Incendiu la Magazia Garii Focsani-27.06.2010


Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă noapte, în jurul orei 22.00, la depozitele din Focşani ale SNCFR Galaţi, cunoscute sub numele de Magazia Gării. Flăcările au mistuit întreaga construcţie, care se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri. Ieri după-amiază, pompierii au stabilit că incendiul a fost provocat de jar sau scântei provenite de la fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător. Nu este exclus ca o persoană fără adăpost să fi aruncat vreun chiştoc de ţigară în clădire.

Incendiul a fost anunţat în jurul orei 22.15, de locatarii de la blocurile de zonă, iar la faţa locului s-au deplasat pompierii de la Detaşamentul de Pompieri Focşani, o autospecială de la Staţia de Pompieri Vidra şi reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Odobeşti.
Câteva zeci de minute, pompierii nu au putut decât să protejeze zona, pentru ca incendiul să nu se extindă şi la împrejurimi. Flăcările care au cuprins deodată toată clădirea nu au putut fi stinse decât după ce incen-diul s-a mai potolit. În zonă exista şi pericol de explozie deoarece în apropierea clădirii este şi o staţie peco dar şi depozitele de combustibil ale companiei OMV Petrom. Strada Bârsei a fost închisă circulaţiei câteva ore bune, până când focul s-a mai potolit. Pericolul era foarte mare deoarece clădirea era alimentată cu energie electrică, iar riscul de electrocutare era iminent. La faţa locului s-a deplasat o echipă de electricieni care au scos clădirea de sub tensiune. Un vagon cu reziduuri petroliere din apropierea magaziei risca şi el să se aprindă. Magazia Gării Focşani nu mai era folosită de aproximativ patru ani. Câteva spaţii din aceasta fuseseră închiriate de proprietarul depozitului de materiale de construcţii şi din când în când mai erau depozitate materiale. De această dată, proprietarii nu lăsaseră nimic înăuntru. „În urma sesizării ne-am deplasat la faţa locului cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani. Pentru că incendiul se manifesta pe toată suprafaţa depozitului am chemat în sprijin încă două echipaje de la Focşani, un echipaj de la Vidra dar şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Odobeşti. Incendiul se manifesta violent la toată hala şi din fericire, înăuntru nu erau depozitate materiale de construcţii. Mai erau doar materiale combustibile şi deşeuri, inclusiv. Suprafaţa pe care s-a manifestat incendiul a fost estimată la 3000-3.500 de metri pătraţi. Am acţionat pentru localizarea acestui incendiu, încercând să protejăm alimentarea cu energie a liniei căii fe-rate“, a precizat Flaviu Chiscop, inspectorul şef al ISU Vrancea.

Hidranţii nu aveau presiune suficientă

După ce pompierii au folosit apa din propriile rezervoare, au constatat că cei doi hidranţi din apropiere nu aveau presiune suficientă. Pentru ca intervenţia să se desfăşoare la parametri normali a fost nevoie de intervenţia directorului de la Compania de Utilităţi Publice, Gheorghe Vasilescu, care a ridicat presiunea la apa din hidranţi. Între timp, clădirea ardea din temelii şi se prăbuşea perete cu perete, ridicând spre cer milioane de scântei. „Alimentarea cu apă ne-a creat ceva probleme deoarece hidranţii nu au avut presiune suficientă. S-a solicitat creşterea presiunii hidranţilor şi am reuşit să rezolvăm problema apei pentru stingerea incendiului“, a mai spus Flaviu Chiscop.
Ideal ar fi fost ca în zonă să fie cel puţin patru hidranţi pentru ca pompierii să poată interveni mai eficient. Clădirea depozitului de materiale de construcţii din apropiere, deţinută de Brăduleţ SRL a fost şi ea afectată de incendiu, căldura foarte mare spărgându-i toate geamurile. Totodată, un camion şi o remorcă lăsate de proprietari în apropierea magaziei au fost la un pas de a lua foc. Acestea au fost scoase din curte în ultimul moment.

Curioşii s-au adunat cu zecile

Curioşii s-au strâns cu zecile, unii în pijamale, să vadă văpaia care se ridica până la cer. Persoanele care locuiesc la casele de lângă hala afectată ne-au povestit că în momentul în care şi-au dat seama că este incendiu, deja totul ardea. „Am simţit că miroase a fum şi când am ieşit afară să văd de unde vine am văzut ditamai flacăra. Focul a cuprins totul deodată. A pornit din partea cu staţia peco şi s-a extins foarte repede. Când au venit pompierii deja ardea tot acoperişul. Mai sunt persoane care stăteau pe aici şi nu este exclus să fi aruncat vreo ţigară ceva. Nu am mai văzut un incendiu aşa de mare până acum“, a precizat un localnic din zonă.
Oamenii ne-au mai spus că în acea clădire îşi făceau veacul foarte mulţi boschetari care obişnuiau să bea şi să fumeze şi că nimeni nu a avut grijă ca aceştia să fie îndepărtaţi. „Erau o grămadă de boschetari care stăteau pe aici şi probabil că ei au aruncat vreo ţigară sau ceva. Dacă nimeni nu i-a gonit, s-a întâmplat nenorocirea. Puteam să ardem aici cu totul, că sunt numai combustibili prin zonă. Nu am mai văzut până acum un incendiu ca ăsta. Eram în casă şi am văzut deodată o lumină puternică şi când m-am uitat ardea tot“, a precizat o altă localnică din zonă, pe nume Ioana.
După ce incendiul s-a mai potolit, pompierii au început să ia lemnele arse bucată cu bucată şi să le stingă pentru a fi siguri că nu se reaprind. Aceştia s-au luptat cu flăcările câteva ore bune până s-au asigurat că pericolul a fost îndepărtat. Ieri dimineaţă, echipa de cercetare s-a deplasat la faţa locului pentru a stabili şi cauza care a dus la producerea incendiului.

Potrivit informaţiilor luate de pe site-ul www. railwayfan.ro, Magazia Gării a fost folosită multă vreme pentru depozitarea mărfurilor şi mate-rialelor şi este cea mai veche structură din staţia Focşani. Pe acelaşi site se mai arată că Magazia Gării a fost martora banchetului de inaugurare a liniei Buzău-Mărăşeşti, a inaugurării staţiei Focşani în 1881 dar şi martora închiderii liniei spre Odobeşti, a demolării vechii gări şi a declinului transportului pe calea ferată.

Sursa:Ziarul de Vrancea

Biserica Sfantul Nicolae Nou - Focsani



                Biserica Sfantul Nicolae Nou este o biserica ortodoxa din orasul Focsani, Romania. Biserica este monument istoric, initial aceasta apartinand Manastirii Ramnicului, inchinata ca metoh Episcopiei Buzaului. 

Data intemeierii manastirii nu se cunoaste; unii spun ca biserica a fost zidita in anul 1732. Un document datat 22 mai 1696 este considerat de unii actul de drept prin care este ctitorita Biserica Sfantul Nicolae - Nou. Acest act este actul catre manastirea ce se infiinta a popii Arsenie care "da danie Manastirii Ramnicului locul cel au la Focsani, pana in apa Milcovului.”
De aici si concluzia ca manastirea si biserica se situau pe hotarul dintre mosiile pe care au aparut Focsanii si le incadreaza, ca timp, in una din cele mai vechi etape ale hotarniciei targului - cu cele doua parti ale sale.

In anul 1906, desi Biserica Sfantul Nicolae - Nou era intr-un grad avansat de degradare, se mai putea distinge o parte din pictura realizata in jurul anilor 1732-1746, in special seria portretelor votive.
Biserica a avut mult de suferit in timpul razboiului austro-turc, acestia din urma incendiind-o, distrugand zidurile si pictura. Inconjurata de ziduri groase din caramida si inzestrata cu o turla de clopotnita - asemanatoare turnurilor de veghe si camerelor de refugiu, Biserica Sfantul Nicolae - Nou constituia un punct strategic care a fost distrus in mare parte.
Avand un plan si o arhitectura iesita oarecum din tiparele obisnuite, biserica se bucura de atentia specialistilor in istoria artelor si arhitecturii locasurilor de cult. Incepand cu anul 1963 se va initia planul de restaurare; cu toate ca lucrarile dureaza foarte mult, acestea o salveaza totusi de la demolare.Dupa restaurarea ei, Biserica Sfantul Nicolae din Focsani, ascunsa dupa un cvartal de blocuri cu opt etaje, nu va fi pusa in valoare si va servi intre anii 1985-1986 ca depozit de carte veche bisericeasca.Dupa anul 1990, biserica va fi redata cultului ortodox si se va sluji in ea, astfel devenind biserica parohiala. Biserica Sfantul Nicolae din Focsani este un edificiu valoros care prezinta caracteristicile arhitecturii de secol XVII din Moldova, cu toate ca amplasarea sa este in Focsanii Munteni.
Biserica Sfantul Nicolae Nou din Focsani are un plan arhitectural triconc, pe laterala nordica avand amplasat un turn clopotnita care are la parter un pridvor deschis, cu arcade semicirculare sustinute pe coloane de caramida. 
Arhitectura constructiei castiga in zveltete prin turnul din latura nordica, si el la randul sau de factura ecleziala moldoveneasca. Planul general este atipic pentru Tara Romaneasca: pridvorul deschis, inchis in prezent dar initial deschis, pronaosul, naosul cu abside poligonale in cinci laturi si altarul la fel.
Turla clopotnitei este amplasata in partea stanga a constructiei, deasupra unei extinderi a pronaosului; acest fapt incadreaza biserica intr-o categorie deosebita de cea obisnuita arhitecturii de cult ortodox din zona tinutului Putnei. Braul care incinge de jur imprejur biserica cat si tipul de pridvor demonstreaza influentele arhitecturale din Tara Romaneasca.

Catapeteasma bisericii este impresionanta, aceasta fiind o lucrare din anul 1812.

Biserica Sfantul Nicolae Nou din Focsani se afla in apropierea centrului istoric al orasului Focsani, in-Piata Unirii, strada Popa Sapca numarul 7. La aceasta se ajunge usor, fiind una dintre principalele atractii turistice din oras, toata lumea cunoscand-o.

                                                                                                                     Sursa:crestin ortodox

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare