Întâlnire culturală la Teatrul Municipal-Judetul Vrancea-Februarie 2011

Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia“ va fi marţi, 1 martie, de la orele 10.30, gazda unui eveniment cultural de excepţie organizat de Asociaţia Personalului Didactic „Simion Mehedinţi“ din Focşani. Programul va cuprinde două lansări de carte. Gheorghe Istrate îşi va lansa cartea „Dialog cu invizibilul“ în vreme ce Ionel Necula va prezenta publicului focşănean cea mai recentă apariţie editorială a sa, „Spiri-tul vrâncean în lecturi elective“. De asemenea, va mai fi organizată o activitate de comemorare a poetului şi prozatorului Ion Panait, trecut în nefiinţă în 2009. Vor susţine prelegeri academicianul Valeriu D. Cotea, profesor universitar doctor Gheorghiţă Geană, Gheorghe Istrate, Ionel Necula, profesorul Valeriu Anghel, profesorul Gheorghe Zaharia, profesorul Culiţă Uşurelu, Gheorghe Mocanu, Gheorghe Neagu, conferenţiar doctor Costică Neagu şi mulţi alţii. Actorii Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia“ vor susţine un scurt moment artistic ce va fi dedicat tuturor celor prezenţi. Evenimentul este organizat de Asociaţia Personalului „Didactic „Simion Mehedinţi“ din Focşani, în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti prin Departamentul Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar Focşani şi Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu a judeţului Vrancea.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Căutătorii de fier, în pericol de moarte-Judetul Vrancea-Februarie 2011


Voetin, Sihlea

Localnicii din Voetin care obişnuiesc să caute fier vechi pe câmpul din apropiere îşi pun viaţa în pericol cu bună ştiinţă, deoarece, după cum a afirmat viceprimarul comunei, în apropiere ar fi fost, pe vremuri, un depozit de muniţie. Marţi după-amiază, un bărbat a decedat în timp ce făcea săpături pentru a căuta fier vechi.


Autorităţile locale spun că în apropiere de Voetin ar fi fost cândva un depozit de muniţie, unele dintre obiectele feroase fiind în stare de funcţionare şi acum. Oamenii au fost sfătuiţi de nenumărate ori să nu mai caute fier vechi pentru că pot muri în orice moment. Cu toate acestea, localnicii ignoră sfaturile autorităţilor locale şi merg în continuare să caute fiare vechi, printre care se găsesc şi muniţii neexplodate. Primarul comunei Sihlea, Stoica Ene ne-a precizat că oamenii au fost atenţionaţi de nenumărate ori cu privire la riscurile la care se expun dar că aceştia nu ţin cont de nimic şi spun că decât să moară de foame mai bine caută fier printre muniţiile neexplodate. „Le-am spus de nenumărate ori să nu mai meargă acolo pentru că sunt în pericol dar nu vor să înţeleagă. Am vorbit şi cu cel care a decedat marţi şi mi-a spus că ştie că se supune unui pericol dar că decât să moară de foame mai bine merge după fier. Eu nu pot pune pază acolo pentru că nu am cu ce să plătesc oamenii“, a precizat Stoica Ene, primarul din Sihlea. Autorităţile spun că pe vremuri, în apropiere de Voetin era un depozit de muniţie. La un moment dat, acesta ar fi fost cuprins de un incendiu iar muniţia rămasă a fost distrusă în apropierea unui canal. Evident, printre resturile rămase în urma distrugerii au rămas şi muniţii neexplodate care, acum, ucid oamenii ce nu mai au ce mânca şi caută fier vechi.

Sărăcia a ucis deja al doilea om pe marginea canalului cu muniţie

Vă reamintim că marţi după-amiază, Vasile Zaharia a mers în afara loca-lităţii Voetin, în apropierea unui canal, pentru a căuta fier vechi. În timp ce săpa o groapă, peste el s-a surpat un mal de pământ. Potrivit martorilor, pământul s-a desprins şi a căzut peste Vasile Zaharia, care s-a asfixiat din cauza lipsei aerului. Deşi a fost scos de sub pământ destul de repede, omul era deja decedat.La faţa locului s-au deplasat un echipaj SMURD şi o autospecială de la Staţia de Pompieri din Râmnicu Sărat. Paramedicii au încercat din răsputeri să-l readucă la viaţă pe bărbat, însă manevrele de resuscitare au fost în zadar. După câteva zeci de minute, aceştia au renunţat să-l mai resusciteze, declarându-l mort. Potrivit autorităţilor locale, în urmă cu aproximativ o lună, un alt bărbat ar fi murit asfixiat după ce ar fi tăiat o bombă cu flexul, tot în timp ce căuta fier vechi.

Reprezentanţii ISU Vrancea nu ştiu de niciun depozit

Reprezentanţii ISU Vrancea spun că nu ştiu de existenţa vreunui depozit de muniţie în acea zonă. „În ultima perioadă am fost sesizaţi despre faptul că pe raza localităţii Voetin, comuna Sihlea au fost descoperite muniţii neexplodate. Pirotehniştii din cadrul ISU Vrancea s-au deplasat la faţa locului iar în timpul misiunilor a fost ridicată toată muniţia aflată la vedere inclusiv cea detectată cu ajutorul detectorului de metale. Nu avem informaţii că în acea zonă ar fi existat vreun depozit de muniţie. În conformitate cu legislaţia în vigoare, persoanelor fizice neautorizate le este interzis să ridice, să manipuleze şi să utilizeze muniţiile neexplodate. Acestea au obligaţia ca atunci când iau la cunoştinţă de existenţa unor astfel de obiecte să anunţe organele competente prin intermediul numărului unic de urgenţă 112“, a declarat locotenent Florentin Duţă, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Ucis de sărăcie-Judetul Vrancea-Februarie 2011


Voetin, Sihlea

Un bărbat din localitatea Voetin, comuna Sihlea, a murit ieri după-amiază, după ce a fost surprins sub un mal de pământ. Potrivit lui Constantin Purcăreaţă, viceprimarul comunei, bărbatul decedat ar fi fost surprins de malul de pământ în timp ce căuta fier vechi.
Vasile Zaharia, împreună cu alţi localnici, a mers în afara localităţii Voetin, în apropierea unui canal, pentru a căuta fier vechi. În timp ce săpa o groapă, peste el s-a surpat un mal de pământ. Potrivit martorilor, pământul s-a desprins şi a căzut peste Vasile Zaharia, care s-a asfixiat din cauza lipsei aerului. Deşi a fost scos de sub pământ destul de repede, omul era deja decedat.

La faţa locului s-au deplasat un echipaj SMURD şi o autospecială de la Staţia de Pompieri din Râmnicu Sărat. Paramedicii au încercat din răsputeri să-l readucă la viaţă pe bărbat, însă manevrele de resuscitare au fost în zadar. După câteva zeci de minute, aceştia au renunţat să-l mai resusciteze, declarându-l mort. Potrivit viceprimarului comunei Sihlea, Constantin Pur-căreaţă, în zona în care bărbatul a mers la căutat de fier vechi, pe vremuri era un depozit de muniţie. În urmă cu câteva zeci de ani, acest depozit a ars, iar muniţia rămasă a fost distrusă în apropierea canalului, mai multe resturi feroase fiind îngropate.Împinşi de foame, în ultima vreme, oamenii merg tot mai des pe marginea canalului în căutare de fier vechi. Deşi riscurile sunt foarte mari, muniţia rămasă întreagă putând să explodeze în orice moment, oamenii îşi riscă viaţa. „Era un om tare bun şi un bun meseriaş. A construit foarte multe case, dar şi casa parohială. Din cauza acestei crize, oamenii s-au apucat de căutat fier vechi pe marginea canalului, ca să aibă ce mânca. Le-am spus mereu să nu mai vină, pentru că îşi riscă viaţa. Aici, pe vremuri, a fost un depozit de muniţie. Muniţia a fost detonată pe marginea canalului, iar oamenii caută resturi de fier acum, dar se mai găseşte şi muniţie în stare de funcţionare. Acum o lună, o altă persoană a decedat, după ce a tăiat cu flexul o bombă şi s-a asfixiat“, a precizat Constantin Pur-căreaţă, viceprimarul comunei Sihlea.

Sursa: Monitorul de Vrancea


Amenzi pentru greutatea pungilor de făină-Judetul Vrancea-Februarie 2011

Cinci societăţi comerciale din Vrancea au fost sancţionate cu 33 mii lei de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor deoarece aveau la vânzare alimente preambalate cu greutate mai mică decât masa minimă admisă. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au verificat 10 operatori economici dintre care patru distribuitori, cinci operatori economici care deţin lanţuri de magazine la nivel naţional şi un operator economic care deţine lanţ de magazine la nivel local. Comisarii au găsit la comercializare alimente preambalate precum făină, zahăr, mălai, tărâţe grâu „cu abateri negative evidente de la masa minimă admisă“.„S-a oprit definitiv de la comercializare o cantitate totală de 1604 kg. alimente (loturi neconforme conform HG 530/2001) în valoare totală de 5494 lei“, au precizat comisarii de la Protecţia Consumatorilor. Sancţiunile dispuse i-au nemulţumit pe comercianţi care au arătat că vina pentru abaterile la greutate aparţine producătorilor şi nu comercianţilor. „Ce vină avem noi că un pachet de făină cântăreşte mai puţin cu câteva grame? Eu preiau marfa la paleţi, nu am cum să verific fiecare lot de produse. Ar trebui sancţionat producătorul dacă sunt asemenea diferenţe“, ne-a spus unul dintre comercianţii verificaţi.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Braconierul împuşcat de poliţist deţinea arma ilegal-Judetul Vrancea-Februarie 2011

Bărbatul din comuna Slobozia Bradului împuşcat, luni seara, de un poliţist din cadrul Postului de Poliţie din comună nu era deţinător legal de armă. Deşi făcea un lucru ilegal, sezonul pentru vânătoare fiind închis, Iulian Filip l-a ameninţat pe omul legii cu arma pe care o avea în mână inclusiv după ce a fost împuşcat. Potrivit unor surse, bărbatul s-ar fi aflat şi sub influenţa băuturilor alcoolice motiv pentru care i-au fost recoltate probe biologice de sânge. Acesta urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale.
Iulian Filip, din comuna Slobozia Bradului a fost surprins luni seara, la braconaj pe fondul de vânătoare Slobozia Bradului, gestionat de Direcţia Silvică Vrancea. Braconierul a fost găsit de agentul de poliţie Gabriel Petrescu şi de paznicul din comună. Fiind somat de poliţist, braconierul nu a vrut să se supună şi chiar a îndreptat arma spre omul legii, ameninţându-l pe acesta că îl va împuşca. Poliţistul Gabi Petrescu a tras mai multe focuri de avertisment şi, pentru că nu a fost chip să-l înduplece pe bărbat, a tras un foc în direcţia acestuia nimerindu-l în zona bazinului. Rănit fiind, Iulian Filip a continuat să ţină arma de vânătoare îndreptată înspre poliţist şi înspre cel care îl însoţea, şi să-i ameninţe pe cei doi că îi va împuşca. Bărbatul s-a dat bătut abia după ce la faţa locului au ajuns mascaţii cu poliţiştii din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, dar şi de la alte servicii. „La data de 21.02.2011, ora 18.15, poliţiştii din Slobozia Bradului, judeţul Vrancea, a sesizat telefonic Dispeceratul IPJ Vrancea cu privire la faptul că în urmă cu câteva minute, procedând la verificarea unei informaţii, l-au depistat pe fondul de vânătoare Slobozia Bradului, gestionat de către Direcţia Silvică Vrancea, pe Iulian F., din localitate, având asupra sa o armă de vânătoare“, a precizat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

Poliţistul a simţit că este în pericol

Agentul şef adjunct, Marian Gabriel Petrescu ne-a precizat că s-a simţit în pericol în momentul în care bărbatul a îndreptat puşca spre el şi că se aştepta ca acesta să apese pe trăgaci. „Eram de serviciu şi l-am depistat pe bărbat undeva în spatele satului Olăreni, într-o vie din apropierea pădurii, având asupra sa şi o armă. L-am somat verbal dar nu s-a supus. I-am spus «Stai că trag» iar el a încercat să fugă, timp în care a îndreptat arma de mai multe ori asupra mea. L-am urmărit, l-am somat din nou, am tras mai multe focuri de avertisment în plan vertical şi ultimul a fost în plan orizontal în zona membrelor inferioare. A căzut la pământ dar a continuat să ţină arma îndreptată înspre mine şi să mă ameninţe că trage. L-am supravegheat de la distanţă până când, la faţa locului au ajuns forţele de la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă şi l-au imobilizat. În momentul în care arma era îndreptată înspre mine am simţit că sunt în pericol şi mă aşteptam să tragă în orice moment. Consider că am făcut ceea ce trebuia să fac în astfel de situaţii iar cercetările cu privire la uzul de armă vor arăta acest lucru“, a precizat agent şef adjunct Marian Gabriel Petrescu.

Bărbatul ar fi fost băut

Imediat după ce Iulian Filip a fost potolit de mascaţi, acesta a fost pre-luat de un echipaj de la ambulanţă şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ din Focşani unde a fost diagnosticat cu „traumatism de şold stâng, fractură femur stâng şi plagă împuşcată fesa stângă“. Surse neoficiale susţin că bărbatul care a îndreptat arma spre poliţist ar fi fost băut în momentul incidentului. Pentru a elimina orice suspiciune, lui Iulian Filip i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. După ce a primit îngrijiri medicale la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ din Focşani, victima a fost transferată la Secţia de Terapie Intensivă. Potrivit unor surse, bărbatul urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale în timpul căreia îi va fi extras glonţul care i-a pătruns în fesa stângă. Bărbatul nu a vrut să recunoască că arma de vânătoare pe care o flutura de zor prin faţa poliţistului i-ar aparţine. Totuşi, în timpul cercetărilor efectuate la faţa locului a fost descoperită şi ridicată o armă de vânătoare calibru 16, care are aspectul unei arme originale, suportând unele modificări la nivelul patului şi al ţevilor, respectiv scurtarea acestora. Pe una dintre ţevi a fost găsit un cartuş de calibru 16, cu capsa de iniţiere nepercutată. Bărbatul nu figurează în evidenţe ca deţinător legal de arme şi muniţii. Iulian Filip este cercetat pentu trei infracţiuni. „În cauză s-a întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări, cu suspectul în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, braconaj cinegetic şi ultraj, fapte prevăzute şi pedepsite de articolul 279 alineatul 1 CP, articolul 42 alineatul 1 litera h din Legea 407 / 2006 modificată şi articolul 239 alineatul 1 şi 5 din CP cu aplicarea articolului 33 li-tera a din CP“, a adăugat inspectorul Bogdan Toader.

Pârât de un localnic

În urmă cu ceva timp un bărbat din Olăreni i-a spus primarului din comună, Valerică Zamfirescu, că bărbatul are armă. Luat la întrebări de edil, Iulian Filip a negat cele afirmate spunând că a predat-o tatăl său. „Periodic mă întâlnesc cu oamenii în şedinţe şi discutăm tot felul de probleme. În urmă cu ceva timp, o persoană mi-a spus că acesta ar avea o armă. Ziua următoare l-am chemat la mine şi l-am întrebat dacă mai are această armă şi i-am spus să nu cumva să facă ceva. Mi-a spus că nu o mai are şi că a predat-o tatăl său. A rămas aşa până aseară (luni seara – n.r) când am văzut şi noi că el de fapt avea această armă. Olăreniul este un sat mai izolat, aproape de pădure şi are vreo 30 de familii. Populaţia acolo este mai îmbătrânită. Am discutat cu oamenii şi toţi au spus că nu ştiau că bărbatul ar avea armă. Au fost şi persoane care au afirmat că mai auzeau câteodată împuşcături dar că nu şi-au dat seama de unde vin“, a spus Valerică Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului. Acesta a mai adăugat că bărbatul nu a creat probleme până acum şi că a fost o persoană liniştită.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Monumentul frăţiei de arme româno-franceze (1916-1919) sat Varnita, comuna Răcoasa-Judetul Vrancea


Monumentul istoric se afla situat intr-un frumos cadru natural in satul Varnita fiind alcatuit din doua însemne memoriale.
Cel din stanga, in forma de cruce, este dedicat unui ofiter francez din Misiunea militara franceza cazut pe aceste locuri.
Pe cel din dreapta, apartinand subofiterului român, se poate citi inscriptia: “Plutonier Dobre Gudun mort pentru patrie-16 septembrie 1917”.
Pe obeliscul ofiterului francez sta scris, in limbile franceza si româna urmatorul text: “Ici repose le lieutenant Richard Henry Jean, de la glorieuse Armee Francaise mort en heroes pour la Grande Roumanie”. “Aici odihneste Richard Henry Jean din glorioasa armata franceza, mort vitejeste pentru Romania Mare-Regiment 62/70 infanterie-16 martie1917”.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
DJ Focsani-Soveja

Monumentul Eroilor vranceni din primul razboi mondial (1916-1919), comuna VidraJudetul Vrancea




Monumentul Eroilor vranceni din primul razboi mondial (1916-1919), se afla amplasat pe partea dreapta a drumului la intrarea în Vidra. Monumentul, cunoscut si sub numele de Crucea lui Chilian (denumire originara), este in forma de cruce, din bronz avand o înaltime de doi metri, ridicat pe un postament din piatra în forma de cub. Acest monument a fost ridicat de localnici în anul 1936 cu sprijinul prefectului Nicolae Saveanu, în amintirea celor patru eroi ai Vrancei condamnati si executati prin împuscare la Focsani de catre comandamentul trupelor germane în august 1917.
Din initiativa localnicilor, cu sprijinul autoritatii Prefecturii judetului Putna s-a construit si s-a dezvelit în 1936 monumentul dedicat celor cinci eroi.
Partea din bronz a fost realizata de catre maestrul Zuliani Osvaldo, dupa proiectul arhitectului Francisk Hammel; postamentul din piatra cioplita s-a lucrat de catre mesterii pietrari din zona de munte a Vrancei.
La ceremonia dezvelirii monumentului au fost prezenti si au luat cuvântul personalitati ale epocii: Primul Ministru –Gh.Tatarescu, Ministrul de Interne-Ion Inculet.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
La intrare in comuna Vidra pe partea dreapta a drumului.

Monumentul Eroilor români si ruşi (1916-1918), Adjud, str. Republicii, nr.2-Judetul Vrancea



La intrarea în orasul Adjud, în incinta cimitirului se afla monumentul istoric clasat ridicat de catre locuitorii orasului, care aminteste ca „Aici odihnesc ostasii români si rusi cazuti pe aceste locuri în razboiul 1916-1919”.
Monumentul are o înaltime de 3,15 m si se înfatiseaza ca un stâlp paralelipipedic din beton. În fata lui se afla o cripta cu o cruce neagra în relief; inscriptia monumentului este sapata în beton, caligrafiata cu majuscule negre.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Adjud, str. Republicii, nr.2 in cimitirul orasului.

Monumentul Eroilor Regimentului 2 Grăniceri (1877-1878) sat Răcoasa, comuna Răcoasa-Judetul Vrancea


In razboiul de Independenta din 1877-1878, locuitorii comunei Racoasa ca si cei din alte comune ale tarii, si-au dat viata pe campurile de lupta de la sud de Dunare. Printre cei cazuti amintim pe: Chiper Nicolae, Cristian Ion, Diaconu Ion, Stanciu Ilie, Sofron Vasile, Vintila Tudorache etc.
In memoria lor, consatenii au ridicat in anul 1916 un monument, in incinta Caminului Cultural
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv DN Focsani-Soveja

Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie, Focsani, Bd. Bucuresti-Judetul Vrancea


Monumentul istoric, este dedicat Eroilor Regimentului de Artilerie 11, unul dintre primele care a intrat în razboiul pentru recuperarea Dobrogei, când în data de 23 iunie 1913 s-a decretat mobilizarea generala.
Prezent în Focsani, Regimentul de Artilerie11 a fost sarbatorit de întreaga populatie a orasului, care vedea aceasta intrare în razboi ca o posibilitate de întregire a granitelor statului român, granite a caror limite fixate arbitrar între tara si Transilvania erau trasate de-a lungul satelor istorice din plasa Putna si din Vrancea Arhaica.
În acelasi timp, simbolic monumentul se adreseaza memoriei Capitanului Erou Corneliu Stoenescu cazut în lupta în 1916 la Balotesti. Monumentul în sine reflecta starea de spirit a unei localitati ce a fost nevoita sa stea sub ocupatie germana din 1916 pâna în 1918, în timp ce armata româna facea sacrificii de sânge.
Prin grija edililor orasului, desi refacerea judetului si a Focsanilor dupa razboi a costat enorm, la împlinirea a 10 ani de la eroicele batalii, în 1927 a fost inaugurat acest monument în zona cazarmilor, monument realizat de catre N.Colios.
Modest ca proportii el are o mare încarcatura emotionala, marginalizata si ignorata dupa 1944. Includerea monumentului în incinta unui obiectiv industrial, mascarea lui si excluderea din circuitul public l-au facut aproape uitat. Se impune reconsiderarea valorii lui memoriale si redarea monumentului circuitului public prin reamplasarea acestuia.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Focsani, bd. Bucuresti

Monumentul Eroilor Regimentului 10, Mărăşeşti, str. Republicii, nr.74-Judetul Vrancea


Monumentul istoric, a fost inaltat in anul 1909, in curtea liceului din orasul Marasesti. Obeliscul are forma unui stâlp din beton ce poarta in vârf un vultur din bronz.
Pe placile de marmura de la baza se poate citi urmatoarea inscriptie: “In amintirea vitejilor Cafta Jon, Adina Pavel, Paraschiv Ion, Staicu Jonita, soldati Regimentul 10 Dorobanti din comuna Marasesti judetul Putna”.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Marasesti, str. Republicii, nr.74

Monumentul Eroilor Regimentului 10 Putna căzuţi în 1913, Odobeşti, str. Ştefan cel Mare nr.44-Judetul Vrancea


Monumentul istoric, a fost ridicat in anul 1914 in memoria celor care si-au dat viata in razboaiele balcanice (1912-1913).Romania a intrat in al doilea razboi balcanic, ocupand Bulgaria si decizand soarta razboiului,conflictul terminandu-se cu Tratatul de la Bucuresti prin care Romania primea Cadrilaterul (judetele din sudul Dobrogei).
Inaugurat la 25 martie 1914, inaintea inceperii primului razboi mondial din initiativa capitanului Finichi Dumitru, monumentul aminteste de campania din 23 iunie-31 august 1913. Pe frontispiciul monumentului sunt scrise numele eroilor putneni din Focsani, Odobesti, Jaristea, Tifesti care au cazut la datorie in 1913 fie pe pamant romanesc fie pe pamant bulgaresc.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Odobesti, str Stefan cel Mare nr.44

Monumentul Eroilor Regimentului 10, Focsani, bd.Bucuresti-Judetul Vrancea


Monumentul Eroilor, a fost ridicat în memoria Regimentului 10 Dorobanti, care si-a avut garnizoana în Focsani, pe locul unde este amplasat în prezent monumentul.
Un stâlp din beton se înalta pe un postament din trei trepte din beton, cu o înaltime de 3,80. Pe stâlp este amplasat basorelieful din bronz care înfatiseaza o femeie rupând catusele robiei si în vârf se afla un vultur de bronz. Monumentul a fost distrus în timpul primului razboi mondial, fiind restaurat în forma de astazi.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Focsani, Bd. Bucuresti, in fata UM 01270

Monumentul Eroilor (1877-1878 si 1916-1919), sat Răstoaca, comuna Răstoaca-Judetul Vrancea



In satul Rastoaca in curtea Caminului Cultural este amplasat monumentul istoric ridicat in memoria “Eroilor din Comuna Rastoaca1916-1919”.
Monumentul, cu o inaltime de 3.10 m, a fost inaltat prin contributia publica a locuitorilor comunei ca simbol al eroismului ostasilor cazuti in luptele pentru apararea patriei, la care au participat si cei 48 ostasi plecati din comuna, inscrisi pe placa de marmura de pe frontispiciul monumentului.
A doua inscriptie aminteste de “Radu Raileanu sergent mort, in razboiul pentru Independenta 1877-1878”.
Un stalp din beton, porneste in sus din doua trepte, avand in varf o cruce in relief. La baza stalpului, un basorelief reda insemnele ostasesti: casca, sabia, pusca si ramuri de stejar.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
DN Focsani-Galati

Monumentul Eroilor (1877-1878 si 1916-1919) sat Barsesti, comuna Barsesti-Judetul Vrancea


Monumentul istoric a fost ridicat in anul 1934 din beton armat, pe soclu din piatra de rau, avand in varf o cruce din marmura.
Pe fatada principala este amplasata placa memoriala din marmura care consemneaza: „Eroilor din 1877-1878 Regimentul 10 Dorobanti, Matei Simion sergent; Popa Radu soldat.Eroilor din 1916-1919” urmand numele celor cazuti in luptele primului razboi mondial.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Sat Barsesti, comuna Barsesti in incinta bisericii

Monumentul comemorativ Stefan cel Mare, sat Bârseşti, comuna Bârseşti-Judetul Vrancea



Trecerea anilor nu a estompat in memoria vrancenilor rolul marelui domnitor Stefan cel Mare in lupta pentru neatarnarea Moldovei si implicit a Tarii Vrancei.
La comemorarea a 400 de ani de la moartea domnitorului vrancenii i-au ridicat in anul 1904 un monument pe dealul Barsestilor. Monumentul se prezinta sub forma unui obelisc incununat de crucea credintei crestine omagiind personalitatea domnului.
Pe o latura a monumentului este inscriptionat: “Stefan cel Mare voievodul Moldovei dupe 400 ani de la moartea sea. Prinos de admiratie si de recunostinta din partea vrancenilor in 2 iulie 1904”.
Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
DN Focsani - Ojdula -Tg Secuiesc


Comuna Maicanesti-Judetul Vrancea


Numele Comunei este de origine antroponimica derivând de la Iorgu Măicănescu, întemeitorul Târgului Măicănești.

AȘEZARE :„Comuna Măicănești se afla aproximativ la intersecția coordonatelor geografice de 45° 32' latitudine nordică și 27° 30' longitudine estică”

ÎNTINDERE: Comuna Măicănești se întinde pe o suprafată de 150 km² (cu 1500 ha de teren arabil). Aceasta cuprinde în perimetrul său 7 sate așezate de o parte și de alta a Râului Râmnicul Sărat care străbate comuna.
Măicănești (satul de reședinta) – așezat in marginea de răsărit, pe malul drept al râului;
Tătaru – la vest de Măicănești, pe partea dreapta a râului;
Râmniceni – tot la vest de satul de reședința, pe malul drept al Râmnicului Sărat;
Slobozia Botești – pe aceeași direcție, la 3 km distanță;
Satul Nou – pe aceeași direcție, la 7 km distanță;
Belciugele – la 0,5 km distanță, la nord de Măicănești, pe malul stâng al râului;
Stupina – la sud de satul de reședință, la 6 km distanță.

„Până în anul 1968 au existat pe acest teritoriu două comune: Comuna Măicănești cu satele: Măicănești, Tătaru, Belciugele și Stupina; Comuna Râamniceni cu satele Râmniceni, Slobozia Botești, și Satu Nou, care făceau parte din fostul Raion Brăila, Regiunea Galați. Organizarea administrativ-teritorială a țării din 16 februarie 1968, odata cu formarea județelor, a dus la unificarea acestor doua comune, formarea Com. Măicănești și arondarea acesteia la Județul Vrancea”


VECINI: Comuna Măicănești este situata în nordul Câmpiei Bărăganului, în sud-estul Județului Vrancea, la granița cu județele Brăila si Galați. Comunele vecine sunt: la nord - Comuna Nănești , la sud - Comuna Ciorăști, la vest - Comuna Tătăranu, la est - Comuna Gulianca - Olăneasca (din Jud. Brăila) iar la nord-est - Comuna Nămoloasa (din Jud. Galati).

RELIEF: Pe teritoriul comunei predomină câmpia. Există si cateva văi, principala fiind cea a Râmnicului Sărat și câteva cursuri vechi ale Buzăului si ale Râmnicului. Altitudinea înregistrează valori inscrise intre minima de 20 m la Măicănești si maxima de 80 m la I.A.S. Măicănești, punctul „ Fântâna lui Manole”.

CLIMĂ: În zona comunei se înregistrează un climat temperat continental cu fețe excesive. „Aici se înregistrează o mare mare diferență de temperatură între vară și iarnă, cele mai multe zile geroase, sub -15°C, dar și cu cele mai multe zile tropicale, cu peste 30°C” (Manole, 2005: 4). Valorile elementelor climatice prezintă valori asemănătoare celor din Europa de Est. „Temperatura medie anuală este cuprinsă între 10°C si 11°C” (Manole, 2005: 5). Precipitațiile medii revarsă o cantitate medie de 400mm de apa anual. Această valoare este mai redusă decât in alte regiuni ale României. Perioadele de secetă sunt deseori îndelungate, acestea depășind chiar si o lună de zile vara. „Durata intervalelor dintre două ploi este în medie de 20 de zile. Durata maxima poate depăși 60 de zile”

HIDROGRAFIE: Singurul râu ce strabate Comuna Măicanesti este Râmnicul Sărat. Acesta izvorăște din Carpații de Curbură, are o o lungime de 140 km si se varsa in Râul Siret in zona Huroaia, lângă satul Nămolasa din Județul Galați.

SOLURI: Cernoziomul este solul specific zonei acesta fiind dealtfel „caracteristic ținuturilor cu climat temperat continental, unde precipitațiile nu depășesc , in general, 500 mm anual și unde vegetația naturală, în perioada de formare, au constituit-o ierburile de stepă”

Scurtă descriere
Monumentul istoric a fost ridicat in amintirea eroilor din Plasa Maicanesti cazuti in razboiul pentru independenta Romaniei de la 1877. A fost inaugurat la 21 mai 1912 prin grija si contributia tuturor comunelor aferente Plasii Maicanesti.
Monumentul de astazi a fost reconstituit dupa cel vechi (daramat dupa instaurarea regimului communist in anul 1950) in forma sa initiala de catre Comitetul Judetean de Cultura si Arta in anul 1987.
Monumentul are patru fete cu scari de granit de jur imprejur, inchis cu lanturi legate de patru stalpi. Deasupra soclului de marmura se inalta trunchiul monumentului respectiv cu o inaltime de 2,5m. Pe fiecare fata se afla o ramura de stejar inmanuncheata cu varful in jos. In partea de deasupra este asezat un vultur cu crucea pe un glob metalic.

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
DN Focsani -Braila


Parc pentru copiii din Vrâncioaia-Jud. Vrancea-Februarie 2011

Primăria Vrâncioaia a obţinut finanţare pentru amenajarea unui parc de agrement destinat copiilor din localitate. Pe lista localităţilor care au primit fonduri pentru realizarea de spaţii verzi se mai află Homocea, Ţifeşti, Panciu, Moviliţa, Câmpineanca. Cele mai mari sume au fost repartizate localităţilor Panciu – 989 mii lei, Ţifeşti – 912 mii lei. Cele mai mici sume au fost acordate comunelor Moviliţa – 391 mii lei şi Vrâncioaia- 457 mii lei. Sumele aprobate sunt asigurate din Fondul de Mediu.

„Avem o suprafaţă de teren în satul Poiana şi vrem să amenajăm un parc de agrement pentru copii şi tineri. Vor fi amenajate locuri de joacă dar şi o bază sportivă pentru tinerii din localitate. Nu avem fonduri suficiente la bugetul local şi atunci am aplicat pentru obţinerea acestor bani“, a afirmat primarul din Vrâncioaia, Ionică Danţiş.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Protest pentru salvarea spitalului-Dumitresti-Jud. Vrancea-Februarie 2011


Aproximativ patru sute de locuitori ai Văii Râmnicului au protestat, vineri, la Dumitreşti, faţă de transformarea în azil de bătrâni a secţiei externe a spitalului din Dumbrăveni. Protestatarii au venit din localităţile Dumitreşti, Vintileasca, Chiojdeni şi Jitia în faţa unităţii medicale din Dumitreşti şi au scandat lozinci împotriva Guvernului şi a şefului statului, Traian Băsescu. Oamenii au acuzat că vinovaţi de această situaţie se fac guvernanţii pedelişti şi senatoarea second-hand, Sorina Plăcintă.

Oamenii au purtat pancarte pe care scria „Jos Băsescu“, „Jos Guvernul“, „Nu ne luaţi spitalul“, „E o crimă“ şi au scandat lozinci împotriva guvernanţilor pedelişti care au decis transformarea în azil de bătrâni a secţiei externe din Dumitreşti a spitalului din Dumbrăveni. Solidari cu acţiunea, pacienţii au privit de la geam protestul menit să determine Ministerul Sănătăţii să revină asupra deciziei de a transforma spitalul în azil de bătrâni. Toţi au susţinut că pedeliştii au făcut „o mie şi una“ de promisiuni, iar singurul lor ţel a fost şi este acela de a-şi bate joc de oameni.
„Pe mine m-a adus Salvarea mai mult mort şi medicii de la spitalul de aici, în frunte cu doctorul Costică Horeangă m-au slavat. Nici nu pot să mă gândesc ce ar însemna pentru noi, amărâţii, să se închidă acest spital. Nu se mai poate cu tirania din ţara asta. Spitalul pentru noi înseamnă viaţă. Dacă o să-l închidă pentru cei bătrâni este moarte sigură. Vom lupta cu orice preţ să avem spital aici. Plăcintă a venit şi ne-a momit, acum ne închide spitalul“, a spus Ion Cucu, din satul Tinoasa.
Aceeaşi părere a avut-o şi Vasilica Picioruş, din satul Găloieşti, care crede că vinovată de închiderea spitalului este senatoarea second hand, Sorina Plăcintă. „Să vină Plăcintă să stea de vorbă cu noi, că ne-a promis spital, iar acum îl închide. Ne-a promis că asfaltează drumul ăsta şi a asfaltat pe dracu. Să vină Plăcintă să stea de vorbă cu noi că pleacă în pielea goală de aici. Noi avem nevoie de spital. Nu se duce omul din Vintileasca sau din Chiojdeni la spital la Focşani, tot aici va veni“, a susţinut Vasilica Picioruş.
Oamenii au arătat că au aşteptat 20 de ani amenajarea Spitalului din Dumitreşti doar ca să afle, după două luni de la inaugurare, că va fi transformat în azil de bătrâni.
„Acest spital a funcţionat cu toate secţiile aici la noi. Este o crimă desfiinţarea acestuia. După 20 de ani a fost o bucurie că avem din nou spital. Acum, după nici două luni, se desfiinţează. Această decizie este o crimă pentru toţi oamenii de pe Valea Râmnicului. Sorina Plăcintă va plăti pentru că, în loc să ajute oamenii de aici, îi condamnă la o moarte si-gură“, a spus Aneta Pioară, din Motnău.

„Este o crimă ceea ce vrea să facă guvernul pedelist“




Fostul primar al comunei Dumitreşti, consilierul social democrat Petrică Dogaru, a declarat că s-a ajuns în această situaţie pentru că în ziua alegerilor, unii oameni „au pus ştampila pe PDL pentru o găleată, o sticlă de vin, un peşte congelat, un milion de lei, plăcinte, cozonaci şi portocale“. „Acest spital funcţionează de peste 100 de ani. Nici măcar în perioada războaielor nu a fost desfiinţat. Nu este posibil ca astăzi să trăim vremuri mai grele ca în vreme de război. Aici ne-a adus Guvernul Boc. În acest moment, indiferent de culoare politică, ne unim eforturile pentru a salva spitalul. Alături de noi sunt oameni de la Chiojdeni, Jitia şi Vintileasca interesaţi de soarta spitalului. Împreună cu primarul de la Dumitreşti şi cu ceilalţi primari trebuie să găsim o soluţie să preluăm spitalul şi să nu îl pierdem. Am ajuns în această situaţie şi pentru că unii dintre noi, în ziua alegerilor, au pus ştampila pe PDL pentru o găleată, o sticlă de vin, un peşte congelat, un milion de lei, plăcinte, cozonaci şi portocale“, a spus Petrică Dogaru.
Actualul primar al comunei Dumitreşti, Crintea Sandu, le-a spus protestatarilor că trebuie făcut tot ce este posibil pentru ca un spital de care oamenii au nevoie şi în care au fost investiţi peste 7 milioane de lei să nu fie închis. „Nu putem concepe să mergem înainte fără acest spital. Nu avem nevoie de centru de bătrâni ci de unitate spita-licească. Cu aceste drumuri impracticabile oamenii vor muri până să ajungă la spital la Focşani. Este o crimă ceea ce vrea să facă guvernul pedelist. Nimeni în această ţară nu se mai gândeşte la noi. Ni s-a luat dreptul la tratament, deşi îl plătim lunar. Înaintaşii noştri au putut să aibă un spital cu 60 de paturi iar acuum ne distrug pedeliştii totul. În 1905 s-a înfiinţat spitalul acesta, era o cale ferată, era o fabrică şi se trăia bine. Acum ne-au mai rămas bisericile să ne rugăm şi cimitirele să le umplem cu morţi. La acest spital s-au cheltuit peste 7 milioane de lei şi nu vrem să-l pierdem pentru că este vital pentru oamenii de pe Valea Râmnicului“, a spus Crintea Sandu, primarul din Dumitreşti.

„PDL joacă ruleta rusească cu viaţa oamenilor“

Prezent la manifestaţie, deputatul PNL de Vrancea, liberalul Nini Săpunaru, a declarat că, în urmă cu câteva luni, prefectul şi camarila pedelistă se lăudau cu acest spital şi subliniau importanţa acestuia pentru zonă, pentru ca acum să-l desfiinţeze. „Ultima dată am fost cu Sorina Plăcintă şi prefectul judeţului care se lăudau câţi bani au investit aici şi că au terminat spitalul. Nu este admisibil ca un om de la Vintileasca să facă 100 de kilometri până la Focşani şi să nu aibă maşină să ajungă să-şi salveze copilul. Avem medici, aparatură medicală, clădiri reabilitate şi modernizate iar puterea pedelistă vrea să desfiinţeze spitalul. Totul e un joc, PDL joacă ruleta rusească cu viaţa oamenilor care au fost aduşi la sapă de lemn de un guvern incompetent“, a spus deputatul Nini Săpunaru.

„Cei care au decis să rămânem fără spital sunt nişte nenorociţi“

Alături de protestatari s-au aflat şi cadrele medicale, care susţin necesitatea menţinerii secţiei, dar şi autorităţile din cele patru comune. „Situaţia este dezastruoasă. Cred că este o manevră, deoarece la început prima decizie a fost alta, să rămânem la spitalul Dumbrăveni sau secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Acum s-a stabilit că noi trebuie să fim azil de bătrâni, deşi avem o clădire nouă la standarde europene“, a spus asistenta medicală Elena Horeancă, din Dumitreşti.
Aceasta a fost susţinută şi de protestatari, care au spus că sunt condiţii mai bune decât la spitalul din Focşani. „Am copii mici şi vin aici la spital. Este de nota 10 situaţia de aici. De ce să fie desfiinţat spitalul, din cauza unor nenorociţi care ne-au adus la sapă de lemn şi ne-au sărăcit de nu mai avem ce mânca? Să se aleagă praful şi cenuşa de cei care au decis să ne distrugă desfiinţându-ne acest spital. Vrem să avem spitalul nostru pentru copiii noştri“, a spus Ionelia Dincă.

