De altfel, chiar si in judet mai sint la ora actuala putini artisti care stiu sa cinte la vioara.

Vioara de patrimoniu recuperata de la Madalin Voicu

E cunoscut cazul viorii de patrimoniu aflata in posesia politicianului Madalin Voicu pentru care statul s-a zbatut sa o aduca in patrimoniul lui. Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 a fost cumparata de statul roman la 29 august 1956, de la firma Henry Werro si a fost data in folosinta violonistului Ion Voicu, tatal lui Madalin Voicu, in baza unui contract. Familia Voicu a inapoiat vioara statului roman in martie 2007. Asta nu inainte ca deputatul Madalin Voicu sa spuna statului, recte Ministerului Culturii, ca vioara este proprietatea familiei sale din moment ce tatal lui a platit o multime de taxe pentru vioara respectiva de-a lungul vremii. In prezent vioara este evaluata la peste 1,5 milioane de euro si se afla in posesia solistului Alexandru Tomescu, in urma unui concurs. Recent, artistul a cintat la Focsani cu celebra vioara.

Sursa: Ziarul de Vrancea

Poliţist şi jandarmi acuzaţi de agresiune-Martie 2011

Ion Micu, fiul primarului comunei Vidra, acuză un poliţist din cadrul Postului de Poliţie din Boloteşti şi trei jandarmi că l-au agresat. El spune că aceştia l-au urmărit în trafic şi l-au încătuşat, după care i-au pulverizat în ochi spray iritant, apoi l-au bătut şi l-au ameninţat cu pistolul. Poliţia şi jandarmeria recunosc faptul că s-a folosit spray-ul iritant lacrimogen şi că bărbatul a fost încătuşat, dar susţin că ei au fost cei ameninţaţi.
Incidentul s-a produs sâmbătă seara, în jurul orei 23.00, la ieşirea din Boloteşti. Ion Micu spune că un amic de-al său, care se afla într-un autoturism ce circula în faţa sa, a fost oprit în trafic. „L-a oprit pe el şi pentru că nu avea centura şi avea o persoană în plus, l-a sancţionat. Eu am mers la post, am ciocănit, iar în momentul în care mi s-a spus da, am intrat. L-au testat cu fiola şi l-am auzit pe poliţist vorbind la telefon şi spunea cuiva că nu poate să-i facă nimic, pentru că nu poate dovedi nimic în instanţă cu fiola. Mi-au spus că îl duc la Focşani, ca să-l testeze. A fost o discuţie fără probleme, am ieşit din post, m-am urcat în maşină şi am plecat. În urma mea, la un minut- două au plecat şi ei. Am văzut maşina cu semnalele luminoase, iar când s-au apropiat de mine, au dat drumul şi la cele sonore. Nu ştiam dacă vor să mă oprească pe mine“, a povestit Ion Micu. A tras pe dreapta şi a coborât din maşină, aşteptând să fie legitimat, moment în care a început calvarul. „L-am auzit pe poliţist când le-a spus jandarmilor să mă încătuşeze. Am întrebat ce am făcut şi i-am rugat să mă lase în pace, că nu am făcut nimic. Am încercat să le spun că le dau tot numai să mă lase în pace, iar când mă chinuiam să scot actele din buzunar, m-au tras în spatele maşinii şi am auzit «stai că te împuşc», iar poliţistul avea arma îndreptată spre mine. Apoi, m-a pus cu mâinile pe portbagaj, jandarmii mi-au pus mâinile la spate şi m-au încătuşat. Poliţistul a plecat la maşină, apoi s-a întors cu pistolul în mâna stângă şi cu mâna dreaptă la spate. Le-a spus să mă întoarcă şi atunci mi-a dat cu spray, deşi eram încătuşat. În timp ce eu strigam «ajutor», unul dintre jandarmi mi-a pus mâna la gură, iar altul mă lovea cu picioarele“, a adăugat Micu.
Întâmplarea a fost filmată, în parte, de prietenul lui Micu, care era în maşina jandarmeriei. Ion Micu susţine că poliţistul, care s-a comportat ca un şerif în Vestul Sălba-tic, i-a luat telefoanele şi tot ce avea, familia fiind anunţată despre cele întâmplate de un prieten.

Ion Micu a ajuns la spital

Poliţistul, Ion Micu şi amicul său au fost preluaţi de o dubă a Jandarmeriei şi aduşi la Focşani, pentru a li se recolta probe. Şoferii au fost testaţi cu etilotestul, iar rezultatele au fost negative în ambele cazuri. După aceasta, cei doi au fost lăsaţi să plece.
Ion Micu a ajuns însă la spital, unde a fost diagnosticat, printre altele, cu arsură de cornee. „Am ajuns la Urgenţe şi am certificat medico-legal pe care scrie că am arsură cornee ochi drept după contact cu substanţă iritantă, traumatism cranio cerebral închis, agresiune torace şi insuficienţă respiratorie uşoară“, a adăugat Micu. El vrea să se adreseze instituţiilor abilitate pentru a i se face dreptate. Pentru a-şi proba spusele, omul va ataşa plângerilor şi dovezile video, din care ar reieşi că a fost agresat.

Acuzaţii negate

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Vrancea, subinspectorul Cătălina Olteanu, bărbatul ar fi fost recalcitrant, motiv pentru care s-a folosit spray-ul iritant lacrimogen şi abia după aceea a fost încătuşat. Potrivit informaţiilor oferite de biroul de presă al IPJ Vrancea, în jurul orei 23.00, un dispozitiv mixt format din poliţişti şi jandarmi, care patrulau pe raza comunei Boloteşti, a oprit în trafic un autoturism marca Dacia pentru verificări. Şoferul nu ar fi avut cuplată centura de siguranţă, iar pe bancheta din spate se aflau patru persoane. Şoferul s-a ales cu amendă, dar şi cu un avertisment.
În momentul în care i-a înmânat procesul verbal, poliţistului i s-a părut că şoferul emana halenă alcoolică, motiv pentru care l-a condus la postul de poliţie. Între timp, acolo ar fi ajuns şi un bărbat din Vidra, prieten cu şoferul Daciei. „După incidentul de la postul de poliţie, persoana în cauză (Ion Micu-n.r.) a fost oprită în trafic pe raza localităţii Boloteşti. Acesta a început să adreseze injurii. Timp ce 15 minute s-a încercat calmarea acestuia şi pentru că nu s-a reuşit, s-a folosit spray-ul iritant lacrimogen, după care bărbatul a fost încătuşat. Ulterior, bărbatul din Vidra, dar şi şoferul care fusese sancţio-nat pentru neportul centurii de siguranţă au fost conduşi la spital, pentru a li se recolta probe de sânge. La spital, cei doi au fost testaţi cu etilotestul, iar rezultatele au fost negative în ambele cazuri“, a precizat subinspectorul Cătălina Olteanu,

Şi reprezentanţii IJJ Vrancea au negat faptul că bărbatul ar fi fost lovit de cei care erau în acţiune. „Desfăşurăm acţiuni cu poliţia în baza unui protocol de cola-borare. Pe raza localităţii Boloteşti au fost înregistrate mai multe incidente, motiv pentru care au fost solicitaţi să participe la acţiuni. Jandarmii doar au venit în sprijinul poliţiei şi nu au lovit persoana în cauză“, a precizat căpitan Sorin Hunea, purtătorul de cuvânt al IJJ Vrancea.

Sursa: Monitorul de Vrancea

BUST ŞTEFAN CEL MARE-Focsani


Monumentul de for public reprezentând bustul lui Stefan cel Mare din Focsani a fost realizat din bronz pe un soclu placat cu piatra în anul 1993, fiind opera artistului F.Musta.
Stefan cel Mare fiul lui Bogdan al-II-lea a fost domnitorul Moldovei între anii 1457-1504. Calitatile umane, cele de om politic, de strateg si de diplomat, actiunile sale fara precedent pentru apararea întregii tari, initiativele pentru dezvoltarea culturii, au determinat admiratia unor ilustri contemporani.
Domnia lui de aproape o jumatate de veac, a fost cea mai frumoasa perioada din istoria Moldovei. Luptând de la egal la egal cu vecinii mult mai puternici, Stefan a reusit sa impuna Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale. Niciodata nu s-au ridicat atâtea lacasuri civile si biserici precum: Cetatea Chilia, Cetatea Alba, Neamt, Hotin, Suceava, Roman, Manastirea Voronet, Neamt.
La Manastirea Putna, una din cele mai importante ctitorii ale domnitorului, se afla mormintele familiei sale, iar sub un baldachin de marmura se afla si osemintele lui Stefan cel Mare.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Focsani, la intersectia strazilor Tabacari, Republicii cu bulevardul Garii

BUST ION MINCU-Focsani


Monumentul de for public reprezentând bustul lui Ion Mincu este amplasat în Parcul Teatrului din Focsani, fiind realizat din bronz pe un soclu placat cu marmura opera a sculptorului Meiul Nicolae în anul 1970.
Ion Mincu (1852-1912) s-a nascut la Focsani. A fost arhitect, inginer, profesor si deputat român, promotor al unui stil românesc în arhitectura, integrând în operele sale specificul arhitecturii traditionale din România. Dupa ce a absolvit în 1875, Scoala de ingineri de poduri si sosele din Bucuresti, studiaza arhitectura la Scoala de arte frumoase din Paris (1877-1882).
Ca o recunoastere a importantei sale în evolutia Scolii Românesti de Arhitectura începând cu anul 1953, Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti îi poarta numele. Membru fondator al Societatii arhitectilor români si al învatamântului de arhitectura în România. Studiaza patrimoniul artistic medieval, descoperind repertorii ornamentale, solutii stilistice si tehnice, pe care le preia într-o sinteza originala.
Printre lucrarile sale de referinta amintim: Vila Robescu din Sinaia, Palatul Administrativ din Galati, Palatul Bancii Comertului din Craiova, a decorat interiorul Palatului de Justitie din Bucuresti, Casa Monteoru (Sediul Uniunii Scriitorilor).
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Focsani, str. Republicii în parcul Teatrului Municipal

BUST DUILIU ZAMFIRESCU-Focsani


Monumentul de for public, reprezentând bustul lui Duiliu Zamfirescu creatie a sculptorului Dumitru Cojocaru, a fost realizat din piatra si amplasat pe un soclu placat cu marmura în anul 2004 în incinta Bibliotecii Judetene Vrancea.
Duiliu Zamfirescu (1858-1922) a fost poet, prozator, dramaturg, publicist, om politic, diplomat. In 1882 se stabileste la Bucuresti, ca redactor la România Literara. Isi începe cariera diplomatica de peste douazeci de ani în 1885 ca atasat delegat pe lânga M.A.E.
Si-a publicat primele versuri în « Ghimpele » si « Razboiul » dar adevaratul debut a avut loc în 1880 cu o poema în « Literatorul » condus de Al. Macedonski. Prin ciclul Comanastenilor în special « Viata la tara » si « Tanase Scatiu », Duiliu Zamfirescu este unul dintre întemeietorii romanului românesc alaturi de Nicolae Filimon si Ioan Slavici.

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Focsani, str. Mihail Kogalniceanu, în incinta Bibliotecii Judetene Vrancea

BUST ALEXANDRU IOAN CUZA-Focsani


Monumentul de for public reprezentând bustul din granit al domnitorului Al. I. Cuza a fost realizat de catre sculptorul Octav Iliescu si a fost amplasat pe un soclu placat cu piatra în apropierea Colegiului National Al.Ioan Cuza în perioada 1972-1973, cu ocazia aniversarii a 50 de ani, de la înfiintarea unitatii de învatamânt
Al.Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si al statului national România (1862-1866). A fost un mare conducator, politician, diplomat, vizionar, executant remarcabil al unor proiecte si vise seculare ale românilor. Sub domnia sa s-au pus bazele dezvoltarii moderne a natiunii române din punct de vedere economic, social, politic si cultural.

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Focsani, str. Cuza-Voda nr.4

Incendiu la subsolul unui club de noapte-Martie-2011

Clădirea unui night-club din Focşani, situată pe strada Alecu Sihleanu, proprietatea lui Laurenţiu Benga, a fost afumată ieri, după ce lemnele depozitate la subsol au luat foc. Incendiul a fost anunţat puţin după ora prânzului, iar la faţa locului s-au deplasat pompierii focşăneni cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, dar şi un echipaj SMURD, care urma să intervină în cazul în care vreo persoană ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale. Lemnele au luat foc din cauza scânteilor provenite de la un flex pe care un apropiat la casei l-a folosit în subsol. Pompierii spun că în urma incendiului au ars aproximativ 100 de kilograme de lemne. Intervenţia promptă a pompie-rilor a făcut ca flăcările să nu se extindă şi la locuinţa lui Benga.

Joi, pompierii focşăneni nu au avut nicio intervenţie pentru stingerea vreunui incendiu, spre deosebire de angajaţii de pe echipajele SMURD, care au intervenit pentru soluţionarea a nouă si-tuaţii medicale de urgenţă. S-a intervenit în Focşani şi Adjud, dar şi în comunele Vulturu, Homocea, Slobozia Ciorăşti, Vânători şi Bordeşti. Paramedicii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani şi Secţiei de Pompieri Adjud au acţionat pentru acordarea primului ajutor calificat şi transportul pacienţilor la spital, unde au fost preluaţi de medicii de gardă.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Premii pentru cei mai buni primari ai Vrancei

Cei mai buni primari din mediul rural ai judeţului Vrancea au fost premiaţi în cadrul adunării naţionale a Asociaţiei Comunelor din România. Au primit o plachetă şi diplomă de excelenţă edilii Vasile Vatră de la Gugeşti, Valerică Zamfirescu de la Slobozia Bradului, Costel Necula de la Măicăneşti, Pavel Nicolae de la Tătăranu, Alexandru Zar de la Goleşti, Gheorghe Maghiaru de la Garoafa, Ştefan Sîchin de la Boloteşti şi Iancu Pascaru de la Bogheşti.
„Anul acesta a fost organizată, pentru a doua oară, premierea primarilor care au în spate două sau trei şi chiar mai multe mandate. Cei mai buni edili au primit câte o plachetă foarte bine realizată, respectiv comunele României sub un pom cu rădăcinile foarte bine înfipte în pământ şi o diplomă de excelenţă. Este un gest extraordinar, de a acorda asemenea premii edililor care sunt în administraţie. Avem primari de pe timpul lui Ceauşescu, care au rezultate remarcabile“, a spus Valerică Zamfirescu, primarul de la Slobozia Bradului, vicepreşedinte filialei judeţene a Asociaţia Comunelor din România.
Edilul a acuzat şi un aşa zis material de presă apărut într-o „fiţuică“ locală şi în care este vorba despre o scrisoare anonimă care „dezvăluie“ amantlâcurile din interiorul ACoR. „Dacă vine un primar în vârstă de 70 de ani la o întâlnire de acest gen, ce are loc o dată pe an, înseamnă că vine şi cu amanta? E o chestie de logică, pe care unii din presă nu o înţeleg“, a continuat Valerică Zamfirescu.

Zamfirescu a ţinut în mod expres să combată bârfele conform cărora această întâlnire a fost doar pentru ca unii primari să-şi plimbe „amantele sau vagaboantele pe la Bucureşti“. „La întâlnirile care se fac la nivel de ţară participă în jur de 400 de primari, nu doar edili din judeţul Vrancea. De la noi am fost în jur de 16 primari. Sunt edili cu 3, 4 sau 5 mandate. Aceste întâlniri nu se fac pentru scopuri amoroase şi nu se pleacă cu amante sau fel de fel de vagaboande aşa cum au scris cei de la «Ziarul de Vrancea». Programul de la această adunare a fost extrem de încărcat. Era o singură pauză de o oră între confe-rinţe. Odată pe an primarii pot să contribuie din plin la aplicarea legilor, aşa cum le vedem noi aplicabilitatea. Toate propunerile se cumulează şi avem posibilitatea să chemăm miniştrii şi chiar primul ministru care să ia act de propunerile noastre. Dar sunt aşa-zişii ziarişti, care fără o verificare minimă pentru a vedea cum stau lucrurile, au dat o mi-zerie de articol. Erau atâtea căi de a verifica activitatea din cadrul adunării“, a mai adăugat primarul Zamfirescu.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Cutremur şi pe 4 martie 2011!

Vrancea s-a cutremurat şi ieri, când s-au împlinit 34 de ani de la „Marele Cutremur“. Spre deosebire de cutremurul din 1977, seismul de ieri a avut o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richer şi s-a produs la ora 2.59, la o adâncime de 129 kilometri. De asemenea, s-a produs la o distanţă de 9 kilometri de Gura Techii, 11 kilometri de Lopătari, 16 kilometri de Mânzăleşti şi câte 17 kilometri distranţă de Nehoiu şi Siriu.
Ieri, s-au împlinit 34 de ani de la marele cutremur din 1977. Potrivit unor rapoarte, în Vrancea, seismul de atunci a luat două vieţi. O femeie care locuia pe Strada Mare, nr. 336, a decedat când vroia să iasă din clădirea în care locuia. A fost lovită în cap de o cărămidă desprinsă dintr-un horn. Al doilea deces a fost întregistrat la Odobeşti. Un bărbat a decedat la domiciliu după ce a intrat brusc în comă. Atunci, 247 de vrânceni au avut nevoie de asistenţă medicală, alţi 23 au fost accidentaţi şi cinci au ajuns la spital. Potrivit primelor evaluări de după cutremur, în judeţ fuseseră avariate 1.217 locuinţe. Pagubele produse de cutremur au fost estimate la peste 7 milioane de lei.
De la începutul anului şi până în prezent, Vrancea s-a cutremurat de peste 30 de ori, iar seismele au fost de mică intensitate. Pe 2 martie, la ora 23.34, s-a produs un cutremur de 3 grade, la 133 kilometri adâncime, iar pe 1 martie, la ora 5.24, la 64 de kilometri adâncime a fost înregistrat un cutremur de 2,5 grade.

În total, în luna februa-rie, au fost înregistrate 16 cutremure.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Un milion de lei pentru Catedrală-Focsani-judetul Vrancea-Martie 2011

Primăria şi Consiliul Local Focşani au aprobat alocarea sumei de un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasa Parascheva“. Suma va fi folosită la ridicarea turlei mari. Pentru realizarea acesteia sunt necesare 200 de tone de fier. În total, pentru construcţia Catedralei vor fi folosite 450 tone de metal, 1100 metri cubi de cărămidă, 1300 metri cubi de beton şi 80 tone de armătură. Până în prezent, cea mai mare sumă de bani a fost alocată de administraţia judeţeană. Din 2008 şi până în prezent, la iniţiativa preşedintelui Marian Oprişan, Consiliul Judeţean Vrancea a alocat 5 milioane de lei pentru Catedrala din centrul Focşaniului.

Catedrală „Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din Focşani a primit un milion de lei din partea Primăriei şi a Consiliului Local pentru continuarea lucrărilor, respectiv ridicarea turlei mari. Suma a fost alocată în baza cererii adresate de preotul paroh, Florentin Răuţă, dar şi a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. „Cu deosebit respect vă rugăm să binevoiţi a ne acorda un ajutor financiar în vederea continuării lucrărilor de construire la Catedrală“, se arată în adresa preotului Răuţă. Alocarea sumei se va face pe baza documentelor justificative şi a devizului de lucrări verificate de specialiştii din cadrul Serviciului de Investiţii, administrarea fondului locativ.
Până în prezent, cea mai mare sumă de bani a fost alocată de administraţia judeţeană. Începând cu anul 2008, la iniţiativa preşedintelui Marian Oprişan, Consiliul Judeţean Vrancea a alocat cinci milioane de lei pentru lucrările de la Ca-tedrala Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasa Parascheva“, din Focşani. „Catedrala o să o terminăm pentru că asta a fost înţelegerea pe care am avut-o cu Preafericitul Părinte Teoctist, fostul Patriarh al României. Eu mă ţin de cuvânt şi îmi duc promisiunile pînă la capăt“, declara anul trecut Marian Oprişan.

450 tone de metal şi 1100 mc de cărămidă vor fi folosite la Catedrală

Realizarea turlei mari este o lucrare extrem de complexă care necesită mult efort şi materiale. Pentru realizarea acesteia sunt necesare 200 de tone de fier. Mircea Momanu, directorul societăţii General Construct SA Focşani, cea care execută lucrările, a declarat că realizarea turlei mari se face în mai multe etape. „Turla se află deja în construcţie în atelierele firmei, iar pentru realizarea acesteia vom folosi 200 de tone de fier“, a precizat Mircea Momanu.
Pentru că este o piesă foarte mare, o parte din turlă va fi asamblată la baza Ca-tedralei. „Turla mare este formată din două părţi componente; tamburul şi octagonul. Deoarece turla este o piesă foarte mare, tamburul şi octagonul vor fi asamblate la baza Catedralei după care va fi urcată pe Catedrală cu ajutorul unei macarale de mare tonaj, mai exact de 500 tone forţă“, a mai spus Mircea Momanu.
Directorul societăţii Ge-neral Construct SA Focşani, a precizat că la Catedrală vor fi folosite în total 450 tone de metal, 1100 metri cubi de cărămidă, 1300 metri cubi de beton şi 80 tone de armătură. „Turla mare este făcută din 200 tone de metal, iar fiecare din cele două turle mici este făcută din 60 de tone de metal. La cele trei turle se mai adaugă acoperişul, iar în total este vorba de 450 tone de metal“, a mai spus Mircea Momanu.
La lucrările mai sus menţionate se mai adaugă cele de tencuială, pardoseli, canalizare, alimentare cu apă şi iluminat electric. Conform proiectului, Catedrala Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasa Parascheva“, din Focşani, va costa 15 mi-lioane de lei, din care, până în prezent, cinci milioane lei au fost alocaţi de Consiliul Judeţean Vrancea.
Proiect demarat la iniţiativa lui Marian Oprişan

Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la iniţiativa lui Marian Oprişan şi la solicitarea mai multor enoriaşi, dar şi a clerului care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă.
Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiţia a fost sistată de puterea PNL - PDL, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte investiţii aflate în derulare în judeţ.

Lucrările la Catedrala “Naşterii Maicii Domnului şi a Sfintei Cuvioase Parascheva” au fost reluate în 2008 şi, până în prezent, la iniţiativa preşedintelui Marian Oprişan, Consiliul Judeţean a alocat cinci mi-lioane de lei

Sursa: Monitorul de Vrancea

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare