Comuna Ciorasti-Judetu Vrancea

COMUNA SLOBOZIA CIORASTI-JUDETUL VRANCEA
           Comuna Slobozia Ciorasti are o vechime de 490 de ani asa cum reiese din documentele aflate in arhiva comunei.
Intre anii 1874 -1876 comuna se unifica cu Golesti cu resedinta la Sl. Ciorasti; pana in anul 1926 satul Oreavu a apatinut acestei comune dupa care a intrat in componenta comunei Gugesti nou infiintate. Gh. Moldoveanu considera in "Nume de locuri din Valea Milcovului ca " regiunea Milcovului a fost pana in anul 1859 regiune de frontiera cu populatie policroma putin stabila. Aici isi gaseau locul adeseori cei ce fugeau de dari din interiorul tarii pentru ca in caz de pericol sa-si poata gasi scapare in Muntenia. Probabil asa se explica numarul mare de "slobozii" din regiune.
Satul Jiliste prezinta o importanta cu totul deosebita; in limba româna veche "jiliste " insemna loc de sedere, locuinta (Dictionarul Lb. Romane vechi - sfarsitul secolului al X-lea inceputul sec al XVI-lea, G. Mihaila Bucuresti , 1974).
La 24 aprilie 1574 Ioan Voda cel Viteaz obtine o importanta victorie impotriva turcilor la Jiliste. Exista un bust al voievodului si un punct muzeistic iar la 24 aprilie in fiecare an comunitatea locala , elevii Scolii "Ioan Voda cel Viteaz " impreuna cu Asociatia Veteranilor de razboi Focsani cinstesc memoria voievodului moldovean.
Satul Armeni este infiintat dupa anul 1870 de oamenii adusi de boierul Simionovici pentru a-si lucra pamantul. Denumirea de Armeni deriva de la numele proprietarului care era de origine armeana .  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri

ClickLink.ro Blog

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Masini de Masini Rete Culinare