Spitalul din Dumitreşti deserveşte 16 sate şi a fost inaugurat în toamna anului trecut ca secţie exterioară a spitalului din Dumbrăveni. Are secţii de boli interne, pediatrie şi psihiatrie pediatrică. De asemenea, potri-vit deciziei Ministerului Sănătăţii, spitalul din Dumbrăveni ar urma să fie comasat cu Spitalul Judetean de Urgenţă din Focşani.

Descentralizarea e „o mare bătaie de joc“

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, la începutul acestei luni, că nu este de acord cu modalitatea prin care Ministerul Sănătăţii vrea să comaseze sau să reprofileze spitalele din ţară şi a precizat că descentralizarea sistemului sanitar reprezintă „o mare bătaie de joc“. „Vreau să exprim un protest din partea administraţiei publice judeţene cu privire la modul în care Guvernul şi Ministerul Sănătăţii au pus la punct o mare bătaie de joc în ceea ce priveşte descentralizarea sistemului sanitar. S-a dovedit foarte clar că noi, Consiliul Judeţean Vrancea, am avut dreptate atunci când am refuzat să preluăm spitalele fără a avea asigurate resurse“, a declarat, în cadrul şedinţei ordinare, Marian Oprişan. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a mai spus că nu mai este mult până la alegeri şi că spitalele închise acum vor fi redeschise de viitoarea guvernare. „Domnilor guvernanţi, vreau să vă transmit că nu mai este mult până la alegeri, iar după următoarele alegeri, indife-rent ce aţi face cu sănătatea oamenilor din judeţul Vrancea şi din România, noi le vom reda şi vom redeschide aceste unităţi spitaliceşti“, a afirmat Marian Oprişan.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Străinii au pus ochii pe cabanele lui Ceauşescu-Februarie 2011


Direcţia Silvică a reluat licitaţia pentru închirierea cabanelor de vânătoare construite pentru fostul preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu. De această dată se pare că un investitor străin ar fi dispus să plătească chiria solicitată de DS Focşani pentru a amenaja cabanele.
Reorganizarea ocoalelor silvice şi retrocedările de păduri i-au lăsat fără bani pe silvicultorii statului. Tăierile de arbori nu mai aduc atât de mulţi bani ca în anii anteriori iar conducerea DS Focşani trebuie să taie din cheltuieli. Una dintre soluţii este închirierea cabanelor de vânătoare şi a sediilor de ocoale nefuncţionale. Urmează vânzarea clădirilor aflate încă în inventarul DS Focşani dar amplasate pe terenuri private.
Nu mai puţin de şapte clădiri sunt scoase la licitaţie de silvicultorii vrânceni care nu mai au fonduri pentru administrarea lor. Vor fi scoase la licitaţie şi cinci sedii de ocoale silvice, respectiv Adjud, Gugeşti, Panciu, Nereju, Tulnici. Licitaţia va avea loc pe 4 februarie iar oamenii de afaceri au început deja să se intereseze de posibilitatea închirierii cabanelor.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Focşani, Titi Olteanu, a afirmat că decizia închirierii cabanelor a fost luată deoarece funcţionau pe pierdere. Deşi s-a încercat închirierea cabanelor inclusiv prin includerea lor în oferte turistice, procedura nu a avut rezultate financiare. Doar în cazul cabanei Lepşuleţ din Tulnici erau cheltuieli cu administrarea de circa 80 mii lei.
„Vor fi închiriate deoarece sunt pe pierderi. Deocamdată o singură firmă a cumpărat caietul de sarcini. Acesta însă nu este un indiciu pentru că la fel s-a întâmplat şi la licitaţia anterioară, nu înseamnă că va participa efectiv la licitaţie“, ne-a declarat inginerul Titi Olteanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Focşani.

Închiriere pentru maxim 5 ani

Potrivit anunţului de licitaţie, închirierile se fac pe o perioadă de minim 1 an şi maxim 5 ani, pentru fiecare clădire în parte. „Ocoalele silvice au fost desfiinţate şi trebuie să amortizăm cheltuielile. La fel este şi în cazul cabanelor de vânătoare. Deja avem o persoană străină care s-a interesat de aceste cabane şi urmează să avem discuţii suplimentare. Are un proiect mai amplu dar rămâne de văzut ce se va concretiza“, a precizat directorul Petrică Tudosă.
De asemenea, silvicultorii închiriază şi atelierul de prelucrare a lemnului de la Odobeşti. Atelierul dispune de gater vertical; fierăstrău panglică tip Artiglio, aburitoare, uscător, atelier mecanic.
Cabană de vânătoare
pentru Ceauşescu

Cabana Dragomira este situată în comuna Soveja, la o altitudine de 630 metri. A fost construită în anul 1976, fiind folosită în acţiunile de protocol prezidenţial. Cabana a fost modernizată – renovată în anul 2004, are o suprafaţă de 207 mp, cu posibilitate de cazare până la maxim 8 persoane. Conform prezentării, închirierea Cabanei Dragomira se ridică la circa 600 lei/noapte iar un apartament costă până la 180 lei/noapte.

- Cabana de vânătoare „Dragomira“ dispune de un apartament cu baie proprie, un dormitor cu baie proprie, 2 dormitoare cu baie comună, bucătărie şi sală de conferinţe, Comuna Soveja
- Cabana de vânătoare „Lepsuleţ“ dispune de 8 dormitoare cu 15 locuri, 2 săli de conferinţe, Comuna Tulnici
- Sediul O.S. Adjud ( parter ), dispune de 6 camere, amplasat în Adjud
- Sediul O.S. Gugeşti ( parter + etaj ), 7 camere, amplasat în Gugeşti
- Sediul O.S. Panciu ( parter + etaj), 7 camere, amplasat în Panciu
- Sediul O.S. Nereju ( parter + etaj), 7 camere, amplasat în Nereju

- Sediul O.S. Tulnici ( parter ), 5 camere, amplasat în loc. Tulnici, judeţul Vrancea.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare